Empresa i Treball

ENERGIA

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, inaugura la primera planta fotovoltaica per autoconsum de Catalunya a l'empresa Bopla

query_builder   8 novembre 2012 18:34

event_note Nota de premsa

ENERGIA

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, inaugura la primera planta fotovoltaica per autoconsum de Catalunya a l'empresa Bopla


  • Acompanyat de l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé; el director de l’empresa Bopla, Santi Puig; i el director de l’empresa SolGironès, Francesc Mateu, el conseller ha presidit l’acte inaugural de connexió i posada en funcionament de les plaques fotovoltaiques que l’empresa ha instal·lat a la seva planta de Les Franqueses del Vallès.
 
  • Bopla, especialitzada en la fabricació d’envasos de plàstic, ha apostat per aquest projecte tecnològic i innovador, pioner a l’estat espanyol, destinat  a la millora del consum energètic. La planta fotovoltaica, de 100 kW, permetrà una reducció de les emissions de CO2 a l’atmosfera de 44 tones l’any, aprofitant l’energia renovable solar.
 
  • El projecte és fruit de la col·laboració entre Bopla i l’empresa catalana SolGironès, que ha estat l’encarregada de la instal·lació de la planta fotovoltaica.
 
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ha inaugurat avui la primera planta fotovoltaica per autoconsum industrial de Catalunya, que ha instal·lat l’empresa especialitzada en la fabricació d’envasos de plàstic Bopla, ubicada a Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental).
 
Acompanyat de l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé; el director de l’empresa Bopla, Santi Puig;  el director de l’empresa Sol Gironès, Francesc Mateu, el conseller ha presidit l’acte inaugural de connexió i posada en funcionament de les plaques fotovoltaiques.
 
A l’acte també hi ha assistit el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Salvador Jorba; la directora de l’Institut Català d’Energia, Maite Masià; el diputat al Parlament de Catalunya Jordi Turull, representants de l’Ajuntament de les Franqueses, i els responsables de les empreses Bopla i SolGironès.
 
El conseller ha destacat que aquesta instal·lació té un caràcter “històric”, tant pel fet de ser la primera de l’Estat que aposta per l’autoconsum en la indústria com pel fet de ser una aposta clara pel model energètic del futur, “que passa per l’estalvi i l’eficiència energètica i per l’autoconsum”. “Per un país dependent de les importacions d’energia com Catalunya, és molt important que hi hagi projectes com aquest, que avancen en la millora de la garantia i qualitat de subministrament i de la competitivitat en el preu de l’energia, i que estan compromesos amb la sostenibilitat”, ha reblat.
 
La instal·lació, pionera a l’estat espanyol, té una potència de 100 kW i generarà fins a 162.800 kWh anuals. Per a Bopla, que produeix 80 milions d’envasos de plàstic anuals, l’energia elèctrica provinent d’aquesta instal·lació d’autoconsum li permetrà una reducció significativa de la despesa energètica, que suposen un 10% dels seus costos de producció. El director general de Bopla, Santi Puig, ha lamentat que “l’actual normativa del Govern central en matèria d’autoconsum limita la capacitat de les instal·lacions a 100 kW de potència”. L’empresa, que factura 11 milions d’euros anuals i ocupa 50 persones, també reduirà les seves emissions de CO2 en 44 tones.
 
El projecte ha estat fruit de la cooperació entre Bopla i SolGironès, empresa que s’ha fet càrrec de la instal·lació. El director de SolGironès, Francesc Mateu, ha indicat que el projecte ha permès reorientar l’activitat de l’empresa, que s’ha vist afectada per la incertesa generada per la política energètica del Govern central en relació amb les energies renovables. En aquest sentit, ha apuntat que “les instal·lacions d’autoconsum són un sector que permetran a l’empresa crear nous llocs de treball aquest any”.
 
La política energètica de la Generalitat té l’estalvi i l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables com a màximes prioritats, tal i com estableix el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020. L’autoconsum a partir d’instal·lacions d’energies renovables, com en el cas de Blopa, és un dels millors exemples d’aquestes polítiques, ja que s’aprofiten recursos autòctons –en aquest cas, la radiació solar- i es minimitzen les necessitats de transport d’energia i, per tant, les pèrdues d’energia a la xarxa.
 
Per això, a més de fomentar l’ús racional de l’energia per tal que s’aprofiti millor la que es consumeix,  el Govern aposta per l’autoconsum, tot pressionant el Govern central perquè aprovi la regulació sobre balanç net –és a dir, la normativa que reguli la producció local d’energia per a ús propi i la compravenda d’excedents  a la xarxa elèctrica- i treballant per al desenvolupament de les ‘smart grids’ o xarxes intel·ligents, necessàries per a la gestió d’un sistema elèctric amb molts punts de generació distribuïts en el territori.

3  

Fitxers adjunts

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, el director de Bopla, Santi Puig, i l'alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, a laes instal·lacions de Bopla

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, el director de Bopla, Santi Puig, i l'alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, a laes instal·lacions de Bopla
JPG | 1668

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, i el director de Bopla, Santi Puig, en el moment de posar en marxa la instal·lació fotovoltaica

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, i el director de Bopla, Santi Puig, en el moment de posar en marxa la instal·lació fotovoltaica
JPG | 859

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, i el director de Bopla, Santi Puig

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, i el director de Bopla, Santi Puig
JPG | 1248