Salut

El Canal Diagnòstic per la imatge actualitza continguts

Dia Mundial de la Radiologia

query_builder   8 novembre 2012 19:43

event_note Nota de premsa

El Canal Diagnòstic per la imatge actualitza continguts

Dia Mundial de la Radiologia

Avui se celebra el 117è aniversari del descobriment dels raigs X
El Canal Diagnòstic per la imatge és una eina de comunicació i de compartició del coneixement i la informació per donar resposta a les necessitats dels ciutadans i dels professionals en l’àmbit del diagnòstic per la imatge. Fins avui el web ofereix informació sobre la radiografia convencional, la mamografia, la tomografia computada, l’ecografia, la ressonància magnètica i la medicina nuclear. A partir de demà els ciutadans també hi podran trobar informació i consells en cas que hagin de passar per una prova de radiologia contrastada.
 
Dia Mundial de la Radiologia
 
El 8 de novembre de 1895, Wilhelm Röntgen va aconseguir obtenir una nova forma de radiació, que va anomenar raigs X. Poc temps després va obtenir les primeres radiografies. Des de llavors, el diagnòstic per la imatge és una branca de la medicina molt present en el dia a dia del sistema sanitari. Les diferents tècniques que permeten observar l'interior del nostre cos faciliten la detecció de les malalties i, en fases posteriors, fer un seguiment dels pacients i assegurar-los la salut.
 
Cada any, al sistema públic català es fan uns 7,5 milions de proves de diagnòstic per la imatge, gairebé una per habitant. Coincidint amb aquest aniversari, el Canal Diagnòstic per la imatge del Canal Salut posarà demà a disposició dels ciutadans informació sobre la radiologia contrastada.
 
Informació sobre la radiologia contrastada
 
La radiologia contrastada és una forma de diagnosticar que inclou un medi de contrast o substància opaca als raigs X. Aquesta substància s’injecta al pacient (que també la pot ingerir o se li pot administrar mitjançant lavativa) i facilita la visualització i el diagnòstic. La radiologia contrastada permet detectar l’existència d’alguna patologia, com úlceres, pedres, tumors benignes, tumors malignes, processos inflamatoris i valoracions postquirúrgiques.
 
Al Canal Diagnòstic per la imatge s’hi podrà trobar informació dels tipus de radiografies contrastades, així com consells per als pacients sobre com es realitzen, com s’han de preparar, quines sensacions es tindran abans i després de la prova i altres situacions especials.
 
Per a més informació:
8 de novembre de 2012