• El cap de l’Executiu ha inaugurat aquest matí el XV Congrés Nacional de l’Empresa Familiar, a Barcelona
  • Mas aposta per incentivar el prestigi de l’emprenedoria a la societat
  • El president demana “reflexionar sobre els desequilibris i l'heterogeneïtat de les estructures productives” que hi ha a l’Estat
 
El president Mas, durant la seva intervenció en la inauguració del Congrés
El president Mas, durant la seva intervenció en la inauguració del Congrés
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha criticat aquest matí la marginació que Catalunya ha patit en inversió en infraestructures per part dels successius Governs de l’Estat i que, ha explicat, afecta la projecció exterior i la potencialitat de l’economia catalana. “Som el territori que més aporta a l’economia de tot l’Estat i qui més creix en comerç exterior i, en canvi, som els que menys dotació tenim en infraestructures de tot l’Estat”, ha afirmat el cap del Govern, i ha afegit “fa 30 anys estàvem un 10% per sota de la mitjana espanyola i, ara, un 20%”. “Som els últims de la llista”, ha reblat.  
 
Artur Mas ha donat aquestes i d’altres dades rellevants sobre l’economia catalana durant l’acte inaugural del XV Congrés Nacional de l’Empresa Familiar, que ha presidit aquest matí, al Palau de Congressos de Catalunya. L’Institut de l’Empresa Familiar, que engloba 1.100 companyies de tot l’Estat, és l’organitzadora d’aquesta trobada empresarial, que se celebra avui i demà, a Barcelona.
 
Davant dels prop de 400 empresaris assistents al Congrés, el president ha destacat alguns dels índexs econòmics que “marquen la diferència de Catalunya malgrat el context de dificultats”. Així, ha subratllat “la creixent orientació a l’exterior de l’economia catalana”, que, ha dit, “suposa el 32 o el 33% del total del comerç exterior espanyol, amb un augment en aquests últims anys del 20%, bàsicament en sectors industrials”.  O bé, el fet que Catalunya “és el territori que capta més turistes estrangers de tot l’Estat, un 25% del total”, xifra que pot augmentar fins gairebé el 70% si parlem de turisme procedent d’alguns mercats emergents, com el rus.
 
En aquesta línia, Mas ha remarcat també que Catalunya està destacant i contribuint a l’excel·lència tecnològica o d’investigació de l’Estat, ja que “un 50% dels fons europeus que arriben a Espanya per aquest sector es queden al nostre país, gràcies a l’aposta clara que fa 10 anys vam fer per aquest àmbit, i que ara està donant els seus fruits”.
 
El president de la Generalitat ha aprofitat la seva intervenció per alertar dels desequilibris existents al territori espanyol en matèria d’estructures productives. Així, Mas ha demanat  “reflexionar sobre si els fons europeus s’han canalitzat bé a l’Estat espanyol, i si han tingut els resultats pels quals es van crear”. Per al president “les grans transferències de recursos que durant molts anys han arribat d’Europa a Espanya i d’aquesta als seus territoris no s’han distribuït bé, i continua havent-hi desequilibris enormes i heterogeneïtats molt grans pel que fa a estructures productives”.
 
El cap de l’Executiu ha apostat també durant el seu parlament “per intentar que l’emprenedoria tingui prestigi a la nostra societat, perquè ens hi juguem molt”. En aquest sentit, Artur Mas ha explicat que el Govern està dissenyant tota una sèrie d’operacions en aquest àmbit per “ajudar que l’economia torni a ser pròspera”.
 
Al final de la seva intervenció, el president s’ha referit al debat que aquests dies hi ha a Catalunya i a la resta d’Espanya sobre el sobiranisme. En aquest sentit, Mas ha demanat “desdramatitzar aquest tema”. Així, el cap del Govern ha insistit que “el nostre problema de dimensió a nivell territorial l’hem de buscar a Europa, el nostre paraigua al món ha de ser Europa i no un estat en concret”.  En aquest sentit, s’ha queixat de la falta de lideratge d’Europa “les decisions transcendents i a escala europea no s’adopten a Brussel·les sinó a una o dues capitals europees, ha dit, i ha advocat per “una Europa distinta, amb una arquitectura distinta”.El nostre horitzó no és un altre que aquest: compartir un espai comú on tots hi capiguem, on algun dia hi hagi més estats però amb menys poder, i que qui hagi d’exercir el poder ho pugui fer amb més eficàcia”, ha explicat.
 
Prèviament a la intervenció del president de la Generalitat, hi han parlat el president de l’IEF, José Manuel Entrecanales; el president de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar, Jaime Grego; el president de Pricewaterhousecoopers, Carlos Mas, i el conseller delegat de Banesto, Javier San Félix.
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Inauguració del Congrés

Inauguració del Congrés
JPG | 418