
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha qualificat de ‘pas endavant’ la decisió del govern espanyol de rectificar i incloure bonificacions per a la contractació de personal investigador tal i com se li havia reclamat des de la Generalitat. Castellà ha fet aquestes declaracions durant l’acte inaugural de la Setmana de la Ciència que ha tingut lloc aquest matí a l’Institut d’Estudis Catalans.
Els darrers Reials Decrets aprovats pel govern espanyol havien eliminat les bonificacions per a la contractació de personal investigador. Aquestes bonificacions s’aplicaven a les cotitzacions de la Seguretat Social d'aquests treballadors i la seva supressió dificultava la seva contractació per part d’empreses i institucions públiques de recerca. Des de la Generalitat s’havia demanat reiteradament al govern espanyol que recuperés aquestes bonificacions, qüestió que finalment l’executiu del PP ha acceptat.
El secretari d’Universitats i Recerca s’ha felicitat per la rectificació del govern espanyol però ha exigit que ‘no es tracti d’una mesura aïllada i tingui continuïtat perquè només així el govern espanyol demostrarà que la recerca és una prioritat”. ‘A Catalunya –ha insistit Castellà – hem fet la feina i l’hem fet bé, garantint i mantenint la continuïtat i el reforç dels programes, centres i infraestructures de recerca clau”. Segons el secretari d’Universitats i Recerca ‘ara toca que el govern espanyol segueixi aquest camí i esmeni els greus errors que ha comès els darrers mesos en política científica’.
La Setmana de la Ciència 2012 programa més de 350 activitats obertes a tothom
Castellà ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la Setmana de la Ciència 2012 que s’ha presentat aquest matí en un acte presidit per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i amb la presència del president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), Antoni Esteve; i el director de la Fundació, Enric Claverol. El neuròleg Steven J. Schiff, director del Penn State Center for Neuronal Engineering, ha pronunciat la conferència inaugural.
La Setmana de la Ciència, que enguany té com a eixos temàtics centrals els conceptes de l'energia sostenible, la neurociència i l'envelliment actiu, se celebra del 16 al 25 de novembre i ofereix més de 350 activitats, entre conferències, tallers i jornades de portes obertes a centres de recerca.
Enguany, 60 municipis d’arreu de Catalunya participen d’aquestes activitats. El programa de la SC’12 està disponible a www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia. Es preveu que més de 150.000 persones participin de la Setmana de la Ciència a Catalunya. L’edició actual compta amb el suport d’Obra Social “la Caixa”, Gas Natural Fenosa i Esteve.
Per apropar la ciència als joves de 16 a 20 anys el Govern i la FCRi llancen un joc interactiu, el joc RYM, de format pregunta-resposta disponible per a dispositius mòbils, navegadors web i Facebook. El joc RYM, Research Your Mind, permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents àmbits de la ciència. El dimarts 20 de novembre, diferents equips de les universitats catalanes competiran en directe a Barcelona per diferents premis jugant sobre la versió web del joc (18.00 h, Sony Store, Rbla. de Catalunya, 121). Entre tots els participants es sortejarà un ordinador portàtil. Per jugar-hi s’ha d’accedir a www.rym.cat.
Un dels objectius de la Setmana de la Ciència a Catalunya és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO i Batxillerat. L’SC’12 serà de nou el marc del Dia de la Ciència a les Escoles, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Sota l’eslògan La ciència en primera persona, el dimecres 21 de novembre a les 11.30 hores, prop de 100 investigadors, procedents de les més diverses institucions de recerca de Catalunya, realitzaran simultàniament una conferència cadascun sobre temes diferents al mateix nombre de centres d’Educació Secundària d’arreu Catalunya.
D’altra banda, com a activitat singular, destaquen les dues rutes o “passejades científiques” per Barcelona per descobrir la ciència i la història relacionada amb la ciutat. La primera passejada, anomenada Les fonts d'energia a la Ciutat Comtal: aigua, vapor i electricitat (dissabte 17 de novembre a les 10.30 h) donarà a conèixer el canvi tecnològic i energètic que s’ha produït a Barcelona al llarg de la història. La segona, que es titula Dones de ciència (dissabte 24 de novembre a les 09.30 h) tractarà sobre el difícil camí que van haver de superar algunes científiques al llarg dels darrers segles. Per a més informació: www.gencat.cat/universitatsirecerca.
1