Protecció Civil

Simulacre amb activació del pla AEROCAT

L'Aeroport de Reus realitza un simulacre general d'emergència

query_builder   20 novembre 2012 14:40

event_note Nota de premsa

L'Aeroport de Reus realitza un simulacre general d'emergència

 
Simulacre amb activació del pla AEROCAT
 
 
  • L'exercici, anomenat 'Operació Àguila’, ha simulat la sortida de pista d'un avió i ha permès analitzar la coordinació i temps de resposta dels organismes i institucions implicades

 

  • Més de 190 voluntaris han participat en l’assaig

 

  • La Direcció General de Protecció Civil ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya (AEROCAT)
 
L'Aeroport de Reus, seguint el programa establert al Pla d'Emergències Aeronàutiques, ha realitzat avui un simulacre anomenat 'Operació Àguila’ amb l'objectiu d'avaluar els procediments d'actuació i coordinació establerts, analitzar l'eficàcia dels mateixos i el grau de coneixement i integració de tots els col·lectius implicats en l'atenció d'una emergència aeronàutica.

El Pla d'Emergències Aeronàutiques s'elabora amb el propòsit de minimitzar les conseqüències que es poden donar en cas d'accident aeri. El seu objectiu es centra en dos apartats: la protecció de les persones i béns que puguin veure afectats i, d'altra banda, la continuïtat o restabliment de l'operativa aeroportuària.

Amb aquest exercici l'Aeroport de Reus compleix la normativa de l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI) respecte la planificació de les emergències als aeroports, segons la qual s'han de realitzar periòdicament simulacres generals d'accidents d'avions de passatgers a les seves instal·lacions.
 
El simulacre ha comptat amb la col·laboració de la Subdelegació del Govern a Tarragona i la Delegació de la Generalitat a Tarragona realitzant-se conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.
 

OPERACIÓ ÀGUILA

L''Operació Àguila' ha simulat una aeronau que, a causa de condicions meteorològiques adverses, perd el control i impacta en terreny natural. L'avió, que porta 150 passatgers i 6 membres de tripulació, se surt de la pista situant-se en una zona de terra.

A la hipotètica incidència moren 10 persones, 4 resulten ferides greus, 13 lleus i la resta del passatge surt il·lès.
 
La torre de control detecta visualment la sortida de pista de l'aeronau, dóna l'avís i s'activen els procediments del Pla d'Emergències. El Centre de Coordinació Operativa de l'Aeroport (CECOPS) fa les trucades al 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), depenent de Protecció Civil de la Generalitat, i constitueix a la zona de l'accident el Lloc de Comandament Avançat (PMA), format pel cap d'Operacions de l'aeroport, altres representants dels mitjans operatius d'Aena Aeropuertos i dels serveis d'emergència externs. D'aquesta manera es dóna pas a l'actuació dels diferents col·lectius participants i es posen en marxa totes les mesures oportunes per fer front a una situació d'aquestes característiques.

També s'estableix el Lloc de Comandament Principal (PMP), encapçalat pel director de l'Aeroport de Reus i en el qual estan integrats responsables i directius dels diferents departaments d'Aena Aeropuertos, de la companyia aèria accidentada, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Protecció Civil l'Estat. Així mateix, s'incorporen al PMP representants d'organismes externs de l'aeroport: subdelegació del Govern a Tarragona, delegació de la Generalitat a Tarragona, Bombers de la Generalitat, Sistema Emergències Mèdiques (SEM) i Mossos d'Esquadra.
 
Més de 190 voluntaris han participat en el simulacre. Són estudiants del cicle formatiu de grau mitjà de Tècnic en Emergències Sanitàries de l’Institut Cal·lípolis, alumnes de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona membres de l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut (AECS) i estudiants de l’Institut Priorat de Falset.

A nivell operatiu, els primers en intervenir són el Servei d'Extinció d'Incendis de l'aeroport (SEI) que es dirigeixen al lloc de l'accident per apagar el foc i atendre als ferits. Posteriorment, s’estableix una zona segura per a l'estabilització dels ferits i arriben les dotacions dels Bombers de la Generalitat i les primeres ambulàncies del SEM.

D'altra banda, els cossos de seguretat, entre ells Guàrdia Civil, Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i Policia Local s'encarreguen de controlar les vies d'accessos i distribuir els efectius al lloc de l'emergència.

Per acollir i atendre als il·lesos i als familiars de les víctimes, s'ha muntat un dispositiu amb efectius de la Creu Roja, voluntaris de Protecció Civil i membres del Col·legi Oficial de treballadors Socials (COTS), tots ells coordinats per Protecció Civil.

Tal i com estava previst, l'exercici de coordinació d'emergències no ha afectat l'operativitat diària de l'Aeroport de Reus.
 
Per la seva part, Protecció Civil de la Generalitat ha activat en emergència el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT. Aquest pla està dissenyat per fer front a totes aquelles emergències causades per accidents aeronàutics que es donin a qualsevol punt del territori català, i també per les emergències de qualsevol tipus que tinguin lloc als aeroports, aeròdroms i heliports de Catalunya.
 
Al simulacre s’hi ha desplaçat la Unitat Mòbil de Protecció Civil (UMOPC) per acollir el Centre de Comandament Avançat (CCA) i garantir la coordinació de les actuacions dels cossos operatius d’emergència: Mossos d’Esquadra, SEM i Bombers de la Generalitat. En el simulacre també han participat una vintena de voluntaris de Protecció Civil de  Tarragona, la Canonja i Montbrió del Camp.
 
També s’ha constituït el Consell Assessor de la Direcció del Pla AEROCAT, gestionat pels tècnics de protecció civil de la Generalitat i format per representants dels organismes implicats en la resolució de l’emergència. El Consell Assessor té com a objectiu facilitar al director del pla la informació necessària per a la presa de decisions estratègiques en la resolució de l’emergència i per garantir la coordinació i el comandament dels operatius. En aquest cas, la direcció del pla és exercida per la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona per delegació del Conseller d’Interior, màxima autoritat de protecció civil a Catalunya.
 
 

4  

Imatges

Centre de Comandament Avançat (CCA) a l'interior de la Unitat Mòbil de Protecció Civil

Centre de Comandament Avançat (CCA) a l'interior de la Unitat Mòbil de Protecció Civil 601

Imatge de l'incendi i els equips d'extinció treballant

Imatge de l'incendi i els equips d'extinció treballant 2834

Imatge de l'helicòpter del SEM

Imatge de l'helicòpter del SEM 2045

Unitat múltiples víctimes del SEM

Unitat múltiples víctimes del SEM 1205

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en format PDF

Nota de premsa en format PDF
PDF | 89