Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Els plans de reconversió i la sanitat vegetal marquen els reptes de futur del sector fructícola català

query_builder   21 novembre 2012 14:40

event_note Nota de premsa

Els plans de reconversió i la sanitat vegetal marquen els reptes de futur del sector fructícola català

FOTO WEB
Un moment de la reunió d'avui.
 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, ha presidit aquest matí, a Lleida, la Taula Sectorial de la Fruita Dolça, que ha comptat amb la participació per part del sector de Unió de Pagesos, JARC, Asaja-Aeall, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Federació d’Agricultors Viveristes de Catalunya, i Afrucat.
 
La trobada ha servit per tancar diversos temes de la campanya de recol·lecció 2012, motiu pel qual s’ha començat fent balanç de la collita i de l’evolució dels preus, en relació als quals el sector ha demanat que en un futur es tinguin els preus percebuts pels productors a nivell de centrals fructícoles.
 
La campanya s’ha valorat com a normal en producció i en preus, la qual cosa ha permès compensar els baixos preus percebuts en l’anterior. I quant als estocs, es constata una reducció significativa que pot contribuir a millorar la comercialització durant aquesta tardor-hivern.
 
D’altra banda, s’ha informat detalladament de les retirades efectuades enguany, dels ajuts a les OPFH en el marc dels programes operatius, i de les actuacions en l’àmbit de la millora de la promoció i comercialització, i del programa de fruita a les escoles. En aquest sentit, val a dir que el volum de retirades fins al moment ha estat significativa inferior al de la passada campanya, en consonància amb la millora abans esmentada.
 
El sector ha reclamat una reunió monogràfica en què s’analitzi la proposta de reforma de l’OCM de fruites i hortalisses que ha presentat la Comissió Europea (CE), en particular sobre aspecte relacionats amb les retirades, la collita en verd, i els fons operatius, entre altres.
 
Tot seguit, s’ha tractat la campanya de prevenció i lluita contra els patògens de quarantena, especialment el virus de la Sharka, les xanthomones, i el foc bacterià. Per a abordar l’estratègia de les dues primeres, el DAAM ha proposat la creació d’un grup de treball que elabori una diagnosi de la situació actual i realitzi propostes d’actuació de cara a la campanya 2013. I pel que fa al foc bacterià, el Departament ha manifestat la seva decidida aposta per continuar amb l’estratègia d’eradicació de la malaltia, reforçant les mesures de prevenció i informació al sector.
 
Finalment, s’ha exposat l’estat actual de la pròrroga del pla de reconversió de les plantacions de fruita dolça dels anys 2012-2013. En aquest punt, s’ha informat que s’ha certificat els ajuts corresponents a 2012 i en els propers dies es remetran als beneficiaris les resolucions de 2013. El DAAM i el sector han coincidit a valorar molt positivament el balanç de tot el pla de reconversió varietal a Catalunya, i en particular de la pròrroga, que haurà suposat la reconversió d’un miler d’hectàrees, així com a elaborar un nou pla a partir de 2014.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la reunió d'avui.

Imatge de la reunió d'avui.
JPG | 1285