Agència de l'Habitatge de Catalunya

El Secretari d'Habitatge proposa a la Comissió Europea treballar conjuntament una estratègia d'estalvi energètic

query_builder   22 novembre 2012 17:39

event_note Nota de premsa

El Secretari d'Habitatge proposa a la Comissió Europea treballar conjuntament una estratègia d'estalvi energètic

En el marc del Fòrum MEDBEES, que s’ha desenvolupat avui a Brusel·les, s’ha iniciat el debat sobre aquesta proposta estratègica d’estalvi energètic en els edificis del Mediterrani
El Secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, ha proposat avui a Brussel·les a representants de la Comissió Europea crear una taula de treball conjunta sobre l’estratègia que està elaborant el projecte europeu  Marie (Mediterranean Building Rethinking for Energy Efficciency Improvement), liderat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. El projecte Marie, que té com a objectiu la millora de l’eficiència energètica dels edificis de l’espai Mediterrani de la Unió Europea, compta amb 23 socis de 9 països: Portugal, Espanya, França, Itàlia, Malta, Eslovènia, Grècia, Xipre i Montenegro.
 
La millora de l’eficiència energètica dels edificis és un dels eixos prioritaris de l’estratègia 20-20-20 de la Unió Europea (que significa arribar a l’any 2020 amb una millora del 20%  de l’eficiència energètica, un  20% d’incorporació d’energies renovables i una reducció del 20% de les emissions de C02). Les estimacions realitzades fins ara per la Comissió Europea mateixa mostren que la majoria dels països de la Unió Europea no assoliran aquest objectiu.  És per això, que el projecte Marie pretén reconduir aquesta tendència en les 49 regions mediterrànies de la Unió Europea.   
 
El Fòrum MEDBEE és una iniciativa conjunta dels projectes MARIE i ELIH-MED (Energy Efficiency in Low-Income Housing in the Mediterranean) que també promou l’eficiència energètica de la Mediterrània, però només en edificis d’habitatges de renda baixa. Aquest és el segon fòrum MEDBEES que se celebra i ha de servir per consensuar un document polític que proposa i recomana un enfocament integrat per a la gestió dels fons europeus adreçats a la millora de l’eficiència energètica d’edificis per al proper període de programació (2014-20). Aquest document un cop validat per la Comissió Europea  serà el full de ruta a seguir en aspectes d’eficiència energètica d’edificis per aconseguir els objectius 20-20-20.
 
El secretari d’Habitatge ha presentat avui les principals línies que marcaran aquesta estratègia i que se centren a crear sinergies entre els diferents governs per fomentar l’estalvi, crear eines que permetin una millor gestió de l’energia  i innovar  i activar el mercat per fer-lo més competitiu. Aquests eixos contenen 14 mesures d’actuació a aplicar en els diferents àmbits.
 
El secretari d’Habitatge ha destacat en la seva intervenció “la importància del projecte, ja que de cara al juny del 2013 s’han d’haver reunit el grup de treball format per integrants del projecte Marie i del projecte Elih Med  i han d’haver tret unes conclusions que esperem siguin el punt de partida per a una estratègia d’estalvi exportable a la resta de països de la Unió Europea”.
 
Així mateix, tot el treball que s’està duent a terme des del projecte Marie  va en la línia de la directiva aprovada el passat 25 d’octubre, relativa a eficiència energètica, i que obliga els estats membres a iniciar estratègies que permetin l’estalvi energètic en edificis residencials i  comercials tant públics com privats.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa Marie-Brussel·les

Nota de premsa Marie-Brussel·les
PDF | 33