Direcció General de Comunicació

govern

Els municipis catalans rebran 4,8M d'euros el 2013 dels fons FEDER per projectes de protecció del medi ambient

query_builder   26 novembre 2012 08:00

event_note Nota de premsa

Els municipis catalans rebran 4,8M d'euros el 2013 dels fons FEDER per projectes de protecció del medi ambient

  • El Departament de Governació ha obert una nova línia d’ajuts del Fons Europeu del Desenvolupament Regional per projectes destinats a la protecció del medi ambient i el desenvolupament sostenible
 
  • El carril BUS-VAO de l’autopista C-58, un projecte de prevenció de riscos naturals a la comarca de la Garrotxa o la renovació del centre de comercial de Deltebre són alguns dels projectes cofinançats amb els fons FEDER
 
Els municipis catalans rebran l’any vinent 4,8 milions d’euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El Departament de Governació i Relacions Institucionals va aprovar el mes d’octubre passat l’obertura d’una nova línia d’ajuts dins el Programa operatiu del FEDER Catalunya 2007 -2013. S’adreça a projectes dels ens locals destinats a la protecció del medi ambient i el desenvolupament sostenible local i urbà. 
 
Els fons FEDER de cohesió econòmica, social i territorial contribueixen a reduir les disparitats entre les diferents regions i Estats membres de la Unió Europea. El Programa Operatiu FEDER Catalunya 2007-2013 està dotat amb 679,1 milions d’euros i està orientat a la competitivitat i l’ocupació de Catalunya.
 
En línia amb el Pla de Govern, que fixa com a prioritari el desenvolupament d’un territori equilibrat i eficient, en aquesta nova convocatòria d’ajuts per al 2013 el Govern prioritzarà les actuacions de rehabilitació de zones industrials i terrenys contaminats i les destinades a la prevenció de riscos. Aquest punt inclou l’elaboració i l’aplicació de plans i mesures per prevenir i gestionar riscos naturals i tecnològics. També són prioritaris els projectes per millorar serveis turístics, els de protecció i conservació del patrimoni cultural i els de regeneració urbana i rural.
 
En total es destinaran 4.830.000 euros a aquesta convocatòria, tot i que la partida es podria ampliar probablement en els propers mesos. Els projectes seleccionats rebran un cofinançament del 50% del pressupost total del projecte.  Els projectes presentats han de tenir una despresa subvencionable mínima de 200.000,00 euros i màxima d’1.000.000,00 d’euros.
 
La nova línia d’ajut s’ha pogut obrir gràcies als romanents disponibles dels totals previstos inicialment per al període 2007-2013, provinents de fons europeus, als quals s’han pogut afegir aquelles renúncies o revocacions d’alguns projectes, amb la voluntat de no perdre cap recurs provinent d’Europa, i poder desenvolupar una nova línia d’ajuts al món local, que serà un nou impuls econòmic i social per a molts municipis.
 
Dins del Programa Operatiu de Catalunya FEDER 2007-2013 s’han desenvolupat diversos projectes amb l’objectiu de potenciar la competitivitat regional i l’ocupació. Els projectes s’han desenvolupat en 4 àmbits diferenciats:
 
-          Innovació, recerca i desenvolupament
-          Infraestructures del transport i xarxes de comunicacions
-          Medi ambient
-          Desenvolupament local i urbà
 
Entre els projectes que ha rebut ajut comunitari destaca el carril per a autobusos i vehicles d’alta ocupació (BUS-VAO) a l’autopista C-58. A través dels fons FEDER s’ha finançat el 40% del cost total del projecte, que ha suposat una inversió de 115,45 milions d’euros. El Govern de la Generalitat ha aportat el 60% restant.
 
També ha estat cofinançat per la UE un projecte de prevenció de riscos naturals a la comarca de la Garrotxa, adreçat sobretot a prevenir inundacions i incendis (50% d’un cost de 0,9 milions d’euros), així com la renovació del centre de comercial de Deltebre (50% de l’1,75 milions d’euros) o l’estació intermodal del Baix Llobregat (45,51% dels 51,7 milions d’euros).
 
Per a més informació: Política territorial i sostenibilitat ambiental al Pla de Govern.
 
`