Interior

Interior homenatja a Jaume Curbet per la seva aportació en l'àmbit de la seguretat

query_builder   28 novembre 2012 13:08

event_note Nota de premsa

Interior homenatja a Jaume Curbet per la seva aportació en l'àmbit de la seguretat

  • A partir d’avui la sala d’estudis del Centre de Coneixement de la Seguretat de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya portarà el seu nom
 
El conseller d’Interior en funcions, Felip Puig, ha presidit avui l’acte d’homenatge a la figura de Jaume Curbet en reconeixement a la seva trajectòria d’estudi en el camp de la seguretat i a la seva contribució al model de policia de Catalunya.
 
Puig ha destacat la gran aportació de Curbet a l’àmbit de la seguretat des de dos punts de vista. En primer lloc el seu paper fonamental en la creació de l’Escola de Policia de Catalunya i d’altra banda la seva aposta pionera per fer un model propi de policia a partir de valors democràtics i de compromís social.
 
El conseller s’ha mostrat convençut que “el Jaume veuria avui que la seva aposta per un sistema únic de policia, sempre des de la llibertat individual i col·lectiva del nostre país, està avançant a passes decisives”. En aquest sentit el titular d’Interior en funcions ha destacat que “l’aposta pel sistema únic de Policia de Catalunya amb el treball compartit per les policies locals i els Mossos d’Esquadra és un projecte absolutament imparable”.
 
L’acte també ha comptat amb la participació de la directora de l'ISPC, Núria Aymerich, que ha explicat que a partir d’avui la sala d’estudis del Centre de Coneixement de la Seguretat de l’ISPC portarà el nom de Jaume Curbet; l'exdiputat al Parlament de Catalunya, Joaquim Nadal, que ha fet una glossa personal de  Curbet i un dels seus fills que ha agraït en nom de la família aquest homenatge.
 
L'acte d'avui té el seu origen al Parlament de Catalunya amb l'aprovació per unanimitat d’una proposta de resolució per promoure un reconeixement institucional a en Jaume Curbet que va morir el 2011 a l’edat de 59 anys a causa d’una llarga malaltia.
 
Jaume Curbet i Hereu
 
Curbet ha estat un dels experts en seguretat més decisius en la construcció de la policia de Catalunya. Especialitzat en criminologia, va participar en el procés de creació de la policia catalana i va intervenir de manera decisiva en la transformació dels cossos de policia locals. Així mateix, va formar part del Consell Pedagògic i Científic de l’ISPC.
 
El seu llegat al pensament en seguretat i en la formació policial és reconegut tant pels que han participat en la construcció del sistema de seguretat pública de Catalunya com pels integrants del Cos dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals de Catalunya. Mitjançant la seva participació en la definició d’un model policial de Catalunya, Curbet va lluitar en els inicis de la democràcia per la formació, la modernització, la professionalització i la democratització de la policia i per atorgar als cossos el reconeixement de policies al servei dels valors democràtics. Apostant sempre per la professionalització de la policia, va tenir també un paper important en la tasca per convertir l’Escola de Policia de Catalunya en actor clau del sistema de seguretat que assegurés una formació policial de qualitat i eficaç.
 
Al llarg de la seva trajectòria professional va formar milers de policies dels diferents cossos i a professionals de la seguretat tant a l’Escola de Policia de Catalunya com a diversos programes formatius de la Universitat Oberta de Catalunya –on va dirigir el màster de polítiques públiques de seguretat, en què participava l’ISPC-, la Universitat de Girona o la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials, entre d’altres.
 
Entre les nombroses responsabilitats i col·laboracions amb diferents institucions, Curbet va ser el responsable del projecte de seguretat dels Jocs Olímpics de Barcelona, i va col·laborar també amb altres administracions de fora de Catalunya, tant a l’estat espanyol com a l’Amèrica llatina, i amb les Nacions Unides.
 
Així mateix, va tenir una activitat intensa en el món editorial, com a editor o col·laborador de diferents revistes: Seguretat sostenible, Revista latinoamericana de seguridad, Presència, Cahiers de securité, on era integrant del consell editorial, i durant uns anys va ser director de l’Observatori del Risc.
 
Curbet va publicar nombrosos títols especialitzats en seguretat: Democràcia i policia (1983), La policia del Quebec: un model per a Catalunya? (1987), Una seguridad ilusoria (2003), La glocalización de la (in)seguridad (2006), Los retos globales de la seguridad urbana (2006), Temeraris atemorits. L’obsessió contemporània per la seguretat (2007), Conflictos globales, violencias locales (2007), El rey desnudo: la gobernabilidad de la seguridad ciudadana (2009) i Un món insegur: la seguretat en la societat del risc (2011). Molts d’ells es troben en el fons del Centre de Coneixement de la Seguretat (CCS) a l’ISPC.
 
Un monogràfic d’Apunts de seguretat dedicat a la seva persona i obra
 
Amb motiu del reconeixement institucional, la revista especialitzada que edita la Direcció General d’Administració de la Seguretat, Apunts de Seguretat, ha editat un número especial dedicat a la persona i obra de Jaume Curbet. En el monogràfic, presentat pel conseller d’Interior en funcions, Felip Puig, hi han participat polítics, acadèmics, experts i policies que van treballar amb Curbet al llarg de la seva trajectòria professional: Joaquim Nadal, que va compartir els primers anys d’ajuntaments democràtics a la ciutat de Girona; Jaume Bosch, amb qui va treballar al Departament de Governació en el procés de creació de la Policia de Catalunya; Miquel Sellarès, amb qui va compartir els primers temps de la Direcció General de Seguretat Ciutadana; Àngel Abad, amb qui va coincidir en diverses etapes de la seva llarga trajectòria professional; el comissari de la Policia de la Generalitat ― Mossos d’Esquadra Joan Miquel Capell,i Agustí Vehí, comandament de la policia local; Josep Maria Lahosa, amb qui va col·laborar en l’elaboració del Pla de seguretat ciutadana de Barcelona; Jordi Borja, amb qui va col·laborar, primer a la Universitat de Barcelona i després a la UOC, i Fernando Carrión, amb qui va compartir la idea de la necessitat de concebre la ciutat com a centre de vida, de participació, de socialització, i no com a causa de marginalització, conflicte i violència.
 
L’edició especial també inclou el darrer article que va publicar a la publicació editada per l’ISPC, la Revista de Seguretat Pública de Catalunya, on Curbet reflecteix amb claredat el seu punt de vista sobre la seguretat.
 
Per a més informació o concertar entrevistes, podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 659 56 14 58 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat, o amb l’Oficina de Comunicació del Departament d'Interior: 93 551 21 48 / 93 551 22 69.

2  

Fitxers adjunts

Foto1

Foto1
JPG | 1227

Foto 2

Foto 2
JPG | 1215