Protecció Civil

Protecció Civil: L'episodi de vent, neu i mala mar ja ha començat la seva activitat i s'anirà intensificant al llarg del dia d'avui

query_builder   28 novembre 2012 11:33

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: L'episodi de vent, neu i mala mar ja ha començat la seva activitat i s'anirà intensificant al llarg del dia d'avui

  • Les nevades a totes les comarques del Pirineu i Prepirineu poden deixar gruixos significatius, per la qual cosa es demana molta prudència en la conducció i portar el vehicle a punt amb cadenes a les zones afectades
 
  • Hi ha risc de fort vent per avui i demà a molt punts de Catalunya, especialment a cotes altes del Pirineu i Prepirineu, a l’Empordà, al prelitoral central i de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. Cal reforçar la seguretat dels elements a l’exterior que es poden desprendre
 
  • Es manté l’alerta per fort onatge, intensificant-se a partir del migdia i durant el dia de demà, i es recomana a la població que no s’apropi als trencalls, esculleres i passejos marítims on trenquen les onades
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activades les alertes per risc de nevades, fort vent i mala mar, que ja han començat a afectar gran part del país. En el cas de les nevades, aquestes ja s’han fet presents a les zones del Pirineu occidental i punts del Prepirineu (Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya). Les nevades i el fort vent s’aniran intensificant durant el dia d’avui, en especial a les cotes altes.
 
La situació prevista per avui segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica que la probabilitat de nevades i la intensitat d’aquestes s’anirà incrementant durant el matí i a partir de la tarda - vespre les nevades es donaran de forma generalitza a tota la zona del Pirineu i Prepirineu. El llindar d’avís és nevades que poden superar els 5 cm a cotes superiors als 600 m i es poden produir gruixos significatius en alguns punts.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es demana a la població d’aquestes zones que extremin les precaucions, sobretot en la conducció, i que prenguin les mesures d’autoprotecció necessàries.
 
Es recomana a la ciutadania conduir amb molta prudència per les vies afectades per la neu, i portar cadenes en cas que siguin necessàries. Cal revisar el bon estat del vehicle per la conducció d’hivern i disposar de roba d’abric i porta el mòbil carregat per si el vehicle queda atrapat i cal trucar al telèfon d’emergències 1-1-2. Especialment a les zones on les nevades són poc habituals, a casa cal revisar el bon estat dels serveis bàsics (aigua, gas, electricitat), i sobretot assegurar-se que els elements de ventilació per la calefacció no estan obstruïts, per tal d’evitar intoxicacions. Disposeu dels aliments bàsics i medicaments que es puguin requerir. Consulteu els consells d’autoprotecció davant nevades al web: www.gencat.cat/interior/nevades
 
 
Incidències viàries per neu
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquest moments és obligatori circular amb cadenes a causa de la neu a les carreteres C-142b a Baqueira-Pla de Beret, C-28 al Port de la Bonaigua, LV-4241 a Coll del Jou i BV-4024 al Coll de Pal. Es poden seguir les incidències viàries a través del compte de Twitter (@transit).
 
ALERTA PROCICAT PER VENT
 
Degut a la previsió de fortes ratxes de vent, també es manté activada l’alerta del pla de Protecció Civil PROCICAT. A hores d’ara ja s’han enregistrat ratxes de vent de fins a 150 km/h a Portbou, ratxes d’entre 70 i 90 km/h al Pirineu Occidental i ratxes de 70 km/h a les Terres de l’Ebre.
 
Les ventades, en aquests moments estan afectant l’Alt Empordà i les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre. Al migdia l’afectació s’ampliarà a les zones del Pirineu, Prepirineu, Tarragona i Terres de l’Ebre. A partir del vespre/nit les ventades seran generalitzades amb augment del perill d’afectació a tota la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran i les comarques del Solsonès, Berguedà, Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, pel que fa al Pirineu i Prepirineu. Les zones més afectades de la meitat sud del país seran les cotes elevades de les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre a les Terres de l’Ebre; i Priorat, Alt i Baix Camp i Conca de Barberà al prelitoral de Tarragona. A la resta del territori el vent bufarà fort tot i que no es preveu que es superin els 90 km/h, en especial a les comarques del prelitoral central de Barcelona i part de l’àrea metropolitana i la Catalunya Central.
 
D’acord a l’actualització recent de la predicció del Servei Meteorològic, la finalització de l’episodi de vent es podria avançar a demà al matí i per tant la major intensitat del fenomen es produirà durant aquesta tarda i propera nit i matinada. La major afectació correspondrà a les cotes més elevades.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments de els zones afectades pel risc de vent que s’assegurin els elements de mobiliari públic susceptibles de patir danys, especialment llums de Nadal i altres elements decoratius de les festes nadalenques que puguin patir o causar danys fruit de les ventades. Tanmateix, la població ha d’assegurar o retirar els elements susceptibles de caure a la via que tingui en balcons o terrasses i reforçar la seguretat dels ancoratges dels elements que es puguin desprendre.
 
 
 
PLA INUNCAT (alerta per estat de la mar)
 
Protecció Civil de la Generalitat també manté també en alerta el pla per inundacions INUNCAT ateses les previsions de l’SMC de que hi hagi mar brava amb onades superiors a 4 m a l’Alt i  Baix Empordà, i amb menor perill d’afectació a la Selva.
 
És important recordar a la ciutadania el perill que comporta apropar-se als trencalls, esculleres i molls, ja que un cop de mar pot endur-se persones i béns dins l’aigua. Cal extremar les precaucions en les activitats professionals en l’entorn marí i restringir les activitats de lleure fins que passi el perill.
 
Consulteu els consells d’autoprotecció: Consells d’autoprotecció per inundacions i aiguats.
 
Per seguir l’evolució de les previsions meteorològiques cal fer-ho a través dels mitjans de comunicació i dels comptes de twitter @meteocat del SMC i @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat, que informaran també si calgués prendre alguna mesura d’autoprotecció urgent.