Delegació a Lleida

L'Institut del Telescopi Espacial Hubble dels EUA compta amb el Montsec per a la recerca de planetes extrasolars

query_builder   30 novembre 2012 19:30

event_note Nota de premsa

L'Institut del Telescopi Espacial Hubble dels EUA compta amb el Montsec per a la recerca de planetes extrasolars

 
· L'Observatori Astronòmic del Montsec acull un telescopi d’última tecnologia per formar part del Projecte XO de l’entitat científica americana
 
· L’aparell, ja instal·lat, començarà a prendre imatges en breu, un cop efectuats el seu calibrament i la posada en marxa
 
· Ramon Farré diu que els grans centres d’investigació astronòmica del món “no només ja coneixen el Montsec, sinó que hi confien per a la recerca avançada”
 
L'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) acull des d’avui un telescopi de darrera generació que hi ha instal·lat l'Institut del Telescopi Espacial (Space Telescope Science Institute - STScI), l’ens científic que controla i gestiona les operacions del telescopi Hubble, amb l’objectiu de trobar planetes extrasolars gegants al voltant d'estrelles brillants, utilitzant el mètode de trànsits, en el marc del projecte de recerca anomenat XO.
 
Per tal de cobrir diverses longituds geogràfiques i observar objectes de manera gairebé contínua, l’STScI va instal·lar durant el mes de juliol d’enguany un telescopi a l'Observatori del Teide, a Tenerife. Una segona unitat de XO és la que aquesta setmana un equip d'enginyers i científics especialitzats de l’STScI
han muntat al Montsec, en un terreny cedit pel Consorci del Montsec. La molt baixa contaminació lumínica i les condicions meteorològiques favorables fan de l'OAdM un lloc òptim per a la posada en marxa d'aquest projecte.
 
L'instrument instal·lat, altament especialitzat i eficient, està composat bàsicament de dos teleobjectius Canon EF200 de 200 mm de distància focal. Des que es va fabricar el primer prototip fa gairebé una dècada, aquest tipus d’aparell ha aconseguit detectar cinc nous planetes extrasolars.
 
El telescopi instal·lat a l’OAdM començarà a prendre imatges properament, un cop acabats el seu calibrament i posada en marxa.
 
El projecte XO va sorgir de la col·laboració entre científics de l’STScI i diverses institucions a nivell mundial, entre les quals s'inclouen l'Institut d'Astrofísica de
 
Canàries i, recentment, l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i la Fundació Observatori Astronòmic de Catalunya Esteve Duran.
 
Des de la instal·lació del primer telescopi a Hawaii el 2003, l'objectiu primordial del projecte XO no és només la cerca i detecció d'exoplanetes gegants, sinó també la seva millor comprensió mitjançant les mesures de les seves masses i diàmetres.
 
L’Observatori Astronòmic del Montsec amplia els instruments
 
Amb el telescopi del projecte XO l’OAdM, situat a 1.570 metres d’alçada a la serra del Montsec, al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, augmenta els seus instruments d’observació i mesurament, entre els quals destaca el telescopi Joan Oró, de 0,8 metres de diàmetre, que treballa sota un control completament robòtic. Les característiques del telescopi i la seva mida fan que sigui un instrument singular i únic en comparació amb altres telescopis actualment en funcionament.
 
A més del Telescopi Joan Oró, l'OAdM allotja aquestes altres instal·lacions científiques:
 
  • El Telescopi Fabra-ROA al Montsec (TFRM), de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el Reial Observatori de l'Armada.
  • Una càmera all-sky per a la detecció de meteors i bòlids.
  • Una estació per mesurar la contaminació de l’aire, del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
  • Una estació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC, Generalitat de Catalunya), un dels nodes existents a Catalunya per a la informació meteorològica.
 
El Montsec, en els circuits internacionals de recerca astronòmica
 
En el transcurs de la visita que representants del Consorci del Montsec, l’IEEC i l’STScl, han fet avui a l’OAdM, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha parlat de la importància que té per al PAM el fet d’acollir telescopis dels projectes de recerca científica capdvanters al món. Segons Farré, “que l’institut científic que gestiona el telescopi Hubble, amb la seva reconeguda excel·lència, compti per als seus treballs amb l’OAdM consolida la posició del Montsec entre els principals actors de recerca astronòmica del planeta”. El delegat del Govern ha afegit que els grans centres investigadors “no només ja coneixen el Montsec, sinó que hi compten per a la recerca avançada”. En aquest sentit, Farré ha recordat que recentment el Consorci del Montsec ha signat un conveni amb l’Institut de Mecànica Celeste de l'Observatori de París per col·laborar en un projecte punter de seguiment de meteors.
 
En la visita al nou telescopi de l’STScl hi han estat presents, amb Ramon Farré, el gerent del Consorci del Montsec, Josep Vilajoliu; el director científic del Parc Astronòmic Montsec, Salvador Ribas; Ignasi Ribas, Francesc Vilardell i Pep Colomé, en representació de l’IEEC; Enrique Garcia-Melendo per part de la Fundació Observatori Astronòmic de Catalunya Esteve Duran; i els membres del projecte XO Peter McCullough y Nicolas Crouzet.

 

2  

Fitxers adjunts

Foto de la visita al telescopi instal·lat per l'Institut Hubble (Foto: IEEC)

Foto de la visita al telescopi instal·lat per l'Institut Hubble (Foto: IEEC)
JPG | 3076

Foto del model de telescopi muntat al Montsec

Foto del model de telescopi muntat al Montsec
JPG | 71