Servei Meteorològic de Catalunya

La irregularitat pluviòmètrica ha caracteritzat el novembre

query_builder   3 desembre 2012 11:07

event_note Nota de premsa

La irregularitat pluviòmètrica ha caracteritzat el novembre

 

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de novembre de 2012 com a termomètricament càlid en el conjunt del país, a excepció de la vall de l’Ebre i la zona a cavall entre les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran, on el mes ha estat normal.

 

La irregularitat pluviomètrica ha estat el caràcter principal del novembre. D’aquesta manera, el mes ha estat plujós o molt plujós a la vall de l’Ebre, normal a l’Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i la Vall Fosca i sec a la resta del territori. Al litoral i prelitoral central el mes ha estat molt sec.

 
 
La meteorologia del mes de novembre ha vingut marcada per dos patrons radicalment oposats. El primer patró va afectar Catalunya els primers vint dies del mes, quan la circulació zonal en alçada (vents de l’oest) es trobava desplaçada cap al sud, fet que va provocar que diverses pertorbacions, normalment desenganxades del corrent general, afectessin el país. Aquestes baixes es van caracteritzar per un flux del sud-oest en alçada i vents de procedència marítima, càlids i humits, de component sud o sud-est en superfície, inhibint una baixada de la temperatura i donant precipitacions que van afectar la part meridional del Principat i el vessant sud del Pirineu. El segon patró va estar en relació a un desplaçament del corrent en jet cap al nord, facilitant el pas de fronts de caire fred que van permetre una baixada de la temperatura, precipitacions al nord de Catalunya i nevades abundants al Pirineu.
 
En relació al primer patró cal destacar l’episodi de precipitacions que va afectar Catalunya entre els dies 16 i 19 de novembre. Si bé aquestes van afectar tot el país, van ser més abundants al sud del Principat, amb registres superiors als 100 mm en alguns sectors del Baix Ebre i del Montsià. A la resta de les Terres de l’Ebre la precipitació va ser abundant, amb registres de 20 a 50 mm a la major part de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. També es van superar els 20 mm en alguns sectors del Baix Camp, del Priorat, de les Garrigues i del Segrià, i de manera molt més puntual en zones elevades de la meitat nord. A la resta del país, les precipitacions van ser dèbils i poc abundants en general. La precipitació va estar causada pel pas d’una àrea de baixes pressions, el centre de la qual en superfície es va situar entre les Terres de l’Ebre i les Balears, impulsant una massa d’aire relativament càlid i molt humit cap a Catalunya. Aquest flux del sud-est va afavorir la persistència de les precipitacions, especialment a les zones on aquest flux es trobava amb relleus que forçaven l’ascens d’aire. A l’extrem sud del país, on el flux humit era més marcat, la precipitació va ser més persistent i abundant, afavorida per la presència de relleus importants com el massís dels Ports. Cal destacar la precipitació excepcional en 24 hores que es va recollir a Ulldecona - els Valentins (el Montsià), ja que al llarg del dia 17 es van enregistrar fins a 188,8 mm, dels quals 54,2 mm van caure en 30 minuts. Aquest dia s’ha convertit en el més plujós que ha enregistrat mai aquesta estació, instal·lada el 15 de novembre de 1990. Fins ara, el dia més plujós de la sèrie era el 23 d’octubre de 2000, quan es van acumular 147,9 mm. Les precipitacions més destacades registrades entre el 16 i el 19 de novembre per les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser els 197,8 mm d’Ulldecona – els Valentins (el Montsià), els 151,2 mm de l’Aldea (el Baix Ebre) i els 131,4 mm de PN dels Ports (el Baix Ebre).
 
El segon patró va venir caracteritzat per l’episodi que va afectar Catalunya entre els dies 25 i 28 de novembre. Va estar marcat pel pas d’un front en superfície procedent d’altes latituds, acompanyat d’un solc amb aire fred en alçada, provocant precipitacions a bona part del país, així com un descens important de la temperatura. Si bé les precipitacions van ser generals, aquestes van ser més destacades al nord del país, tal com mostren les següents quantitats registrades a les EMA gestionades pel SMC: els 67,3 mm de Certascan (2.400 m), a la comarca del Pallars Sobirà, els 51,8 mm a Boí (2.535 m), a la comarca de l’Alta Ribagorça, i els 48,0 mm d’Ulldeter (2.410 m), a la comarca del Ripollès. En aquests indrets d’alta muntanya les precipitacions van ser en forma de neu, deixant entre els gruixos de neu nova més destacats fins a 40 cm a l’EMA de la Bonaigua (2.266 m), a la comarca del Pallars Sobirà), 37 cm a Boí (2.535 m), a la comarca de l’Alta Ribagorça, o 36 cm a les EMA d’Espot (2.519 m) a la comarca del Pallars Sobirà i de Núria (1.971 m) a la comarca del Ripollès. Cal tenir en compte que en alguns casos el gruix de neu va estar molt afectat pel vent fort del nord que va acompanyar l’episodi. Fora de l’àmbit de l’alta muntanya,  la neu  també va fer acte de presència,  tal  com  mostren  els 15 cm de Puig  Sesolles  (1.668 m), al capdamunt del Montseny (el Vallès Oriental), els 6 cm a l’EMA de PN dels Ports (1.055 m), al Baix Ebre, o els 4 cm de Viladrau (1.000 m), a la comarca d’Osona.
 
El mes de novembre ha estat termomètricament càlid en el conjunt del país, a excepció de la vall de l’Ebre i la zona a cavall entre les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran on el mes ha estat normal (Figura 1). Aquesta distribució espacial de les anomalies és conseqüència directa de la persistència del primer patró descrit més amunt, caracteritzat per una ondulació de la circulació zonal en alçada que permetia el pas de solcs que venien definits per uns fluxos del sud, arrossegant masses d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica. També cal destacar que aquesta configuració va inhibir la presència de boires a l’interior de Catalunya, fenomen que al llarg del novembre comença a instal·lar-se en aquestes contrades i que influeix decisivament en les anomalies tèrmiques mensuals.   
 
La taula següent mostra les anomalies positives més significatives (diferències de la temperatura mitjana mensual de novembre respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de novembre pel període de referència 1961-1990) a les EMA gestionades pel SMC.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Barcelona - el Raval
el Barcelonès
+2,1
Vic
Osona
+2,0
Muntanyola
Osona
+2,0
el Canós
la Segarra
+2,0
Tàrrega
l’Urgell
+2,0
                                                                                             
 
La irregularitat pluviomètrica ha estat el caràcter principal del novembre. D’aquesta manera, el mes ha estat plujós o molt plujós a la vall de l’Ebre, normal a l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Vall Fosca i sec a la resta del territori. Al litoral i prelitoral central el mes ha estat molt sec. (figura 2). El pas de diversos fronts associats a pertorbacions atlàntiques, amb una direcció de sud a nord durant els primers vint dies del mes, i una procedència del nord al final del mes, expliquen la distribució espacial de la precipitació durant el mes de novembre.
 
La taula següent mostra les EMA gestionades pel SMC en les quals la precipitació acumulada durant el mes de novembre ha igualat o superat els 100 mm, ubicades principalment a la vall de l’Ebre i vessant sud del Pirineu:
 
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Ulldecona - els Valentins
el Montsià
229,9
PN dels Ports
el Baix Ebre
219,8
l'Aldea
el Baix Ebre
179,0
Mas de Barberans - Abocador
el Montsià
147,8
Boí (2.535 m)
l’Alta Ribagorça
133,9
Certascan (2.400 m)
el Pallars Sobirà
131,9
Amposta
el Montsià
131,5
Aldover
el Baix Ebre
126,8
Espot (2.519 m)
el Pallars Sobirà
120,6
Alcanar
el Montsià
115,8
Ulldeter (2.410 m)
el Ripollès
104,3
Núria (1.971 m)
el Ripollès
104,3
el Port del Comte (2.316 m)
el Solsonès
103,3
Salòria (2.451 m)
el Pallars Sobirà
103,1
 
 
 
  
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de novembre de 2012 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.
Mapa TMm
Mapa Tm
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de novembre de 2012 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades d’estacions automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
Mapa PPT
Mapa APPT
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 

5  

Fitxers adjunts

nota informativa

nota informativa
PDF | 491

Mapa TMm

Mapa TMm
PNG | 301

Mapa AT

Mapa AT
PNG | 210

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 245

Mapa APPT

Mapa APPT
PNG | 214