Protecció Civil

Imatge del simulacre

L'Aeroport de Barcelona-El Prat fa un simulacre d'accident d'aeronau al mar

query_builder   3 desembre 2012 15:06

event_note Nota de premsa

L'Aeroport de Barcelona-El Prat fa un simulacre d'accident d'aeronau al mar

Imatge del simulacre
  • En l’exercici d’avui s’ha simulat l’amaratge d’un avió comercial
  • L’objectiu del simulacre era verificar la correcta implantació del Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport i la seva coordinació amb el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques a Catalunya AEROCAT
 
L’Aeroport de Barcelona-El Prat ha organitzat aquest matí, juntament amb Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), un simulacre d’accident d’aeronau al mar, per provar la correcta implantació del Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport i la seva coordinació amb el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques a Catalunya AEROCAT.
 
L’exercici pretén comprovar la capacitat de resposta dels serveis d’emergència, així com avaluar el grau de coordinació entre l’aeroport i les diferents institucions involucrades en el salvament i analitzar la idoneïtat dels canals de comunicació i el tractament de la informació que es genera amb l’accident.
 
El simulacre ha consistit en l’accident d’un avió comercial arran de l’impacte d’una au en el motor esquerre de l’aparell, amb la conseqüent fallada d’aquest motor. L’aeronau ha intentat tornar a l’aeroport però, finalment, el pilot s’ha vist obligat a realitzar un amaratge a, aproximadament, una milla nàutica de la costa.
 
Després de comunicar el May Day a la Torre de Control de l’Aeroport, l’avió ha contactat amb el Centre Coordinador de Salvament, el telèfon d’emergències 112 i el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat. A continuació, s’ha activat el Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport (darrera versió homologada en la Comissió Permanent de Protecció Civil de Catalunya del 4 d’octubre de 2012), i els mitjans interns de l’aeroport, amb l’habilitació dels Punts de Reunió, la Sala de Crisi i la de Familiars, una helisuperfície i una zona per al trasllat de les víctimes rescatades al mar.
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha activat el seu protocol d’avisos a organismes i cossos de seguretat i emergències en cas d’accident aeronàutic.
Per al rescat i trasllat dels possibles afectats, s’han mobilitzat quatre helicòpters i 11 embarcacions: Salvament Marítim (1 helicòpter i embarcacions amb la seva base a Barcelona i al Port Ginesta de Castelldefels); Guàrdia Civil (1 helicòpter); cos dels Mossos d’Esquadra (1 helicòpter, unitat subaquàtica, efectius i vehicles de les comissaries properes); Bombers de la Generalitat (1 helicòpter i dues embarcacions amb efectius del Grup d’Actuacions Especials GRAE); i Creu Roja, entre d’altres.
 
Per la seva banda, la Torre de Control de l’Aeroport s’ha encarregat de gestionar la operativa aeronàutica per evitar que el pas dels helicòpters afectés al funcionament normal de l’aeroport. Al seu torn, Salvament Marítim ha necessitat la intervenció de les unitats subaquàtiques dels Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat i la Guàrdia Civil.
 
Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques a Catalunya AEROCAT, que abasta tant els accidents aeronàutics que es produeixin a qualsevol punt de l’espai aeri català així com les emergències de qualsevol tipus que tinguin lloc als aeroports, aeròdroms i heliports de Catalunya.
 
El simulacre ha comptat amb la participació dels Bombers i el Servei Mèdic de l’aeroport, Protecció Civil de la Generalitat, el cos de Bombers de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra, el Sistema d’Emergències Mèdiques, la Delegació del Govern, el Servei Aeri de Rescat, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia, Creu Roja, Capitania Marítima i Salvament Marítim, així com el servei del telèfon d’emergències CAT 112 de la  Generalitat de Catalunya. En total, més de 200 persones, entre voluntaris i efectius, han intervingut en l’exercici, que no ha suposat cap afectació en l’operativa habitual de l’aeroport.

3  

Imatges

Imatge 1 del simulacre

Imatge 1 del simulacre 1223

Imatge 2 del simulacre

Imatge 2 del simulacre 949

Imatge 3 del simulacre

Imatge 3 del simulacre 740

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en format PDF

Nota de premsa en format PDF
PDF | 79