Oficina del President

Compareixença davant la Diputació Permanent

President Mas: "Fóra bo que des de Catalunya s'aixequi una veu que demani a l'Estat el repartiment lleial i just dels dèficits"

query_builder   3 desembre 2012 19:23

event_note Nota de premsa

President Mas: "Fóra bo que des de Catalunya s'aixequi una veu que demani a l'Estat el repartiment lleial i just dels dèficits"

  • El cap en funcions de l’Executiu denuncia que l’Estat “imposa a les comunitats autònomes ajustos que afecten les prestacions bàsiques”
 
  • Artur Mas ha comparegut aquesta tarda davant la diputació permanent del Parlament de Catalunya per informar sobre el Fons de Liquiditat Autonòmic
El president ha comparegut aquesta tarda davant la diputació permanent del Parlament
El president ha comparegut aquesta tarda davant la diputació permanent del Parlament
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha denunciat aquesta tarda que l’Executiu espanyol “està actuant de manera molt deslleial i molt injusta” en el repartiment del dèficit amb les comunitats autònomes. Per aquest motiu, ha dit que “fóra bo que des de Catalunya s’aixequi una veu el més unitària possible per fer notar que si l’Estat no té capacitat d’alterar les polítiques europees d’austeritat, el que si pot fer és repartir de manera lleial i justa els dèficits que el conjunt de l’Estat es veu obligat a complir”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquest requeriment durant la seva compareixença davant la diputació permanent del Parlament per informar sobre el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). En la seva intervenció, el president ha criticat que, malgrat que la Unió Europea dóna més marge a Espanya per incrementar els seus límits de dèficit, “l’Estat, en lloc de repartir aquest aire que guanya a la UE, ho converteix en ofegament i escanyament de les comunitats autònomes”. “El Govern espanyol s’ho queda tot per ell, guanya marge, tranquil·litat política i  escanya els altres”, ha reblat.
 
En aquesta mateixa línia, el president ha denunciat que “la gran política d’austeritat a l’Estat s’està fent a nivell local i autonòmic, que vol dir ajustant la sanitat, l’ensenyament i els serveis socials, que són prestacions bàsiques i fonamentals de cara a la ciutadania”, i ha acusat el Govern central de fer-ho  “per imposició, encara que hi ha una aparença de negociació”.
 
El cap del Govern ha insistit en la “deslleialtat” de l’Estat respecte a les autonomies, assenyalant que si les comunitats representen el 35% de la despesa pública, “han de poder fer una tercera part del dèficit públic de l’Estat i no és així de molt llarg”. El president també ha criticat que l’Estat “centrifuga la despesa, retalla els programes de col·laboració amb les comunitats, i centripeta els ingressos”, perquè quan hi ha un increment d’un impost, com l’IVA, “s’ho queda tot ell i el cost afegit va a càrrec de les comunitats, que els costa diners, perquè tot és més car i no se’ns compensa”. Per això, ha ironitzat que “és un negoci rodó el que fa l’Estat”.
 
El president Mas ha avançat que quan es coneguin les xifres del dèficit del 2012 a Catalunya “es veurà que l’esforç que s’ha fet aquests dos anys és molt important” i “fins a quin punt el Govern de la Generalitat no ha estat aliena a aquestes polítiques d’ajustament”. Però ha afegit que “aquesta tendència té uns límits i la dinàmica del Govern espanyol ens porta a no poder complir-los amb normalitat, si no és a canvi d’afectar amb una certa gravetat temes bàsics del nostre estat del benestar”.
 
Necessitat del FLA
En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern ha defensat que Catalunya s’hagi acollit al Fons de Liquiditat Autonòmic perquè “tenim dret a utilitzar-lo i perquè en tenim necessitat”, i ha afegit que Catalunya “ha aportat molt i, per tant, també té dret a gaudir dels mecanismes per finançar despeses”. En aquest sentit, Artur Mas ha afirmat que els mecanismes de finançament com el Fons de Liquiditat haurien de ser ordinaris i no extraordinaris, i ha recordat que el mateix ministre d’Hisenda ha anunciat que tindrà continuïtat l’any vinent. El president Mas ha confirmat que Catalunya també s’hi acollirà el 2013 perquè “avui l’alternativa de no acollir-nos-hi és no pagar”.
 
El president de la Generalitat ha justificat que Catalunya s’hagi acollit al FLA per “les enormes dificultats de finançament i l’encariment de l’accés al crèdit”, així com la indefinició sobre el futur de l’euro, la persistència de la recessió, la bombolla immobiliària “que va portar a una bombolla financera” i “la gestió poc hàbil i decidida en l’inici de la recessió per part d’alguns governs que no van veure la magnitud de les dificultats i no van prendre cap decisió per equilibrar els comptes”.
 
En resposta a les intervencions dels grups parlamentaris, Artur Mas ha assegurat que les conseqüències d’acollir-se al FLA són “molt menors que les conseqüències polítiques de no fer res”, ja que, segons ha dit, “no controlar els dèficits ens portaria a l’autoliquidació”. En aquest sentit, Artur Mas ha destacat que l’única manera de deixar de dependre del Govern espanyol “és poder complir amb nosaltres mateixos, amb els recursos que tinguem, i després amb un plantejament polític d’abast important, canviar aquesta situació”. “Si aconseguim fer els deures i no posar en risc l’Estat del benestar, ens traurem de sobre controls polítics i dependències”, ha conclòs el cap de l’Executiu.

2  

Imatges

Compareixença davant la Diputació Permanent

Compareixença davant la Diputació Permanent 581

Compareixença davant la Diputació Permanent

Compareixença davant la Diputació Permanent 729