·         La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals en funcions, Esther Sànchez, valora com a “negatives” les dades de l’atur registrat del mes de novembre, malgrat que “Catalunya és la comunitat autònoma que millor resisteix la gravetat de la crisi durant el 2012  amb un creixement de l’atur cinc punts per sota de la mitjana espanyola .
 
·         Esther Sànchez qualifica de “molt perjudicial per a les persones en atur, l’incompliment reiterat del Ministerio de Empleo de no transferir encara a Catalunya els 191 milions d’euros per implementar les polítiques actives, fet que també perjudica les entitats col·laboradores, sense ànim de lucre, ajuntaments i agents econòmics i socials proveïdors de serveis a les persones en atur”.
 
 
Catalunya ha registrat un increment de l’atur de 5.785 persones el mes de novembre, el que representa un augment del 0,9% respecte del mes anterior. A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur a Catalunya és de 652.091, el que implica un augment de 36.422 persones (+5,9%) respecte del mes de novembre de l’any passat.
 
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals en funcions, Esther Sànchez, ha considerat que aquesta dada “és negativa” i s’emmarca en un procés on “la destrucció de llocs de treball encara és més gran que la creació d’ocupació”. A més, ha afegit que, “es manté una tendència on la inestabilitat econòmica porta a moltes empreses a utilitzar modalitats de contractació temporal, fet que li dona molta fragilitat al nostre sistema d’ocupació”
 
Malgrat aquest fet, Esther Sànchez ha destacat que, “Catalunya està resistint la gravetat de la crisi millor que el conjunt de l’Estat”. En aquest sentit, ha assenyalat el fet que en termes interanuals, l’atur a Catalunya ha crescut un 5’92%  mentre que la mitjana espanyola és del 11’02%.
 
També ha apuntat que enguany Catalunya és la segona comunitat autònoma on menys ha augmentat la desocupació en els darrers dotze mesos, tan sols per darrera de les Illes Balears, i molt per sota dels dels increments de comunitats com el País Basc (+18%), Andalusia (+13,06%), Madrid (+12’32) i Galícia (9’12%), entre d’altres.
 
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals en funcions, Esther Sànchez, no ha volgut passar per alt el “reiterat incompliment del Govern de l’Estat  que encara no ha transferit al Govern de Catalunya els 191 milions d’euros del pressupost de 2012” perquè el Departament d’Empresa i Ocupació, a través del Servei d’Ocupació, implementi les polítiques actives d’ocupació per ajudar a les persones en atur a trobar una feina o millorar la seva ocupabilitat.
 
En aquest sentit, Esther Sànchez ha declarat que aquest “reiterat incompliment del Govern espanyol és molt perjudicial tant per les persones en atur com per les entitats col·laboradores, sense ànim de lucre, ajuntaments i agents econòmics i socials proveidors de serveis a les persones en atur”.
 
Per últim, la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha denunciat el fet que, malgrat l’any està a punt d’acabar, “el Govern espanyol encara no ha donat a conéixer la distribució dels fons econòmics de cara a 2013 la qual cosa limita la capacitat del Govern de la Generalitat de planificar les actuacions de polítiques actives per l’ocupació de l’any vinent”.
 
Esther Sànchez ha manifestat que “un país que té la taxa d’atur que té no s’ho pot permetre ja que ahores d’ara hauriem de saber exactament quines polítiques actives fem, a quines persones les adrecem i quin pressupost hi destinem, i no ho podem fer perquè el Govern espanyol no ens ha informat sobre la distribució d’aquests fons”.
 
 
Les dades de l’atur registrat del mes de novembre de 2012
 
Les dades d’atur del mes de novembre indiquen que per sexes, l’atur ha crescut de 450 homes (+0,1%) i de 5.335 dones (+1,7%) situant la xifra total d’homes aturats en 333.229 i de dones en 318.862.
 
Per edats, el nombre de persones en atur menors de 25 anys ha baixat de 3.901  (-7,9%) situant el nombre total de joves en atur en 45.462. Pel que fa a les persones de 25 i més anys, l’atur ha pujat de 9.686 (+1,6%) persones deixant la xifra total de desocupats en 606.629.
 
Per sectors, l’atur ha baixat  a la Construcció de 770 persones (-0,8%), col·locant la xifra total de desocupats en 98.161;  a Agricultura, s’ha reduït de 160 persones (-1,2%), deixant la xifra en 13.108 persones en atur;i a Sense Ocupació Anterior ha baixat de 947 persones (-0,6%), situant la xifra de persones desocupades en 30.184.
 
Per contra, l’atur ha pujat al sector Serveis de 6.871 persones (+1,7%), situant la xifra de persones en atur en 413.346; i a Indústria, de 791 persones (+0,8%), col·locant la xifra de persones en atur en 97.292.
 
Per demarcacions, l’atur ha pujat a totes les demarcacions: Barcelona (+2.689); Girona (+1.327); Tarragona (+1.300), i a Lleida (+469) persones.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Declaracions de la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals en funcions, Esther Sànchez.

Declaracions de la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals en funcions, Esther Sànchez.
MP3 | 4347