
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, que encapçala la delegació catalana a la cimera del clima de Nacions Unides (COP 18), participa avui en un acte paral·lel a la convenció, que s’està celebrant a la ciutat de Doha (Qatar). La sessió, que porta per títol “Les regions climàtiques mediterrànies – preparades per a una bona adaptació al present i al futur del clima?”, està organitzada per l’Euro Mediterranean Center on Climate Change i el Ministeri pel Medi Ambient i Urbanisme de Turquia. El seu objectiu és que les regions del món amb clima mediterrani (les regions costaneres del Mar Mediterrani, Califòrnia, el sud i sud-oest d’Austràlia, Sud-Àfrica i la regió central de Xile) posin en comú les seves experiències en matèria dels impactes del canvi climàtic i les actuacions que estan portant a terme en adaptació.
Per a Catalunya representa una oportunitat per donar a conèixer l’experiència en el desenvolupament de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC), aprovada el passat 13 de novembre. El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat ha fet èmfasi en que l’ESCACC és l’instrument que el Govern posa a disposició de tota la societat catalana per fer front els reptes que els impactes del canvi climàtic suposen per a Catalunya. En total, l’ESCACC ha analitzat 11 sectors i/o sistemes i ha identificat 63 impactes, dels que la meitat són ja impactes observats. Així mateix l’Estratègia proposa un seguit de mesures d’adaptació, fins a 182, de les quals 30 són genèriques i la resta, 152, són específiques per a cada sector socioeconòmic i sistema natural. A la jornada, Llebot ha destacat també el procés de participació que s’ha realitzat durant el procés d’elaboració de l’ESCACC, i que ha permès recollir més de 400 observacions de tots els àmbits, científics, econòmics, tècnics, socials i territorials així com també d’aquelles persones que a títol individual han volgut donar la seva opinió.
Amb motiu de la participació en aquest acte, Catalunya ha estat convidada a ser membre de la xarxa de Ciutats Mediterrànies pel Canvi Climàtic (Mediterranean City Climate Change Consortium - MC-4). Es tracta d’una xarxa de professionals, polítics, empresaris i acadèmics de les ciutats i regions amb clima mediterrani que ofereix l'oportunitat de coordinar els esforços més enllà de les fronteres polítiques per a la creació de solucions que beneficiïn a totes les parts.
1