Servei Català de Trànsit

Dispositiu especial de trànsit pel pont de la Constitució i Immaculada 2012

query_builder   4 desembre 2012 16:21

event_note Nota de premsa

Dispositiu especial de trànsit pel pont de la Constitució i Immaculada 2012

 
La C-16, la C-17, la C-14 i els accessos a Andorra podran concentrar els problemes viaris més importants
 
Un total de 2.245 mossos, 1 helicòpter, 1 avió i 18 equips de senyalització vetllaran per a la seguretat viària
 
El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra, posaren en marxa demà dimecres 5 de desembre, a partir de les 15.00 h de la tarda, el dispositiu especial de trànsit amb motiu del pont de les festivitats de la Constitució i la Immaculada. Aquest dispositiu estarà vigent fins a les 24.00 h de diumenge 9 de desembre.
 
Aquest pont és un dels més llargs de l’any ja que hi ha dies festius: el dia de la Constitució i el de la Immaculada. Enguany aquests festius cauen en dijous i en dissabte respectivament; per tant molta gent farà pont i disposarà de quatre dies festius.
 
Les característiques genèriques del pont  de la Constitució i Immaculada són:
 
Inici de la mobilitat hivernal. Tot i que ens trobem encara a la tardor, és el primer pont amb una mobilitat pròpiament d’hivern, on les vies més conflictives són les que accedeixen a les zones de muntanya i a les estacions d’esquí.
 
Inici de les compres nadalenques. És el tret d’inici en les compres de Nadal. Trobarem increments en la mobilitat al voltant dels centres comercials, molts dels quals obren els dies festius. També són focus d’atracció les poblacions on es fan fires tradicionals com la de l’avet  a Espinelves (de l’1 al 9 de desembre) o el mercat medieval de Vic (del 6 al 9 de desembre).
 
S’espera, doncs, que les vies més conflictives seran aquelles que van cap a zones de muntanya i pistes d’esquí com la C-16, la C-17 i la C-14. També pot ser conflictiu l’accés cap a Andorra per la N-145 i la N-260. També poden haver complicacions a l’A-2. Cal destacar la millora de l’accés a Espinelves per la C-25. Tot i això com que continuen les obres en diversos trams de l’Eix Transversal i davant la massiva afluència de públic que s’espera a la fira s’hi podran registrar retencions puntuals.
 
L’SCT demana que s’extremi al màxim la prudència en la conducció al llarg de tot el pont, atès que, tot i que no es preveu que es registrin intenses complicacions circulatòries de sortida i retorn, a excepció de les vies anteriorment esmentades, convé destacar que hi haurà un elevat nombre desplaçaments d’oci al llarg de tota la setmana al conjunt de la xarxa viària catalana. L’SCT apel·la a la responsabilitat dels conductors i també alerta de la importància d’adequar la conducció a les condicions adverses provocades per les inclemències meteorològiques, habituals en aquesta època de l’any, ja que augmenta el risc de patir un accident.
 
 
1. PREVISIÓ DE FRANGES HORÀRIES I VIES AMB MÉS PROBLEMES DE TRÀNSIT DEL PONT
 
L’operació especial s’inicia el dimecres 5 de desembre a les 15:00 hores i finalitza el diumenge 9 de desembre a les 24:00 hores.
 
Distingim:
 
L’operació sortida del dimecres  5 a la tarda i dijous 6 de desembre al matí. El dijous 6 al mati pot ser especialment complicat per l’inici aquest dia del Mercat Medieval de Vic i la celebració de Fira de l’avet d’Espinelves. Es preveu que sortiran al voltant de 450.000 vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona.
 
L’operació retorn centrada fonamentalment en el diumenge 9 de desembre.
 
 
1.1. HORARI MÉS CONFLICTIU
 
Segons les dades del factor retenció de les operacions especials analitzades es pot establir la franja horària en què es preveu més conflictivitat per a les operacions sortida i retorn del pont de la Constitució i la Immaculada 2012:
 
SORTIDA
 
DIA
FRANJA HORÀRIA
Dimecres  5/12/2012
De 17:30 a 22:00 hores
Dijous   6/12/2012
De 11:00 a 14:00 hores
Dissabte 0812/2012
De 10.30 a 14.30 hores
 
 
RETORN
 
DIA
FRANJA HORÀRIA
Diumenge 9/12/2012
de 12:00 a 21:00 hores
 
 
 
1.2. VIES MÉS CONFLICTIVES
 
A més dels accessos a l’àrea metropolitana de Barcelona, les vies que poden  ser més conflictives seran les que accedeixen a zones de muntanya, estacions d’esquí i les que van cap a Andorra. En podem destacar l’eix del Llobregat (C-16) que presentarà problemes intensos en la sortida del pont en el tram des de Berga fins a la boca sud del túnel del Cadí.
 
Pel que fa al retorn, la mateixa C-16 pot presentar problemes des de l’enllaç amb la N-260 a Bellver de Cerdanya i fins a Berga, passant per la boca nord del Túnel del Cadí, Guardiola de Berguedà i Cercs. També serà problemàtica la C-17 des de Vic fins a Ripoll tant a la sortida com a la tornada. Concretant les vies i trams hi ha:
 
 
SORTIDA
 
Via
Tram
A-2
Sant Joan Despí - Sant Vicenç dels Horts
Abrera
AP-7
Mollet del Vallès - La Roca del Vallès
C-16
Berga - Guardiola de Berguedà – T. Del Cadí
C-17
Granollers-Vic
C-58
Barcelona – Sabadell
N-145
La Seu d’Urgell – Andorra
C-25
Espinelves
 
 
RETORN
 
Via
Tram
A-2
El Bruc – Esparreguera
C-14
Oliana – Organyà - Ponts
C-16
Túnel del Cadí-Berga
C-17
 Vic-  Granollers
N-145
Les Valls de Valira - La Seu d’Urgell
N-260
La Seu d’Urgell - Ribera d’Urgellet
Bellver de Cerdanya
 
 
 
2. MESURES ESPECIALS DE CIRCULACIÓ, ORDENACIÓ I REGULACIÓ DEL TRÀNSIT
 
Per millorar la fluïdesa del trànsit, l’SCT adoptarà una sèrie de mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit (carrils addicionals i  en sentit contrari a l’habitual, inversió de prioritats a rotondes, carrils d’incorporació, dispositius de senyalització abalisats amb cons) que  incrementen la capacitat viària. A continuació es relacionen les mesures especials que s’instal·laran en aquesta primera operació especial del pont de la Constitució 2012: 
 
 
Dia i hora                                Via   Sentit      Tram                Tipus mesura
Dimecres
3/12/2012
a les 15 h
C-16
Nord
Bagà
Anul·lació de carrils lents
Dijous
6/12/2012
a les 8 h
C-16
Nord
Bagà
Anul·lació de carrils lents
Dissabte
8/12/2012
a les 15 h
C-16
Sud
Baltarga - Bagà
Anul·lació de carril dret
Diumenge
9/12/2012
a les 9 h
C-16
Sud
Baltarga - Bagà
Anul·lació de carrils lents
9/12/2012
a les 10 h
C-16
Sud
Bagà
Anul·lació de carrils lents
9/12/2012
a les 11 h
C-16
Sud
Cruïlla Berga
Anul·lació de carril lent
9/12/2012
a les 11 h
C-55
Sud
Manresa
 
Carril en sentit contrari a l’habitual
 
 
 
 
 
 
 
Convé destacar que durant la sortida de dimecres 5 de desembre a la tarda (de 16.00 a 22.00 h) i de dissabte 6 al matí (de 09.30 a 14.00 h) el carril bus-VAO de la C-58 entre Ripollet i la Meridiana estarà obert en sentit nord (Terrassa), funcionant com dos carrils addicionals de l’autopista del Vallès per tal d’incrementar la capacitat viària d’aquest eix. A més, durant el retorn de diumenge 9 de desembre (de 10.00 a 18.00 h) el carril bus-VAO s’obrirà en direcció Barcelona. En aquest sentit, en aquests dies i franges horàries podran circular pel viaducte vehicles amb menys de tres ocupants i en la senyalització d’accés, l’usuari trobarà els missatges d'obert a tots els vehicles, excepte els camions de 7,5 tones o més.
 
  
3. TRAMS D’OBRES
 
Al conjunt de la xarxa viària catalana hi ha diversos trams que presenten modificacions en el traçat com a conseqüència del desenvolupament d’obres i per aquest motiu es demana que s’extremi la precaució i es moderi la velocitat al llarg de tot el pont si se circula per:  
 
 
Demarcació de Girona
- AP-7 entre Girona, Figueres i La Jonquera amb trams de carrils d’amplada reduïda
- C-25 desdoblament entre Arbúcies i Santa Coloma de Farners
 
Demarcació de Barcelona         
- C-25 obres de desdoblament, d’Aguilar de Segarra fins a Vic
- C-32/C-31 prolongació de l’autovia del Baix Llobregat a Sant Boi/El Prat de Llobregat
- C-17 construcció de l’enllaç amb la N-150 a Montcada
- C-32 prolongació de l’autovia del Baix Llobregat a Sant Boi
  
Demarcació de Lleida
- N-145  obres de millora accés a Andorra
 
Demarcació de Tarragona
- T-11, N-340A-7 Obres de reordenació dels accessos al tram Vila-seca–Reus–   Aeroport.
 
 
4. EFECTIUS DEL PONT DE LA CONSTITUCIÓ I IMMACULADA 2012
 
Efectius tècnics i humans de l’SCT i de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra gestionaran i controlaran la mobilitat i, al mateix temps, vetllaran per la seguretat dels usuaris de la via pública durant el pont de la Constitució i Immaculada. Els efectius són:
 
 
4.1 Servei Català de Trànsit
 
Per gestionar la mobilitat de tota aquesta operació especial i vetllar per la seguretat viària, l’SCT disposa d’un equip tècnic del CIVICAT, els Equips Mòbils d’informació Viària (EMIV) distribuïts per les vies més conflictives (C-17, C-16, C-14 i A-2), 18 equips de senyalització. a més d’un helicòpter i un avió bimotor per al seguiment de dispositius i el control i la vigilància del trànsit.
 
4.2 MOSSOS D’ESQUADRA
 
La Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra des de la primera operació sortida del pont de la Constitució, el dia 5 de desembre a les 15.00 h, i fins al retorn del pont de la Immaculada, el dia 9 de desembre, desplegarà per tot el territori un total de 2.245 agents, la qual cosa representa una mitjana de 449 agents diaris.
 
Els mossos intensificaran la seva presència a les vies d’entrada i sortida dels grans nuclis urbans i a les zones on es concentrin el major número de usuaris per reforçar la sensació de seguretat i control.
 
Al llarg de tot el pont els Mossos preveuen fer 1.626 controls, dels quals 503 seran d’alcoholèmia i drogues, 487 de casc i cinturó, 306 de transport i 330 de velocitat. Aquests controls es duran a terme tant en vies de màxima mobilitat com en vies secundàries de la xarxa viària catalana.
 
 
5. SEGURETAT VIÀRIA PER A L’USUARI
 
L’SCT difondrà a través dels panells de missatgeria variable disposats al conjunt de carreteres i autopistes catalanes informació de les restriccions de circulació per als vehicles pesants, sobre la situació viària, i consells de seguretat viària.
 
A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, el web www.gencat.cat/transit i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.
 
 
S'ADJUNTA LA NOTA EN PDF AMB TOTA LA INFORMACIÓ DEL DISPOSITIU

1  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA EN PDF

NOTA DE PREMSA EN PDF
PDF | 993