• Rigau ha abandonat la reunió de la Conferència d’Educació i demana la retirada de l’avantprojecte de la LOMCE
  • “La llengua no és negociable. L’avantprojecte qüestiona l’estatus de la llengua catalana”
  • La titular d’Ensenyament assegura que Wert li ha presentat un nou projecte que segueix mantenint la matèria de llengua catalana com a no troncal i com a llengua vernacla
  • “Respondrem jurídicament al text nou i posarem de manifest que contradiu l’esperit i la lletra de la LEC i l’Estatut, i demanarem respecte a totes dues lleis. És un tema de respecte institucional”
 
La consellera d’Ensenyament en funcions, Irene Rigau, ha declarat aquesta tarda que “de govern a govern, si cal continuarem defensant el model lingüístic català davant dels tribunals”. Rigau ha fet aquestes declaracions després d’abandonar la reunió de la Conferència d’Educació que ha reunit aquesta tarda a Madrid als consellers d’educació de les comunitats autònomes i al ministre d’Educació, José Ignacio Wert.
 
Segons Rigau, “per nosaltres la llengua catalana no és negociable. L’avantprojecte qüestiona l’estatus de la llengua catalana”, i ha demanat al ministre Wert la retirada de l’avantprojecte de la Llei de Millora de la Qualitat Educativa que proposa el govern espanyol.
 
La consellera ha afegit que “el ministeri ens ha lliurat un altre text que intentava pal·liar aquesta situació, com ara que el català tingui valor en proves finals, però segueix sense ser troncal i continuen tractant-la com a llengua vernacla. El nou text continua sent inadmissible”.
 
Irene Rigau ha assegurat que “respondrem jurídicament al text nou i posarem de manifest que contradiu l’esperit i la lletra de la LEC i l’Estatut, i demanarem respecte a totes dues lleis. És un tema de respecte institucional”.
 
Rigau destaca que “es trenca el model lingüístic i el principi de no separar mai els infants per raó de llengua”. I ha demanat als centres “tranquil·litat, perquè el govern defensarà el model de Catalunya que és patrimoni de tots -mestres, alumnes, famílies, pedagogs i administració-, de forma que els centres puguin seguir aplicant el model lingüístic de la LEC”.
 
Quan la consellera Rigau ha demanat explicacions al ministre Wert, “no ha sabut explicar a què responia aquesta necessitat de modificar el règim lingüístic. Dins la sorpresa li he dit que la llengua és innegociable”.
 
 
4 de desembre de 2012