Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura troba i inicia el procés de conservació de l'escorpí cec, únic a Europa

query_builder   5 desembre 2012 11:54

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura troba i inicia el procés de conservació de l'escorpí cec, únic a Europa

Exemplar d'un escorpí cec
Exemplar d'un escorpí cec
El seu primer nom científic prové del general bizantí Belisari, a qui segons la llegenda l’emperador Justinià va ordenar deixar-lo cec per un cas de deslleialtat i corrupció
 
El segon nom li ve del seu descobridor, el naturalista Vincent Xambeu, que va descobrir l’escorpí molt a prop del Canigó al 1879
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha censat recentment a Catalunya exemplars d’una espècie d’escorpí única a Europa, l’escorpí cec (Belisarius xambeui). Es tracta d’una espècie molt rara i difícil d’observar i a tot el món només es troba en algunes comarques del nord de Catalunya.
 
Hi ha unes 1.500 espècies d’escorpins al món, principalment a les zones àrides. A diferència d’això, l’escorpí cec té uns costums molt diferents i viu en hàbitats molt humits. És l’únic escorpí d’Europa que no té ulls i d’entre els únics del món que té hàbits cavernícoles, emparentat amb escorpins nocturns recentment descoberts a la selva amazònica. Sembla ser que la seva picada no és gaire perillosa, encara que cal evitar-la i, com la majoria dels invertebrats depredadors, és una espècie beneficiosa. De tot el món, es distribueix només a Catalunya, especialment a les comarques d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa, compartint la distribució amb la saltarel·la de cova oriental (Dolichopoda linderi) que és un grill cavernícola de mida molt gran que també només viu a Catalunya. 
 
L’escorpí cec viu a les coves i al medi subterrani superficial dels boscos molt humits, principalment a les fagedes madures com per exemple la fageda de la Grevolosa o a la Fageda d’en Jordà. No hi ha diferències evidents entre mascles i femelles i són de mida molt petita, aproximadament 3 centímetres. Actualment, des del Departament d’Agricultura se n’estan censant les poblacions per tal d’esbrinar-ne la distribució real i conèixer la seva l’abundància.
 
El Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (en tràmit per a la seva aprovació) considera l'espècie en perill d'extinció (la seva supervivència a curt termini és poc probable sense mesures de conservació), com a conseqüència sobretot del desconeixement del seu comportament i la seva àrea de distribució tan restringida. També els hàbitats que ocupa, coves i boscos molt humits, són molt sensibles a les alteracions humanes. El darrer estudi encarregat a la Institució Catalana d’Història Natural indicava una certa davallada de l’espècie desconeixent-se les causes reals.
Com a mesura principal de la seva conservació, cal promoure la preservació de l’hàbitat on viu, minimitzar els impactes de les activitats humanes sobre l'espècie (com podria ser una alta freqüentació de les coves on viu) i dur a terme prospeccions per determinar-ne la biologia, la distribució i l’abundància d’aquesta interessantíssima espècie pròpia de Catalunya.

2  

Fitxers adjunts

Exemplar d'un escorpí cec

Exemplar d'un escorpí cec
JPG | 2023

Mapa de localització de l'escorpí cec

Mapa de localització de l'escorpí cec
JPG | 72