Territori

Una delegació xinesa tria Catalunya per conèixer les polítiques en matèria de contractació pública verda

query_builder   5 desembre 2012 14:13

event_note Nota de premsa

Una delegació xinesa tria Catalunya per conèixer les polítiques en matèria de contractació pública verda

TES
La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, amb la representant de la delegació xinesa, aquest matí.
  • Catalunya és pionera a Europa en l’aposta per promoure la producció sostenible i eficient mitjançant la promoció de la compra pública
 
 
La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, ha rebut avui una delegació del govern xinès que està visitant Catalunya per conèixer les polítiques de la Generalitat en matèria d’ambientalització de la contractació pública.
 
La delegació xinesa, formada per 8 funcionaris, ha iniciat a Berlín la seva visita per Europa, també ha estat a Brussel·les per conèixer les polítiques europees en matèria de Medi Ambient de la Comissió Europea, i a ara és a Barcelona.
 
L’objectiu d’aquest projecte europeu, liderat per l’Agència Federal Alemanya de Medi Ambient, Conservació de la Natura i Seguretat Nuclear, és donar a conèixer i formar a funcionaris xinesos en diferents polítiques ambientals de protecció de la natura, reducció de les emissions de contaminants atmosfèrics, d’aigües residuals, contaminació del sòl, eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic, etc.
 
Actualment, les administracions públiques de la UE contracten per valor mitjà d'un 16% del PIB de la UE. Les administracions, amb el seu poder de compra, poden incidir en el mercat i es converteix en un instrument que permet promoure la innovació, minimitzar l'impacte ambiental o dur a terme iniciatives de caràcter social.
 
Catalunya és capdavantera a Europa en l’aposta per promoure la producció sostenible i eficient mitjançant la promoció de la compra pública; és a dir, amb l’aprovació de condicions de compra o subcontractació amb criteris que puntuen favorablement el consum responsable de matèries primeres, energia i aigua, la baixa producció de residus i la minimització d’emissions contaminants. Aquesta actuació per part de l’administració catalana  es tradueix en una millora de la qualitat ambiental que a la vegada reverteix en una major competitivitat de les  empreses.
 
Catalunya, conjuntament amb Alemanya lidera dins d’Europa la implementació  del sistema europeu d’ecogestió i ecoauditoria EMAS, tant per a serveis com per a activitats industrials i manufactureres. Així mateix, Catalunya es troba entre els països europeus que més impuls ha donat a l’aplicació de l’Ecoetiqueta Europea i també està en línia amb les actuacions que fan els països anomenats els “7 verds”, que són els capdavanters en matèria de contractació pública verda (Alemanya, Àustria, Holanda, Anglaterra, Finlàndia, Suècia i Dinamarca).
 
Durant la reunió, Farran ha informat sobre les metodologies i els plecs de contractes ambientalitzats, entre els quals destaquen els acords marc de la Comissió Central de Subministraments de paper,  equips electrònics, serveis de neteja, vehicles,  material d’oficina, servei postal i mobiliari d’oficina. Així mateix, s’han mostrat les diverses guies de compra verda que s’han desenvolupat i publicat com a eines de suport per als diferents gestors públics implicats en el procés de contractació.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 43