La digitalització de les imatges de les proves diagnòstiques representa un gran pas endavant per oferir una millor assistència sanitària. El fet de disposar de les imatges mèdiques en format digital permet que els professionals assistencials puguin consultar-les a distància des de les seves estacions de treball, mitjançant les històries clíniques dels centres i de la història clínica compartida a Catalunya (HC3).
Ja s’ha assolit la digitalització del 100% dels 7 milions de proves radiològiques que s'efectuen cada any als centres de la xarxa pública d'assistència de Catalunya.
Actualment a Catalunya hi ha 18 hospitals i 37 centres d'atenció primària de la xarxa pública del sistema sanitari integral de Catalunya (SISCAT) ja estan publicant la imatge digital per poder ser consultada mitjançant l'HC3.
En el procés de publicació de les imatges mèdiques té un paper clau el Repositori Central de la Imatge Mèdica a Catalunya del Departament de Salut. Aquest repositori és l'arxiu que emmagatzema les còpies digitalitzades de les imatges de les proves diagnòstiques que envien els centres sanitaris del SISCAT. Aquest Repositori rep i emmagatzema el 50% dels 7 milions d’estudis anuals digitalitzats pels centres.
La xifra actual d'estudis indexats al Repositori és de 4 milions. Dels 4 milions anteriors, 3,5 milions han estat ja publicats, el que implica que puguin ser consultats mitjançant qualsevol professional que necessiti atendre un pacient i que disposi d’una estació clínica que tingui accés a l'HC3. El 67% de les proves publicades són de radiologia convencional (radiografies), el 14% són mamografies, el 12% són ecografies. Les proves de tomografia computada (TC) representen el 7% i les de ressonància magnètica, el 3%.
El Repositori és fonamental perquè les còpies emmagatzemades i publicades de les imatges digitalitzades puguin ser consultades mitjançant l’Hc3 per tots els centres del SISCAT.
El Pla de la imatge mèdica digital (PIMed)
Per coordinar i gestionar la digitalització de les imatges de les proves diagnòstiques, el Departament de Salut va crear el Pla de la imatge mèdica digital (PIMed).
Els objectius del Pla de la imatge mèdica digital (PIMed) són:
- Digitalitzar les imatges radiològiques (radiologia convencional, tomografia axial computada, ressonància magnètica, mamografia, ecografia, etc.) que es realitzen als centres sanitaris del sistema de salut de Catalunya.
- Establir les bases de la digitalització de la resta d'imatges mèdiques no radiològiques (electrocardiograma, espirometria, etc.).
Les imatges mèdiques en format digital ofereixen els avantatges següents:
- S'accedeix immediatament a la informació i les imatges per part dels professionals assistencials a través de la Història Clínica Compartida a Catalunya (HC3), independentment del lloc o del centre on hagin estat generades.
- Es disposa d'un repositori o arxiu digital de les imatges mèdiques per ser emmagatzemades, classificades i consultades pels centres de la xarxa sanitària pública.
- Millora la coordinació entre els diferents àmbits i nivells assistencials en aconseguir que hospitals, centres d'atenció primària i altres centres sanitaris puguin compartir les imatges mèdiques.
- Disminueix la repetició de proves i exploracions diagnòstiques i consegüentment evitar molèsties, radiacions, pèrdues de temps i desplaçaments innecessaris als pacients.
- Potencia el treball en xarxa i els serveis de telemedicina i teleassistència.
- Elimina la impressió de plaques i d'altres suports com les gravacions en CD/DVD amb el consegüent estalvi de recursos i la disminució de residus mediambientals que generen els productes químics utilitzats en la revelació de les imatges i la generació d'aquests suports.
7 de desembre de 2012