Delegació a la Catalunya Central

El delegat del Govern en funcions a la Catalunya Central a la inauguració de l'obra de restauració de la mina de l'Estany

La mina i el monestir romànic de l'Estany suposen un referent turístic del municipi

query_builder   11 desembre 2012 19:30

event_note Nota de premsa

El delegat del Govern en funcions a la Catalunya Central a la inauguració de l'obra de restauració de la mina de l'Estany

La mina i el monestir romànic de l'Estany suposen un referent turístic del municipi

 
El delegat del Govern en funcions a la Catalunya Central, Jordi Moltó, va participar en l’acte d’inauguració les obres de rehabilitació i consolidació de la mina de L'Estany, juntament amb l’alcalde del municipi, Salvador Tresserra i el president del Consorci del Moianès, Dionís Guiteras. L’antiga Mina o Sèquia, esdevé juntament amb l’emblemàtic monestir romànic de Santa Maria de l’Estany un referent turístic del municipi. L’any 2010 van començar les obres per portar a terme el projecte de restauració de la mina i fer-la visitable. La primera fase comença amb finançament del PUOSC. La segona va ser presentada al Leader del mateix any.
 
L’arquitecte director del projecte, Jordi Morros, va ser l’encarregat d’explicar l’obra als assistents a l’acte que va comptar amb l’assistència dels directors dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. de Planell i de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco.
 
L’obra de la mina o sèquia d’aigua de l’Estany, pròpiament mina de desguàs o dessecació, és una obra destacable d’enginyeria civil realitzada pels mestres de cases Marià Terricabres, Josep Morató i Pere Calvet entre el 1734 i 1737. Suposava la millora d’una d’anterior amb la finalitat de dessecar l’estany d’aigua natural que hi havia en el gran prat adjacent, d’aquí el nom del poble, per tal d’evitar les epidèmies que sovintejaven i les malalties contagioses que l’aigua estancada originava entre la població i alhora aconseguir més terres de conreu. En relació a les seves característiques, la mina té més de 600 metres de llargada, 400 dels quals soterrats; tres boques d’accés; 10 pous de ventil·lació i una alçada màxima de 2,20 metres.
 
La mina de l’Estany esdevé un referent turístic del municipi de l’Estany i queda inclosa dins dels llocs visitables de l’Ecomuseu del Moianès. Així ho va destacar el delegat, Jordi Moltó, quan va posar èmfasi en “la importància de la recuperació del patrimoni per la recuperació de la nostra història, l’ atractiu turístic i el fet de posar en valor el  refermar el nostre passat per defensar la nostra identitat i el nostre futur”.

1  

Imatges

Acte d'inauguració de les obres de restauració de la mina de l'Estany

Acte d'inauguració de les obres de restauració de la mina de l'Estany 127

1  

Fitxers adjunts

Vista de la mina

Vista de la mina
JPG | 113