Exposició Pensat a Barcelona
 
El Centre Cultural Blanquerna (c/ Alcalá, 44 / www.ccblanquerna.cat), seu cultural de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, ha estat l’escenari  d’una taula rodona amb motiu de la mostra “Pensat a Barcelona” que s’exhibirà fins el mes de gener de 2013.
 
Amb el títol Ciutats intel·ligents. El disseny a la ciutat connectada i les connexions entre ciutats, Emilio Gil, dissenyador gràfic i empresari, ha moderat aquest debat en el qual han participat Miguel Vergara, president d’ETHOS, Consultoria Estratègica de Comunicació i Xènia Viladàs, fundadora de Design Management Consultants, una consultoria especialitzada en gestió del disseny i estratègia corporativa.
 
Les connexions que avui dia faciliten les noves tecnologies, la tendència a la desaparició entre disciplines i la “civilització empàtica” són tres de les idees de fons que es materialitzen en els treballs recollits a l’exposició “Pensat a Barcelona” i que han estat en el transfons d’aquesta trobada.
 
Un exemple de ciutat moderna és Barcelona, que ha esdevingut en un “hub” de connexions, un teixit entrecreuat que permet l’intercanvi d’idees, la col·laboració entre persones, empreses, centre de coneixement, institucions i, en definitiva, el progrés.
 
Emilio Gil, organitzador i moderador de la taula rodona, és dissenyador gràfic i fundador, l’any 1980, de Tau Diseño, empresa pionera a Espanya en serveis de Disseny, Comunicació Institucional i programes d’Identitat Visual Corporativa. Professor universitari col·laborador a la Universitat Europea de Madrid,  la Carlos III i la Complutense. Autor del llibre “Pioneros del Diseño Gráfico en España” y president de l’AEPD, Asociación Española de Profesionales del Diseño.
 
Xènia Viladàs és Economista i MBA per la Universitat de Westminster. Ha estat directora de la Fundació Barcelona Centre de Disseny (BCD), responsable de l’àrea de gestió de l’Escola Superior de Disseny Elisava a Barcelona, i Consellera Delegada de la Societat Estatal per a la promoció del Disseny i la Innovació (DDI) abans de posar en marxa la seva empresa XVDMC –Xènia Viladàs Design Management Consultants-, una consultoria especialitzada en Gestió del Disseny que assessora empreses i organitzacions. És membre del Consell Consultor del Design Management Institute (DMI) des de l’any 2000. Ha publicat dos llibres sobre gestió del disseny i sobre disseny de serveis: “Diseño Rentable” i “El diseño a su Servicio”, ambdós traduïts a l’anglès.
 
Miguel Vergara Trujillo és Enginyer Superior de Telecomunicacions per a la Universitat Politècnica de Madrid, UPM. Des de l’any 1969 ha desenvolupat la seva carrera professional a ALCATEL a Espanya, França i Amèrica Llatina. En aquesta empresa va ser Delegat General a Espanya (1982 a 1987) i més tard, entre altres càrrecs, Director de Comunicació i Relacions Institucionals.
Ha estat Secretari General del  Instituto de la Ingeniería de España, institució que agrupa les nou branques de la enginyeria espanyola. És membre de la Junta Directiva del Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicacions COIT/AEIT, del Observatorio del Notariado para la Sociedad de la Información, i també de la Junta Directiva de la Asociación de Accionistas Minoritarios de las Empresas Cotizadas en Bolsa, AE.
Actualment és Director de Comunicació i Relacions Institucionals de la Asociación Multisectorial de Empresas de la Electrónica, Tecnologías de la Información y las Comunicaciones, AMETIC.  
 
Exposició “Pensat a Barcelona” al Centre Cultural Blanquerna
 
Es podrà visitar fins el mes de gener de 2013. Aquesta mostra organitzada per la Generalitat de Catalunya va ser ideada per Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament local de l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del FAD (Foment de les Arts i del Disseny) i del BCD (Barcelona Centre de Disseny) pel que fa a la selecció i l’elaboració del contingut. Disseny i producció de La Guerrilla. L’exposició està basada en un llibre del mateix títol disponible online i a la llibreria del Centre Cultural Blanquerna.
 
 “Pensat a Barcelona” exhibeix a Blanquerna una selecció de productes i serveis innovadors i pioners que s’han gestat a Barcelona i han tingut una important projecció internacional.  Constitueixen una invitació a la participació i a la interacció en un espai de trobada que es transforma en un laboratori d’idees implementades amb èxit, en forma de serveis o productes d’ àrees tan diverses com són el disseny, l’arquitectura, el comerç, les iniciatives socials, la cultura, la tecnologia o fins i tot la indústria tradicional.
 
El visitant pot interactuar amb els mobles informatius, així com trobar productes reals i veure alguns audiovisuals. Alguns dels objectes que es poden veure exposats a Blanquerna són els següents:  la cadira Bonamusa coneguda perquè, juntament amb la cúpula de Miquel Barceló, protagonitzen la remodelada Sala dels Drets Humans de l’ONU; l’E-Bike de Monty com la bicicleta elèctrica, lleugera i plegable pionera en el transport ecològic; el sistema aparca bicicletes Key guardonat amb diversos premis internacionals; Inout, la llum d’interior i exterior fabricada d’una sola peça en polietilè reciclable; el Boc’n Roll, un mocador per embolicar i emportar-se l’entrepà o el menjar a la feina o a l’escola, és reutilitzable i substitueix les bosses de plàstic o el paper d’alumini.
Així mateix es distribueixen unes pantalles amb imatges tant interessants com peculiars. Una d’elles ens recordarà que alguns dels personatges més fantàstics del cine actual es fan a Barcelona. És el cas de l’empresa DDT que va rebre l’Oscar al millor maquillatge per la pel·lícula “El laberinto del fauno”.
 
La resta d’expositors contenen temàtiques variades: des de la interacció entre disseny, salut i arquitectura per mostrar projectes com el d’ Elements de Salut on dos dissenyadors industrials de mobiliari urbà han equipat alguns jardins amb elements de plàstic reciclable perquè la gent gran faci exercici físic, fins altres que integren tecnologia i medi ambient, com és una Parada d’autobús amb energia solar que ja està present als carrers de Barcelona i que és capaç de proporcionar informació de la seva circulació en temps real o  el funcionament de dos robots amb forma humana REEM-B i REEM-H, amb tecnologia d’I+D.
 
La part cultural i artística també està present. És el cas, per exemple de LOOP, un festival de videoart que s’ha convertit en un referent en el seu gènere, o el concepte de l’Òpera al carrer, del Gran Teatre del Liceu, per apropar l’òpera, la dansa i la música clàssiques als espais públics. Una de les curiositats musicals que es poden observar és Rolled Gold, de lAlex Trochut, un dels il·lustradors més internacionals que va dissenyar per encàrrec d’un estudi de Londres el disseny de la tipografia de la portada de l’àlbum recopilatori “Rolled Gold +” dels Rolling Stones.
 
 
Horari de visita de l’exposició:
de dilluns a divendres de 10:30 a 21:30h.
Dissabtes de 10:30 a 20:30h
Telèfon premsa: 91524 10 02 / 00