Empresa i Treball

TURISME

Govern i ajuntaments fan front comú per defensar els interessos catalans davant la reestructuració prevista per "Paradores de Turismo"

query_builder   21 desembre 2012 19:31

event_note Nota de premsa

TURISME

Govern i ajuntaments fan front comú per defensar els interessos catalans davant la reestructuració prevista per "Paradores de Turismo"


  • El conseller d’Empresa i Ocupació en funcions, F. Xavier Mena, acompanyat de la directora general de Turisme, Marian Muro i el director general de Relacions Laborals, Ramon Bonastre s’ha reunit avui amb alcaldes dels municipis catalans que compten amb un establiment de la cadena pública estatal “Paradores” per tal de treballar plegats i fixar una estratègia conjunta respecte de l’anunci de tancament parcial d’alguns d’aquests establiments a Catalunya.
 
  • Les mesures previstes per l’Administració del Estat als Paradors situats a Catalunya no estan justificades econòmicament i afecten directament a llocs de treball i a l’activitat turística i econòmica dels municipis afectats i tota la seva àrea d’influència.
 
  • Generalitat i municipis han sol·licitat avui mateix una reunió urgent amb la Secretaria d’Estat de Turisme, Isabel Borrego, amb qui tenen previst de reunir-se el proper dia 28 de desembre a Madrid per tractar la qüestió i proposar solucions, entre les que destaca novament la petició de transferència d’aquests equipaments a Catalunya, que ja disposa de competències exclusives en matèria de política i promoció turística.
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació en funcions, F. Xavier Mena, acompanyat de la directora general de Turisme, Marian Muro i el director general de Relacions Laborals, Ramon Bonastre s’ha reunit avui al Parlament amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, l’alcalde de Vielha, Àlex Moga i la primera tinent d’alcalde de l’ajuntament de Tortosa, Meritxell Roigé, per definir una estratègia conjunta entre la Generalitat i els municipis que compten amb un establiment de la cadena pública estatal “Paradores”, en defensa dels interessos catalans davant la decisió del Govern espanyol de tancar de manera parcial 6 dels 7 establiments que aquesta cadena té a Catalunya, els de la Seu d’Urgell, Cardona, Vielha, Aiguablava, Artíes i Vic-Sau. Els alcaldes de Vic, Naut Aran i Begur han excusat la seva presència a la trobada per bé que han expressat el seu ple suport a aquesta estratègia conjunta per tal de defensar la continuïtat de l’activitat d’aquests establiments al territori.
 
Avui mateix, la Generalitat i els municipis han sol·licitat conjuntament una reunió urgent amb la Secretaria d’Estat de Turisme, Isabel Borrego, amb qui tenen previst de reunir-se el proper 28 de desembre a Madrid per tractar la qüestió i defensar-hi  la viabilitat dels establiments que aquesta cadena estatal té a Catalunya.
La xarxa de “Paradores de Turismo de España” és deficitària en el conjunt de l’Estat però en el cas dels 7 establiments ubicats a Catalunya el balanç econòmic és positiu. El tancament durant determinades temporades d’aquest establiments tindrà una afectació directa sobre els llocs de treball i sobre l’activitat econòmica del territori.
 
En aquest sentit la direcció general de Relacions Laborals també té previst de reunir-se la setmana que ve, el dia 27, amb els sindicats més representatius de Catalunya afectats per aquesta problemàtica per tal d’analitzar la situació i proposar solucions en el marc de les negociacions que s’estan duent a terme a Madrid, a on l’empresa ha presentat l’expedient de regulació d’ocupació.
 
Tancar uns mesos l’any incideix negativament sobre un dels pilars de la política turística catalana com és la desestacionalització. A més alguns dels Paradors ubicats a Catalunya conformen una oferta d’allotjament essencial per a l’activitat turística i econòmica del municipi on està ubicat, afectant-hi molt negativament el tancament parcial pel què fa al turisme de cap de setmana o al de negocis vinculat a les reunions i les convencions. Generalitat i ajuntaments han acordat de treballar conjuntament per tal d’intentar minimitzar l’impacte de les mesures que ha anunciat l’Estat.
 
En aquest sentit han posat sobre la taula novament la petició de transferència d’aquests equipaments a Catalunya perquè des de la proximitat serà més fàcil assegurar, garantir i consolidar la seva viabilitat. Així ho traslladaran la setmana vinent a la Secretaria d’Estat de Turisme.
 
Cal recordar que la Generalitat de Catalunya té competències plenes en l’àmbit turístic però el procés de traspàs de Serveis de l’Estat a la Generalitat en matèria de turisme va quedar incomplert pel què fa als Paradors en no traspassar-ne a Catalunya la titularitat.

1  

Fitxers adjunts

El conseller d'Empresa i Ocupació en funcions, F. Xavier Mena, reunit amb alcaldes de municipis amb Paradors

El conseller d'Empresa i Ocupació en funcions, F. Xavier Mena, reunit amb alcaldes de municipis amb Paradors
JPG | 1645

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia