• Durant l’acte de presa de possessió, ha demanat a l’Estat que “no posi reixes a allò que és l’expressió de la llibertat i de la voluntat d’un poble”
  • El cap de l’Executiu ha assegurat que aquesta legislatura “neix amb la legitimitat d’un pacte, fruit del vot molt majoritari de la gent del país”
El president Mas, durant l'acte de presa de possessió
El president Mas, durant l'acte de presa de possessió
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat avui, durant l’acte solemne de presa de possessió com a cap de l’Executiu per segona legislatura consecutiva, que “afronto aquest moment únic amb un compromís total per vèncer totes les dificultats que ens trobem, amb una voluntat de ferro per superar els obstacles i, a més, amb una gran fe en Catalunya, una fe que res ni ningú ens pot manllevar”.
 
Durant el seu discurs de presa de possessió, el cap del Govern ha subratllat la importància que el país actuï en aquests moments “al més unit possible” perquè la situació actual “supera de molt llarg qualsevol lideratge, coalició de Govern, pacte parlamentari i dinàmica de partits”.
 
Artur Mas ha remarcat que aquesta unitat al conjunt del país s’ha de mostrar en els aspectes fonamentals i n’ha destacat quatre: el caràcter essencial de la democràcia, la cohesió social, la recuperació econòmica i que Catalunya pugui decidir el seu futur.
 
 
Un pacte ferm en els objectius i serè en les formes
 
El president Mas ha volgut subratllar que “aquest Govern i aquesta legislatura neixen amb una gran legitimitat, amb la legitimitat d’un pacte fet al Parlament, fruit d’unes eleccions i, per tant, amb la legitimitat del vot molt majoritari de la gent d’aquest país, però amb la legitimitat afegida que els programes eren molt clars”.
 
Un pacte, que segons ha dit el cap de l’Executiu és “gairebé nou a la política”. Per això, ha demanat que “es jutgi en funció dels resultats que es vagin produint i no en funció de determinats prejudicis que puguin estar instal·lats”. Però també  ha advertit que “aquests resultats també s’han de jutjar, si volem tenir un caràcter mínimament positiu, en funció del terreny de joc que tenim al davant”.
 
És un pacte que neix ferm en els objectius, molt ferm, i serè en les formes”, ha ressaltat el president, i ha advocat per “no perdre de vista els objectius de país, però actuar amb la serenitat i l’esperit pacífic i dialogant que se’ns atribueix al poble de Catalunya i que crec que forma part de la nostra identitat col·lectiva”. En aquest sentit, el president ha ofert “mà oberta i mà estesa” per eixamplar “els acords que en aquest moment tenim establerts a la política catalana per tal que siguin més participatius del que han estat fins ara”.
 
 
No posar reixes a l’expressió de la llibertat d’un poble
 
Respecte a les relacions Catalunya-Estat, el president ha remarcat que “fóra bo que l’Estat espanyol intentés no posar portes al camp d’aquesta voluntat del poble de Catalunya de decidir el seu futur i que no posés reixes a allò que és l’expressió de la llibertat i de la voluntat d’un poble”.
 
En aquesta mateixa línia del dret a decidir, el cap del Govern ha assenyalat que “canviar el rumb de la història d’un país és com canviar el rumb d’un gran transatlàntic” i ha dit que aquesta maniobra “no es pot fer de cop, és una maniobra que s’ha de fer ben feta”. “Per això – ha afegit – he parlat moltes vegades de transició nacional, perquè no és un cop de timó, aquest canvi de rumb s’ha de fer en forma de transició”.
 
El president de la Generalitat, adreçant-se als que temen que aquesta nova etapa porti a “un rumb de col·lisió”, ha advertit que “si no es fes res i no hi hagués aquesta voluntat de canvi de rumb de la política catalana, el nostre rumb  com a país seria un rumb a la deriva i quan vas a la deriva el més probable és que acabis contra les roques”.
 
 
Recaptar tributs
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president Mas ha aprofitat la presència en l’acte del ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, per recordar-li que des del Palau de la Generalitat “es controlava i compensava l’autoritat real i s’administraven impostos” i ha afegit que la Generalitat “va néixer com una institució que tenia com a finalitat primera recaptar tributs”.
 
El president ha dedicat també bona part del seu discurs a la situació econòmica i ha subratllat la importància “que hi hagi un canvi de tendència” perquè “és fonamental tocar fons i tornar a créixer”.
 
A l’acte de presa de possessió, hi han assistit tots els membres del Govern en funcions, l’esposa del president, Helena Rakosnik, i altres familiars, així com una àmplia representació política, institucional i de la societat civil.   

6  

Imatges

Fotografia del president Mas passant revista a la Formació de Mossos

Fotografia del president Mas passant revista a la Formació de Mossos 767

Fotografia del president Mas durant la presa de possessió

Fotografia del president Mas durant la presa de possessió 566

Fotografia de l'acte d'investidura del president Mas

Fotografia de l'acte d'investidura del president Mas 756

Fotografia del president a la Plaça de Sant Jaume

Fotografia del president a la Plaça de Sant Jaume 1295

Fotogrtafia del president Mas entrant al Palau de la Generalitat

Fotogrtafia del president Mas entrant al Palau de la Generalitat 836

Fotografia del president Mas durant el seu discurs

Fotografia del president Mas durant el seu discurs 518

1  

Vídeos

Vídeo de la presa de possessió del president Mas

1  

Fitxers adjunts

Discurs del president de la Generalitat a la presa de possessió

Discurs del president de la Generalitat a la presa de possessió
PDF | 205