Oficina del President

El doctor Moisès Broggi, l'any 2010, durant la inauguració de l'hospital de Sant Joan Despí que porta el seu nom

Comunicat del president Artur Mas amb motiu del traspàs del cirurgià i patriota Moisès Broggi, Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya

query_builder   31 desembre 2012 15:25

event_note Nota de premsa

Comunicat del president Artur Mas amb motiu del traspàs del cirurgià i patriota Moisès Broggi, Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya

 •       "Broggi ens recorda que donem el millor de nosaltres mateixos quan unim humanisme i catalanisme, amb els valors que porta aparellats"
El doctor Moisès Broggi, l'any 2010, durant la inauguració de l'hospital de Sant Joan Despí que porta el seu nom
El doctor Moisès Broggi, l'any 2010, durant la inauguració de l'hospital de Sant Joan Despí que porta el seu nom
Ens ha deixat el cirurgià Moisès Broggi i Vallès (Barcelona, 1908-2012), metge, patriota i humanista, compromès amb les persones, compromès amb el seu país, Catalunya, i compromès amb el progrés espiritual i material de la humanitat.
 
La llarga trajectòria de Broggi, el seu compromís científic i patriòtic, el seu tarannà respectuós, la seva humanitat profunda, fan d'ell un exemple per a tothom. El doctor Broggi va posar la seva brillant excè©šlencia científica al servei de les persones concretes, amb nom i cognoms, que tenia al davant, i per això era exquisit en la relació metge-pacient; estimar les persones que tenia al davant el portava a estimar el seu país; estimar el seu país era la seva manera d'estimar tota la humanitat.
 
A aquestes virtuts hi unia el coratge personal, que el va portar a salvar vides als fronts de la guerra de 1936-1939 en compliment del que va considerar el seu deure, a no rendir-se a la dictadura franquista que el va represaliar per les seves idees o a ser un estendard del sobiranisme en la recta final de la seva vida, sense defallir ni als contratemps de l'edat ni al desànim pels llargs anys de lluita. La seva biografia, recollida en un magnífic volum de memòries, ha de ser per tots nosaltres un a©šlicient per continuar el seu compromís i esser-ne dignes.
 
Va fer del respecte als altres l'eix de la seva vida i volia ser recordat, amb aquella senzillesa seva, com una bona persona i prou. Prova de la seva profunda humanitat és la cita on afirmava que "cal passar desgràcies per poder entendre les dels altres. Si no, no es pot tenir compassió ni posar-te en el lloc del que pateix". Pel. Que fa al país, considerava que "Catalunya ara es troba dintre d’un altre estat que la domina. Per anar al govern global no hi ha d'haver aquest domini perquè això sempre és causa de violència".
 
 
La figura de Broggi ens recorda que donem el millor de nosaltres mateixos quan unim l'humanisme i el catalanisme. El catalanisme no és una idea buida, sinó que al darrere hi ha uns valors, que el president Lluís Companys va recollir en el seu testament, poques hores abans de ser fusellat per la dictadura franquista espanyola: "Per Catalunya i el que ell representa de Pau, Justícia i Amor". El doctor Broggi ha estat un dels que ha recollit aquest testimoni, l'ha defensat amb honor i ens l'ha entregat perquè fem el mateix. Creuar la meta de la plenitud nacional del nostre país és el millor homenatge que podrem fer-li, en agraiment.
 
 
Una vida de compromís científic i patriòtic
 
El doctor Broggi es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Barcelona el 1931 sota la direcció d'August Pi i Sunyer i Joan Trias i Pujol, i on s'especialitzà en cirurgia, juntament amb Joaquim Trias i Pujol. Va ser responsable d'avenços mèdics com els quiròfans mòbils que va implantar al front durant la guerra del 1936-1939, o el primer servei d'Urgències de 24 hores de Catalunya i l'Estat espanyol, que va crear a l'Hospital Clínic després de la guerra. Represaliat per la dictadura franquista, va exercir privadament i va estar actiu com a cirurgià fins el 1980.
 
Al llarg de la seva carrera fou nomenat President de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i fou membre fundador de l'Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), entitat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l'any 1985. També treballà en l'estudi de l'anatomia quirúrgica i fou un dels impulsors de la bioètica a Catalunya. L'any 1966 va esdevenir membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual en fou nomenat president el 1980.
 
El seu compromís patriòtic es va fer més explícit en el darrers anys de la seva vida.
L'octubre del 2009 es va adherir a Reagrupament, i a les eleccions municipals del 2011, tancà la llista electoral d'aquesta força amb ERC a l'ajuntament de Barcelona. En les eleccions generals espanyoles de 2011 Moisès Broggi encapçalà la llista de la coalició d'ERC amb Reagrupament i la plataforma d'independents Catalunya Sí per al Senat a la demarcació de Barcelona.
 
L'any 1981 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi concedida per la Generalitat de Catalunya, i així mateix també ha estat guardonat amb la Medalla d'Or de Barcelona. El juliol de 2008 també fou guardonat amb el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat en reconeixement a "la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social". També a l'any 2008 va ser guardonat amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.
 
L'any 2010 s'anomenà el nou hospital de Sant Joan Despí en honor seu. 2010. El desembre del mateix any se li va atorgar el premi de la gent gran, concedit pels Amics de la Gent gran.
 

1  

Imatges

Moisès Broggi, el 2010, durant la inauguració de l'hospital que porta el seu nom

Moisès Broggi, el 2010, durant la inauguració de l'hospital que porta el seu nom 639