Precipitació
Pel que fa a la precipitació (figura 2), el 2012 ha estat un any sec a pràcticament tot el país, especialment a les comarques del nord-est i al nord del Pallars Jussà. En canvi, ha resultat fins i tot plujós a l’extrem nord del Pallars Sobirà.
Les quantitats de precipitació que s’han acumulat al llarg del 2012 mostren la gran variabilitat de la pluviometria a Catalunya. Com és habitual, les més escasses corresponen a les comarques de ponent, especialment en alguns punts del pla de Lleida i a l’extrem occidental de la Ribera d’Ebre, on s’han acumulat menys de 300 mm. A banda de les comarques de ponent, la precipitació també ha estat molt escassa, inferior als 400 mm, en punts del Bages, de l’Alt Camp, del Vallès Occidental, a la part més oriental del delta de l’Ebre i a la desembocadura de la Tordera.
A l’altre extrem, la precipitació acumulada al llarg de l’any ha superat els 1.000 mm en alguns sectors d’alta muntanya del Pirineu, amb registres de fins a més de 1.400 mm a les zones més altes del Pallars Sobirà. Fora de l’àmbit de l’alta muntanya pirinenca, només s’han superat els 800 mm en algunes valls de la mateixa serralada, com ara a la Val d’Aran, en punts del Berguedà i al massís dels Ports. En alguns dels sectors típicament més plujosos del país, com ara gran part del Ripollès, la Garrotxa o el massís del Montseny, la precipitació acumulada s’ha situat entre els 600 i els 800 mm, essent clarament inferior a l’habitual. En aquestes zones, els registres del 2012 contrasten fortament amb els de l’any anterior, ja que en alguns casos el 2011 va arribar a ploure el doble que el 2012.
Els dèficits pluviomètrics més importants, amb una precipitació acumulada que s’ha situat entre el 50 i el 70% de la mitjana climàtica, corresponen a molts sectors del nord-est del país, així com al nord del Pallars Jussà, a l’extrem oriental del delta de l’Ebre i en alguns sectors de la Catalunya Central i del prelitoral central. Llevat d’aquests indrets on l’any ha resultat especialment sec, la precipitació acumulada s’ha situat entre el 70 i el 90% de la mitjana climàtica a la major part del país.
Com a excepcions, la precipitació acumulada ha resultat propera a la mitjana climàtica a l’extrem occidental de les comarques de ponent, al Baix Camp, al massís del Garraf, al centre del Berguedà i a les parts més altes del Pirineu occidental. Dins d’aquest últim sector, l’any 2012 ha resultat fins i tot plujós a l’extrem nord del Pallars Sobirà.
En termes de conques hidrogràfiques, l’any ha estat especialment sec a les conques del Ter i del Llobregat, mentre que el dèficit pluviomètric ha estat menor a les conques del Segre i l’Ebre. De totes maneres, cal tenir en compte que en aquests últims sectors l’any 2011 ja havia estat sec en conjunt, al contrari de la meitat est del país, on el 2011 va ser plujós.
Pel que fa a distribució de la precipitació al llarg de l’any, només el novembre va ser plujós arreu del país, mentre que l’abril també va ser-ho a la majoria de comarques. D’altra banda, els mesos de gener, febrer, maig, juny, agost, novembre i desembre van ser secs o molt secs en conjunt.
Finalment, en relació a l’excepcionalitat de la precipitació recollida al llarg de l’any 2012, cal destacar que a la major part del país són encara força recents els anys en què la precipitació va ser inferior. Segons la zona, serien els anys 2011, 2009, 2007 o 2006. De totes maneres, en alguns sectors de comarques com la Garrotxa, el Pla de l’Estany o Osona, així com en punts del Bages, del Baix Llobregat, del Vallès Occidental o del massís del Montseny cal retrocedir més de 10 anys o fins i tot algunes dècades per trobar anys més secs que el 2012.
Destaca el cas de Banyoles (el Pla de l’Estany), on l’estació de la XEMA ha recollit 519,1 mm al llarg del 2012. La precipitació anual d’aquest municipi no era tan baixa d’ençà de l’any 1973, quan va ser de 442 mm.
Figura 2:
Mapes de precipitació acumulada durant l’any 2012 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades d’estacions automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.