La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha fet avui una primera valoració de l’informe presentat ahir pel Síndic de Greuges sobre els drets de l’infant i ha destacat que “coincidim plenament amb les recomanacions de l’informe sobre la necessitat de prioritzar les polítiques d’atenció a la infància en situació de vulnerabilitat”. De fet, la consellera ha insistit, que “la promoció, defensa i protecció dels infants ha estat i seguirà sent prioritat màxima pel Departament que encapçalo” i ha recordat que l’any 2012 el programa d’actuacions del Departament de Benestar Social i Família per la lluita contra la pobresa i, en especial, contra la pobresa infantil es va mantenir i en alguns casos incrementar, i “tenim la voluntat de seguir en la mateixa línia aquest any 2013”.
Munté s’ha referit també al Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya i el Pacte per a la Infància a Catalunya, els treballs dels quals ja estaven molt avançats en acabar l’anterior legislatura i que “es reprendran d’immediat”.
Munté ha recordat que l’any 2012 el Departament de Benestar Social i Família va destinar més de 150 milions d’euros a la lluita contra la pobresa en programes com ajudes d’urgència; convocatòria d’ajuts directes a les entitats mitjançant el tercer sector social; manteniment de serveis socials relatius a problemàtica social i risc d’exclusió; voluntariat; complements a pensions baixes; fons de garantia per impagaments de pensions alimentàries i compensatòries; prestacions per a necessitats bàsiques; plans locals d’exclusió social; prestacions a joves extutelats; pisos per a joves vinculats a programes d’inserció laboral; prestacions per a menors en situació de risc; programes preventius d’infància; programes de centres oberts; ajuts a les famílies amb infants a càrrec en situació de vulnerabilitat, etc. Segons ha afirmat la consellera “totes elles actuacions per lluitar contra la pobresa i protegir els infants més vulnerables, les seves famílies i el seu entorn immediat”.
La consellera ha destacat que Benestar Social i Família lidera aquesta lluita contra la pobresa i a favor de la inclusió social, com correspon al propi caràcter del Departament, però ha recordat també que el conjunt del Govern va destinar l’any passat un global de 427 milions d’euros a aquest objectiu.
“Seguirem treballant colze a colze administracions i entitats per plantar cara a aquesta xacra social que és la pobresa” –ha insistit la consellera– “i comptem també amb la complicitat de tota la societat catalana que s’ha mostrat més solidària que mai en els moments de major dificultat”.
La consellera Munté ha volgut destacar també que caldrà fer un anàlisi encara més en profunditat de l’informe, que “és una eina molt útil a l’hora de dissenyar i valorar les nostres polítiques socials”, però ha insistit que “en una primera lectura ja s’evidencia que tots coincidim en l’objectiu comú de construir un futur millor per als nostres infants, que passa per enfortir la cohesió social, conscients que tot el que fem avui revertirà en el seu demà”.
Necessitat de famílies acollidores alienes
La consellera Neus Munté ha volgut fer una menció especial a les observacions de l’informe sobre la manca de famílies acollidores alienes, que puguin donar un entorn familiar als infants tutelats per l’Administració.
Munté ha destacat que “aquest és precisament un dels objectius principals que volem abordar des de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, aprofitant totes les vies de comunicació amb la societat per fer una gran difusió d’aquesta necessitat”.
De fet, tal com ha recordat la consellera, un dels objectius Catalunya 2020 del programa electoral de CiU per a les darreres eleccions, estableix aconseguir que tots els infants de menys de 6 anys tutelats per la Generalitat de Catalunya visquin amb una família acollidora en lloc de viure en un centre públic residencial.