Protecció Civil

Protecció Civil activa l'alerta del pla Neucat per la possibilitat de nevades intenses sobretot al vessant nord del Pirineu

query_builder   14 gener 2013 13:13

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa l'alerta del pla Neucat per la possibilitat de nevades intenses sobretot al vessant nord del Pirineu

 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest matí la fase d’alerta del Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT per risc alt de nevades al vessant nord del Pirineu Occidental, però també amb menys intensitat a la resta de comarques del Pirineu i Prepirineu.
 
Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per avui s’esperen al vessant nord del Pirineu nevades febles o moderades i a partir d’aquesta matinada s’intensifica l’episodi amb la possibilitat que s’acumulin gruixos de més de 50 cm per sobre dels 1.400 metres, i 10 cm per sobre dels 900 metres, a les comarques de la Vall d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà.
 
A més, s’afegeixen a la previsió però amb menys probabilitat i amb gruixos de més de 10 cm per sobre dels 900m, les comarques del Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya i Ripollès. A causa del vent es produirà el fenomen de torb.
 
L’episodi de neu al vessant nord es pot allargar fins dimecres.
 
Segons informa el Servei Català de trànsit, en aquesta moments com a conseqüència de la neu és obligatori l’ús de cadenes a la C-13 entre Llavorsí i Esterri d’Àneu, a la C-147 entre Esterri d’Àneu i Alós d’Isil, a la C-28 i la C-28z entre Esterri d’Àneu i Vielha e Mijaran, a la C-142b per accedir al Pla de Beret, a la L-500 i L-501 a la Vall de Boí i la L-504 i L-510 a Llavorsí. A més hi ha restringit el pas a vehicles de tercera categoria per la N-230 a Vielha e Mijaran.
 
Els usuaris poden consultar l’evolució d’aquestes afectacions al compte de Twitter @transit. Per a la conducció amb neu o gel a la calçada l’SCT recomana:
·         Conduir amb suavitat
·         No frenar bruscament
·         Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
·         Augmentar la distància de seguretat per evitar col·lisions per encalç
·         Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
·         No avançar si no és necessari
·         Portar les cadenes per si cal utilizar-les
·         Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
 
La Direcció General de protecció Civil de la Generalitat també recomana a la ciutadania:
 
-  Fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 
- fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació. Davant del fred intens, recordeu també els consells per a l’ús correcte d’estufes i calefactors
 
- Extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària
- trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència.
- Davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.
 
- Consulteu tots els consells de nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades
 
 
 
Barcelona, 14 de gener de 2013
                         
 
 
`