• En una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", Artur Mas ha assegurat que el govern de Mariano Rajoy posa les comunitats autònomes “contra les cordes” al no permetre una flexibilització del dèficit
  • El president demana a l’Executiu central que si vol enfocar el camí de Catalunya de manera diferent “ha de presentar alguna solució atractiva”
  • Artur Mas assegura que “s’estan posant les màximes facilitats possibles” perquè el PSC se sumi a la declaració de sobirania de Catalunya
El president Mas ha estat entrevistat pel periodista Manel Fuentes a El Matí de Catalunya Ràdio
El president Mas ha estat entrevistat pel periodista Manel Fuentes a El Matí de Catalunya Ràdio
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat aquest matí la “situació d’asfíxia” econòmica que està patint Catalunya per les polítiques i decisions imposades per l’Estat espanyol que “obliguen a reduir els dèficits i a retallar la despesa per tot arreu perquè, si no, no ens transfereixen els recursos”.
 
El cap de l’Executiu ha lamentat en una entrevista que li ha fet Manel Fuentes a  El Matí de Catalunya Ràdio que l’Estat no flexibilitzi els límits de dèficits a les autonomies “quan Espanya obté d’Europa més temps per anar més relaxadament cap a la reducció del dèficit”, i ha assegurat que aquesta actitud posa les comunitats autònomes “absolutament contra les cordes”, perquè “no només no respecta el temps de les autonomies, sinó que se’n queda una part”.
 
Davant aquesta situació, el president Mas ha afirmat que l'única solució “és gastar menys”, però ha remarcat que “si Catalunya fallés en els seus compromisos elementals, aleshores tot l’Estat espanyol quedaria en qüestió”. “Catalunya dins l’Estat és el territori més productiu, el que aporta més al conjunt, el més exportador i el més internacionalitzat. Si Catalunya no se’n sortís, tampoc se’n pot sortir Espanya”, ha reblat.
 
 
Euro per recepta
En relació amb el recurs presentat pel Govern de Mariano Rajoy contra l’euro per recepta aprovat per la Generalitat, que ahir el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit, el president Mas ha denunciat que des de l’Estat “no dóna cap alternativa”, sinó que simplement “van a sac i, a partir d’aquí, ja t’espavilaràs”.
 
El president ha defensat que la mesura “és un sacrifici” a canvi que, amb aquests 200 o 300 milions d’estalvi “puguem mantenir una atenció sanitària de molt bon nivell en un moment de recessió econòmica i de crisi de les finances públiques”. En aquest sentit, també ha lamentat que sempre es posin traves “quan aquí comencem a pensar coses per manejar bé la situació i sortir del pou en el qual estàvem, mantenint l’estat del benestar”.
 
 
“Si no fem el nostre camí, el nostre futur és diluir-nos”
En un altre moment de l’entrevista, el president s’ha referit al procés sobiranista engegat i ha remarcat que “hem arribat a la conclusió que, si no fem el nostre camí, el nostre futur és diluir-nos”.
 
Artur Mas ha assegurat que “ha de començar un diàleg amb el Govern per fer entendre que hi ha voluntat del poble per ser escoltats” i ha destacat que si l’Executiu central vol enfocar el camí de Catalunya de manera diferent “ha de presentar alguna solució atractiva”.Fins ara, les solucions sempre les hem posat nosaltres sobre la taula i ells s’han dedicat només a dir que no, a boicotejar-les o a retallar-les”, ha afirmat.
 
En referència a la postura del Govern central, el president ha advertit que “ells  tenen claríssim que ho han d’avortar i utilitzaran tots els mitjans que tinguin al seu abast perquè Catalunya no faci aquest procés”, però ha assegurat que des de Catalunya “sempre trobarem una via per donat un marc de legalitat a una consulta així”.
 
 
Idees clares, coratge i molt de compromís”
Per fer front als obstacles que es presentin, el president ha demanat “fer molta pinya, no perdre’ns en l’estètica, tenir les mínimes discussions a nivell intern i tenir idees clares, coratge i molt de compromís”. En aquest sentit, ha apostat per la major unitat possible a nivell polític i ha assegurat que “s’estan posant les màximes facilitats possibles” perquè el PSC se sumi a la declaració de sobirania de Catalunya. “Els demanaré que facin aquest esforç, perquè si diuen que estan a favor que Catalunya faci aquesta consulta o referèndum, si estan a favor del dret a decidir, la declaració final parla d’això”, ha reblat el president.
 
Artur Mas ha assegurat que els propers quatre anys “seran claus”, per “saber si podrem fer la consulta o no, per quina via i, a més, amb quina pregunta o preguntes”. Si quan es faci la consulta la resposta del poble és no, el cap de l’Executiu ha assegurat que “és evident que s’hauria perdut i entrem en una etapa completament nova de la política catalana”. “I si es guanya”, ha afirmat, s’iniciaria “una operació tant o més complicada que la consulta, que és començar a construir aquest estat”. “Tenim tot el 2013 i una part del 2014, o fins i tot una mica més, per acabar de construir aquesta majoria social més gran que ens permeti anar a la consulta amb més garanties que l’opció del sí pot guanyar amb més claredat”, ha reblat.
 
 
Resolució del cas Pallerols
A preguntes del director del programa, Manel Fuentes, el president s’ha referit també a la resolució del cas Pallerols, recordant que, ja en el seu moment, “els responsables polítics d’Unió Democràtica, en el nivell que corresponia -que era malgrat tot un nivell alt-, van plegar de la seva responsabilitat” per aquest tema. I ha afegit que com que “això va passar fa uns quants anys, ara ningú se’n recorda i ningú dóna valor al que va fer aquest partit anys enrere”.

1  

Imatges

Fotografia del president Mas durant l'entrevista

Fotografia del president Mas durant l'entrevista 979

1  

Vídeos

Declaracions del President Mas al Matí de Catalunya Ràdio