• El cap de l’Executiu fa una crida a la coresponsabilitat en aquesta "cruïlla històrica que viu el país” i adverteix que serà un “camí costerut”
  • Artur Mas ha inaugurat aquest matí la 50a edició de la Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues, a les Borges Blanques
  • El president defensa el consum de productes de proximitat “per ajudar el país a tirar endavant”
El president Mas, durant la visita a la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues
El president Mas, durant la visita a la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest migdia una crida a la unitat per fer realitat “la gran il·lusió de molta gent per  construir un país, en part, nou”.Hem d’entendre  que aquí hi som cridats tots, no és feina d’un president, d’un Govern o d’un Parlament, són feines col·lectives on tothom ha d’actuar amb la coresponsabilitat que el moment requereix”, ha assegurat.
 
Estem en una cruïlla històrica i en funció de la pinya que fem com a país ens en sortirem millor o pitjor, cap de nosaltres pot fallar”, ha continuat dient el cap del Govern. I ha advertit que “serà un camí costerut” i “no ens ho posaran fàcil i ens haurem d’espavilar tot sols”, però en aquest sentit ha demanat “no perdre l’esperança ni la il·lusió; el país està a prova, però ho superarem”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes manifestacions en l’acte inaugural, aquest matí, de la 50a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, a les Borges Blanques, que ha presidit acompanyat del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Josep Ma. Pelegrí.
 
En aquesta línia de feina col·lectiva per superar les dificultats, el president Mas ha fet una defensa del consum dels productes de proximitat. “Si ens acostumem a consumir els productes de casa, ajudarem molta gent del país a tirar endavant”, ha ressaltat. Per això, ha assegurat “cal que ens mentalitzem que amb aquestes actuacions individuals de cada dia podem ajudar a superar les dificultats”.
 
En el decurs del seu parlament, el cap del Govern ha felicitat els organitzadors per l’èxit d’expositors d’aquest certamen i ha posat l’accent en el fet que Catalunya, un país petit, ha dit, tingui 5 Denominacions d’Origen en el sector de l’oli.
 
En l’oli d’oliva tenim la tradició que porta al talent, tenim la terra, i cada vegada tenim més infraestructures, però ens falta una cosa per donar el tomb definitiu a la situació, i és creure’ns-ho com a país, creure que podem estar a dalt de l’excel·lència”, ha afirmat. Per això, el president ha animat la indústria agroalimentària a fer aquest canvi de mentalitat i sortir als mercats exteriors. “Si entenem que el nostre món és el món, i si tenim les coses travades a dins i no perdem la nostra tradició, tenim el món al nostre abast”, ha reblat.
 
Més de 100 expositors i 60.000 visitants
 
Després dels parlaments inaugurals, Artur Mas ha visitat els estands del pavelló de l’oli, destinat a les cooperatives i empreses del sector oleícola, i el comercial, dedicat a empreses i entitats multisectorials. L’han acompanyat també el gerent del Patronat Fira de les Garrigues, Jordi Ribalta; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i l’alcalde de les Borges Blanques.
 
La visita a la Fira ha finalitzat amb la presentació del cant “Oliver de les Garrigues”, l’himne oficial d’aquesta comarca lleidatana, a càrrec de l’Orfeó Terrall. En el decurs d’aquest acte, el president de la Generalitat ha lliurat els diplomes atorgats per l’Ajuntament de les Borges Blanques com a agraïment a l’escriptor Josep Vallverdú, autor de la lletra, i a mossèn Joaquim Messalles, compositor de la música de l’himne.
 
La 50a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues se celebrarà en aquesta edició del 18 al 20 de gener, i enguany està dedicada als beneficis per a la salut de l’oli d’oliva. Més de 100 expositors prenen part en aquesta mostra, que preveu uns 60.000 visitants.
 
Les Garrigues és la primera Denominació d’Origen Protegida d’oli verge extra reconeguda a l’Estat espanyol (1975) i fou certificada per la Unió Europea com a denominació d’origen protegida (1996).

2  

Imatges

Visita a la Fira

Visita a la Fira 828

Visita a la Fira

Visita a la Fira 889