Cultura

La Filmoteca de Catalunya recorda el director Jacinto Esteva

query_builder   22 gener 2013 10:46

event_note Nota de premsa

La Filmoteca de Catalunya recorda el director Jacinto Esteva

  • Es projectarà Notes sur l’émigration, un film robat pel règim franquista
  • L’acte comptarà amb la participació de Pere Portabella, Lluís Parés i Daria Esteva
Fotograma de 'Lejos de los árboles'
La Filmoteca de Catalunya ret un homenatge al director català Jacinto Esteva, dijous vinent, 24 de gener, a les 20 hores, a la sala Chomón. L’acte de presentació comptarà amb la participació de Juan Goytisolo, Pere Portabella, Lluís Parés i Daria Esteva, filla del director.
 
Nascut a Barcelona el 1936, Jacinto Esteva és un dels noms clau de l’Escola de Barcelona. Arquitecte i urbanista, es va iniciar en el món del cinema als anys 60. El 1965 va crear la productora Filmscontacto, eix vertebrador de l’anomenada Escola de Barcelona i on va coincidir amb José Maria Nunes, Carlos Duran, Joaquim Jordà i Pere Portabella, entre altres. El 1967 va estrenar el llargmetratge Dante no es únicamente severo, codirigit amb Joaquim Jordà i tret de sortida de l’Escola de Barcelona. Va morir l’any 1985, als 49 anys.
 
En ocasions se l’ha considerat com un director que vivia al marge del públic, que entenia el cinema com una forma d’art lliure, com la poesia, i que les seves imatges tenien un sentit ampli, ple d’imaginació.  El seu cinema sovint recorre a la visió d’una Espanya profunda, fanàtica, envoltada de festes populars cruels, de ritus absurds, on el pes de la religió ha estat ofegador i determinant.
 
L’escriptor Juan Goytisolo recordarà en l’acte la història del film Notes sur l’émigration (1960), un film rodat clandestinament durant el franquisme i que tracta dels problemes comuns amb què es trobaven els espanyols emigrants. L’única còpia existent del film va ser robada amb violència per uns lladres que van tirar bombes de fum en un teatre de Milà, el 18 de febrer de 1961, mentre s’exhibia com a il·lustració de la novel·la de Juan Goytisolo La resaca. Posteriorment TVE va exhibir el film, sense banda sonora i mutilat i el va presentar com una obra de Goytisolo, a qui va acusar de comunista i difamador.
 
A més d’aquesta pel·lícula, la sessió es completarà amb la projecció de dos documentals mítics de Jacinto Esteva. Primer es podrà veure Autour des salines (1962), documental sobre la vida a Eivissa durant els anys 60 que se centra en l’explotació industrial de les seves salines però en el qual s'introdueix un element de ficció, la mort d'un dels seus treballadors. El segon documental serà Lejos de los árboles (1965-1970), en un nou muntatge de Pere Portabella. La pel·lícula és una de les produccions més emblemàtiques de l’escola de Barcelona, gestat durant anys i que va patir greus problemes de censura.
 
Més informació: www.filmoteca.cat

1  

Fitxers adjunts

Fotograma de 'Lejos de los árboles'

Fotograma de 'Lejos de los árboles'
JPG | 27