• Artur Mas fa una crida a treballar pels grans consensos en aquesta nova legislatura i reclama actuar “amb la generositat que necessita el país” 
  • El cap de l’Executiu estén la mà a la resta de formacions per  “ampliar la composició del Govern i fer la pinya que es requereix per superar les dificultats”
  • El president afirma que “sense dèficit fiscal, Catalunya podria tornar el seu deute només en 4 anys, mentre que l’Estat espanyol, que acumula el 70% del total, en trigaria 30”
El president Mas, en un moment de la seva compareixença
El president Mas, en un moment de la seva compareixença
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha mostrat contundent aquest matí a l’afirmar que “Catalunya podria passar aquests temps difícils sense tants patiments, sense tants temors, i sense tantes persones i col·lectius afectats, si depenguéssim més de nosaltres mateixos”, perquè, ha assegurat, “som una societat i un país que genera prou recursos amb el seu propi esforç per poder viure millor sense haver de parar la mà davant de ningú”. “Dependre tant d’altres que no sempre actuen amb lleialtat, acaba sent clarament negatiu per a la societat catalana”, ha reblat. 
 
Artur Mas s’ha expressat així en el decurs de la seva compareixença aquest matí davant el Parlament, a petició pròpia, per donar compte de l’estructura i la composició del Govern.
 
En la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha explicat que el nou Govern haurà de seguir fent front al control de la despesa pública, defensar els ingressos públics, reduir els dèficits i controlar els ritmes d’increment de l’endeutament. En aquest sentit, i en línia amb el que ja va expressar ahir en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, Mas ha tornat a denunciar “l’actuació deslleial i lesiva” del Govern central pel que fa al repartiment d’esforços entre les comunitats autònomes (CCAA) i l’Estat.
El Govern central es queda una part del dèficit que no li toca; ni fa ni ens deixa fer les nostres polítiques; no ens paguen els deutes i centrifuguen la despesa i, a  més apugen impostos i el rendiment no el redistribueixen”, ha explicat, i ha reblat “és diabòlic, però real”.
 
El president ha insistit en aquest sentit en el torn de rèplica i en resposta a la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho. Així, Mas ha afirmat que “sense dèficit fiscal,  Catalunya podria tornar els seus deutes només en 4 anys, quan l’Estat per tornar els seus en trigaria probablement més de 30”. I ha afegit que “el problema del deute de l’Estat està a l’Administració central, que acumula el 70% de tots els deutes, mentre que la suma de totes les CCAA i de totes les corporacions locals no arriba ni al 25%”.
 
Tot i l’obligació de fer aquestes polítiques de reducció de la despesa i control del dèficit, el president ha deixat clar que  “ha de ser compatible amb fer-ho procurant que hi hagi la menor afectació possible sobre l’Estat del benestar i la qualitat dels serveis públics”. “No és fàcil, és una assignatura tremendament complicada i arriscada”, ha reconegut.
 
 
 
Un Govern amb experiència i nervi
 
El president de la Generalitat ha explicat que la composició del nou Govern respon a la necessitat de “fer front a tres reptes principalíssims: la recuperació econòmica del país i la creació d’ocupació; el manteniment de la cohesió social i de l’Estat del benestar en circumstàncies de finances públiques molt delicades, i l’exercici del dret a decidir el futur de Catalunya”.
 
Per superar aquests reptes, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que es necessita “un Govern amb experiència i amb nervi per fer front a aquesta situació, que és la més complicada i adversa de les darreres dècades”.
 
Pel que fa al tercer repte, el dret a decidir, el president ha volgut recordar “que s’ha anat gestant al llarg dels darrers anys i que ara apareix amb la força i el plus de legitimitat de les urnes”. El cap de l’Executiu ha explicat que per encarar millor aquest repte s’han pres dues decisions principals: que una bona part del funcionament del Govern descansi sobre les funcions de la vicepresidenta, i que es reforci el Departament de la Presidència amb el nomenament d’un conseller. El president ha precisat, però, “que aquests canvis en l’estructura del Govern s’han fet a cost zero; si es crea una unitat diferent, se n’ha de suprimir alguna que hi era abans”.
 
 
La legislatura dels grans consensos
 
El president de la Generalitat ha descrit la nova legislatura com una etapa “en què es necessitarà forjar en el Parlament grans consensos”, i ha assegurat que el nou Govern “intentarà actuar en tot moment d’acord amb aquest capteniment, filosofia i voluntat “.
 
En aquesta línia, Artur Mas n’ha destacat com un bon exemple la votació avui sobre la declaració sobiranista, que ha qualificat “de transcendència històrica”, i ha reclamat el suport més ampli per fer-ho possible. Així, ha fet una crida “a la generositat que el país necessita”, i ha ressaltat “que ens hem d’acostumar que al marge de les tensions que hi puguin haver, si tothom és capaç de renunciar a alguna cosa, que en el fons vol dir assumir alguns riscos, podem arribar als consensos que el país necessita”.
 
“El mandat d’avui és un mandat del poble de Catalunya, la gent va votar amb plena consciència i amb una altíssima participació; no presentin la declaració com un caprici d’una persona, un govern o un partit”, ha continuat dient, i ha afegit que “hi ha un mandat del poble català i l’hem de respectar, tractar-ho d’aquesta manera és menysprear el que es va dir a les urnes”, en resposta a algunes de les intervencions dels representants d’altres formacions parlamentàries.
 
El president ha estès aquest consens més enllà del dret a decidir i ha convidat a exercir-lo també en altres temes, com la cimera econòmico-social que es farà al primer trimestre o l’elaboració dels pressupostos del 2013 i 2014. “El nou Govern treballarà per aconseguir aquests consensos tant com pugui i sàpiga, perquè encara que representem sensibilitats diferents i pesos electorals diferents, tots estem dintre del mateix vaixell i no té gaire sentit que en aquesta situació complicada ens disparem els uns contra els altres”, ha dit. I ha afegit : “crec intuir que la ciutadania premiarà en aquest sentit més l’acord que el desacord”.
 
 
Govern amb voluntat de ser ampliat
 
En un altre moment de la seva compareixença, el cap del Govern ha assegurat també que el nou Executiu “neix amb la vocació i amb la voluntat de ser ampliat en la seva composició amb la participació d’altres formacions polítiques”. Tal  com ja va fer en el seu discurs d’investidura, Mas ha reiterat aquesta oferta perquè “el Govern neix no només amb aquesta voluntat, sinó amb amplitud de mires per poder fer pinya en un país que ho necessita més que mai”.
 
En aquest sentit, i en el torn de rèplica, el president ha agraït a ERC “la voluntat d’ajudar” que està mostrant, ja que “cal subratllar-la i agrair-la perquè ningú hi està obligat d’entrada”. “Ajudar en aquests moments no és fàcil, però els consensos depenen de tots i, tot i mantenir l’esperit crític en el sentit de millorar les coses que no funcionen, mantenir aquesta voluntat d’ajudar en aquests moments adversos és positiu”, ha afegit.
 
Artur Mas també s’ha adreçat al líder dels socialistes, Pere Navarro, per recordar-li que “la lluita contra la pobresa continua sent una de les prioritats del Govern, i que els programes en aquest sector es mantenen o s’incrementen,  tot i la baixada de la despesa en un 17,4%.”. El president ha aclarit, però, que l’índex de pobresa continua sent molt alt a Catalunya.

1  

Imatges

El president, avui al Parlament

El president, avui al Parlament 355