GOVERN

 

 
 
  • Amb la declaració de sobirania “ens hem dotat d’un context polític per consultar sobre el futur de Catalunya”, afirma el conseller de la Presidència en una entrevista a El món a Rac1. “Ara estudiarem els mecanismes”
 
  • Es mostra convençut que “ningú impugnarà” la resolució, perquè forma part de les competències del Parlament i adverteix que “la reacció que va de la ignorància al menyspreu seguirà” per part del Govern de l’Estat
 
  • Lamenta que al PSC “li molesta” l’agenda catalana” i aposta per “construir el seu ressorgiment a partir del PSOE”
 
  • Homs ha considerat “sorprenent” i “incomprensible” la reacció del ministre espanyol d’Hisenda davant les dades presentades pel Govern sobre la liquidació de pressupost de 2012
 
 
Amb l’aprovació “molt majoritària” de la declaració de sobirania al Parlament “els partidaris de consultar sobre el futur de Catalunya ens hem dotat d'un context polític per fer-ho”, “un posicionament polític i institucional de la institució que ens representa absolutament a tots”. Així ho ha afirmat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en una entrevista a El món a Rac1. “Moralment, èticament, tenim l’obligació d’intentar aquest procés, perquè estem en una situació que no té sortida, i no ens dona la gana quedar-nos en una situació que no té sortida”. “Tenim tant clar que amb el camí estem no es va enlloc, o si va algun lloc és a l’autèntic desastre”, ha sentenciat.
 
El conseller de la Presidència ha destacat el “recolzament molt notable” que va rebre la declaració de sobirania i en aquest sentit ha lamentat la votació contrària del PSC, a qui “molesta l’agenda catalana” i aposta per “construir el seu ressorgiment a partir del PSOE i de la candidatura de Carme Chacón”. “El secret de l’èxit de l’operació és el recolzament democràtic que tingui”, ha advertit. També ha lamentat la “rabieta” dels diputats del PP, que just després de la votació van abandonar l’hemicicle del Parlament.
 
Homs s’ha mostrat convençut que “ningú impugnarà” la declaració i que “si algú la impugna no tindrà recorregut”, ja que “qualsevol persona amb mínims coneixements de dret sap que el Parlament està habilitat per aprovar lleis, per disposar debats i per fixar posicionaments polítics a través de resolucions o textos com els que es van aprovar ahir”. En aquest sentit, davant les declaracions del ministre d’Afers Exteriors, qui ha assegurat que no es pot impugnar una “declaració retòrica”, Homs ha denunciat “les contradiccions” amb què actua el Govern espanyol: “parlen d’un procés il·legal, de monstruositat jurídica i simultàniament són els mateixos que diuen que no té valor, és una contradicció que meravella”. I en aquest context ha advertit: “l'Estat juga a la indiferència des de la manifestació de l'11S. La reacció que va de la ignorància al menyspreu, seguirà”.
 
Un cop aprovada la declaració, ha explicat Homs, el Govern es dotarà dels instruments jurídics necessaris per poder tirar endavant la consulta.  El primer que farà l’Executiu és intentar obrir una negociació amb el Govern de l’Estat “tranquil·lament, pausadament, però sense dilacions innecessàries” i, en paral·lel, impulsar la Llei de consultes de Catalunya, que “en relatius pocs mesos podria acabar sent aprovada”. “Disposarem com a mínim de dos instruments de tipus jurídic formals, legals, per trobar la manera de poder donar la veu al poble de Catalunya i que pugui parlar” i “tenim tot aquest 2013 per acabar d’escatir quin és el més idoni”, ha explicat.
 
 
Reacció ‘sorprenent’ de l’Estat davant l’objectiu de dèficit
 
El conseller de la Presidència ha considerat “sorprenent” i “fins i tot incomprensible” la reacció del ministre espanyol d’Hisenda davant les dades presentades pel Govern sobre la liquidació de pressupost de 2012, que es va tancar amb un dèficit del 2,3%, un 1,69 inferior al de 2011. “Van insinuant amenaces des del punt de vista de la intervenció de la Generalitat, però tens la sensació que no tenen cap ganes d’arribar a aquest punt, perquè després que farien?”, s’ha preguntat. Davant d’aquestes amenaces, ha assegurat, “la carcassa protectora que tenim institucionalment com a país és el fet de formar part d’Europa”, ja que “a Catalunya estem fent els deures, amb unes dificultats grans i amb uns sacrificis finalment de la gent”.
 
Homs ha recordat “la instrumentalització de tresoreria del Fons de Liquiditat Autonòmic” que fa el Govern de l’Estat, amb uns diners que, ha denunciat, “no els plouen del cel, venen dels diners que paguem els catalans i les empreses catalanes”. “Per què es neguen sinó a publicar les balances fiscals? Perquè puguin continuar mentint vilment”, ha sentenciat.