Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí: "la internacionalització i la innovació són les claus de l'èxit empresarial"

query_builder   25 gener 2013 14:08

event_note Nota de premsa

Pelegrí: "la internacionalització i la innovació són les claus de l'èxit empresarial"

FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Anton Ballvé, ha presidit avui la cloenda de l’Assemblea General d’Unió Corporació Alimentària de Reus.
 
En el decurs de la seva intervenció, el conseller ha incidit en el balanç del sector agroalimentari català l’any 2012, fent palès que “en plena incertesa econòmica, el sector agroindustrial s’ha tornat a presentar com una aposta sòlida i de futur, un autèntic motor de l’economia catalana”, com prova el fet que ha crescut moderadament gràcies a l’increment de: les exportacions (+13%. Volum: 6.421,7M€); de la taxa de cobertura (+9%, situant-se al 88% , aproximant-se a l’auto proveïment total i acumulant, des del 2007 un increment del 23%); dels preus percebuts agrícoles i ramaders (+10,5%) gràcies a sectors com el porcí, l’oli, la fruita, els farratges i el vi; i també de la renda agrària (+3,6%), “una bona notícia tenint en compte les caigudes dels últims anys. I tot plegat, ho hem assolit en un any marcat per la climatologia adversa (pedregades, sequera, la virulència del foc,...) un fet, que ens demostra que tot i les adversitats externes, si estem preparats, hi tenim molt a guanyar”.
 
Per això, el conseller ha assenyalat, en aquest punt, la necessitat de continuar apostant per la internacionalització, la innovació, la transferència tecnològica i l’empresari agrari;  seguir buscant sinèrgies, interrelacions,... no només entre cooperatives, sinó també amb empreses que no són del sector, però que ens poden aportar solucions (un tret que volem potenciar a través del Pla Tractor Alimentació 2020); o en fòrums científics que ens permetin posar en comú idees i projectes per a avançar més ràpid, o amb aquells que ja han assolit algun dels nostres objectius i ens permetin aprofitar-nos de la seva xarxa de contactes o de la seva expertesa”.
 
En aquesta línia, Josep Maria Pelegrí ha reiterat la voluntat del Departament d’acompanyar el sector en aquest procés, ja sigui a través del Pla marc del cooperativisme agrari -que ha de servir per a donar futur i viabilitat al cooperativisme agrari a partir de prioritzar millor els serveis i els recursos que s’hi adrecen o cal adreçar-, o d’altres plans sectorials o transversals. Pelegrí ha afegit que, “a dia d’avui, les claus de l’èxit empresarial són la innovació i la internacionalització. El nostre mercat és, i ha de ser encara més, el món. Europa és el nostre mercat natural i on es concentra la major part de les exportacions, però hem de conquerir els mercats més dinàmics, aquells que marcaran el creixement mundial les properes dècades; Rússia i els seus països limítrofs, Amèrica Llatina, la Xina, l’Índia i l’Orient Mitjà que també està emergint amb força. I la innovació ajuda a obrir nous mercats i a generar avantatges competitius a les empreses. Aquest és el camí que ens tornarà a portar a ser un país líder en creixement a Europa”.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 80