- Hi haurà representació catalana a MIDEM 2013, Celtic Connections–Showcase Scotland, Internationale Kulturbörse Freiburg, Berlinale - Festival Internacional de Cinema de Berlín i FETEN-Feria Europea de Artes Escénicas para Niños y Niñas

Un total de 73 companyies, grups i empreses catalanes participaran durant els mesos de gener i febrer a diverses fires europees de l’àmbit cultural, amb el suport del Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i sota el segell Catalan! Arts.
Les fires en què hi haurà representació catalana aquests dos mesos són: MIDEM 2013 (música), Celtic Connections–Showcase Scotland (música), Internationale Kulturbörse Freiburg (arts escèniques i música), Berlinale. Festival Internacional de Cinema de Berlín (cinema) i FETEN – Feria Europea de Artes Escénicas para Niños y Niñas, de Gijón.
El resum de la participació catalana és el següent:
Fira
|
Àmbit
|
Lloc
|
Dates
|
Participació catalana
|
MIDEM 2013
|
Música (fira discogràfica)
|
Canes, França
|
26-29 gener
|
Presència de 21 empreses catalanes
|
Celtic Connections–Showcase Scotland
|
Música (folk i world music)
|
Glasgow, Escòcia
|
27 gener – 3 febrer
|
Hi actua el duet Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler.
|
Internationale Kulturbörse Freiburg 2013
|
Arts escèniques i música
|
Freiburg, Alemanya
|
4-7 febrer
|
Presència de 31 companyies, empreses i institucions culturals catalanes
|
Berlinale- Festival Internacional de Cinema de Berlín
|
Cinema
|
Berlín, Alemanya
|
7-17 febrer
|
Selecció de 2 pel·lícules catalanes
|
FETEN – Feria Europea de Artes Escénicas para Niños y Niñas
|
Teatre (infantil)
|
Gijón
|
24 febrer – 1 març
|
Presència de 18 companyies catalanes
|
MIDEM 2013 (Canes, 26-29 gener)
El Departament de Cultura tindrà un estand on acollirà les 21 empreses catalanes que enguany participaran a la fira.
MIDEM neix l’any 1967 i és considerada la fira discogràfica més important del món i principalment centrada en el món discogràfic. Actualment però ha evolucionat i s’ha obert a altres aspectes del negoci musical, com pot ser la música en viu i les noves tecnologies.
Les empreses catalanes que hi participaran són: Agents 4 music, Love & Hate, Apecat, Blanco y Negro, Bmat, BonaTarda Publishing, Brisa Records, Discmedi, Distribucions Musicals 09, Distrijazz, Divucsa Music, Ediciones Musicales Clipper’s, Enrich Advocats – Copyrait, Meta Network, Open Records, Picap, Play Solutions, Satelite K, Teddysound, Tenzing Media, UPF, Ventilador Music.
Celtic Connections–Showcase Scotland (Glasgow, 27 gener – 3 febrer)
El Departament de Cultura, a través de l’ICEC, tornarà a ser present al Showcase Scotland, amb un estand fent promoció de la música folk feta a Catalunya i continuant enfortint les relacions culturals amb Escòcia. El 27 de gener hi actuarà el duet format per Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler.
El Festival Celtic Connections és una de les trobades internacionals més importants en el sector del folk i la world music. Showcase Scotland és una trobada professional associada amb el festival Celtic Connections.
L’any passat Catalunya va ser el país convidat de Showcase Scotland i més de 180 delegats internacionals, promotors de festivals i espais, així com el públic escocès, van gaudir de les actuacions de sis grups catalans: Domini Màgic, Las Migas, Jordi Molina & Perepau Jiménez, Sol i Serena, Lídia Pujol, i la Carrau.
Internationale Kulturbörse Freiburg (Freiburg, 4-7 febrer)
La presència catalana a Freiburg es concentrarà en un estand paraigua del Departament de Cultura, des d'on es donaran a conèixer les propostes catalanes al públic professional, principalment programadors i responsables de festivals d'arts de carrer, teatre, dansa, espectacles infantils, circ i música. Comptarà amb una àmplia representació de 31 companyies, empreses i institucions culturals catalanes.
A més de la participació a la part firal, el programa artístic de la Kulturbörse comptarà també amb l’actuació de 12 companyies catalanes.
- Companyies que hi actuaran: Cia. La Tal & Leandre, Démodés (clown); Cia NS Danza, Els colors del tic-tac (dansa infantil); David Moreno, Floten Tecles (arts de carrer / musica); David Berga & Laitrum Teatre, Automatàrium (arts de carrer / Instal·lació); Gromic (clown); Itinerània, El laberint (arts de carrer / instal·lació); JAM (clown, jonglage); Los Caneca (clown, jonglage); Los Galindos, Maiurta (circ / instal·lació); Toni Ortiz (arts de carrer / pintura 3D); Toti Toronell (clown, circ), i Tutatis, Cavalls de Menorca (arts de carrer)
- Altres companyies presents a l’estand: Actua Produccions; Amalaba; Bianchini Producciones (Los Vivancos); Cascai Teatre; Central Art Process; Cia. Kamchàtka; Cirquet Confetti; Clownx Teatre; Duet Mateo Moya & Manolo Martínez; Guillem Albà; Hysteria Music; La Centraleta, connexions culturals; La Maleta dels Espectacles; PontenPie; Residual Gurus; Sarruga Produccions, i Stradactiva (Katakrak, Puck Cinema, Tombs Creatius)
- Institucions: Fira Mediterrània de Manresa
Berlinale -Festival Internacional de Cinema de Berlín (7-17 de febrer)
El Festival Internacional de Cinema de Berlín ha seleccionat dos títols de producció catalana que hi faran la seva estrena mundial.
Panorama, la secció dedicada al cinema independent i d’autor, serà el marc per a la presentació de Ayer no termina nunca, la darrera producció de Isabel Coixet, coproduïda per Miss Wasabi films i A Contracorriente films.
En la secció Forum, la més experimental i avantguardista del certamen, es podrà veure La Plaga, primer llargmetratge de la directora catalana Neus Ballús, produït per El Kinògraf, en coproducció amb Televisió de Catalunya. Aquesta producció ha comptat amb el suport del Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals.
Una altra producció catalana, La propera pell, d’Isaki Lacuesta, serà també present a Berlín com a projecte en desenvolupament dins el Berlin Co-Production Market. Aquest esdeveniment per a professionals permet als productors i directors dels 38 projectes seleccionats contactar amb 450 coproductors i socis financers potencials.
La Berlinale, gràcies també al seu mercat paral·lel, European Film Market (EFM) , representa la primera gran cita de l'any per a la indústria audiovisual internacional i en els darrers anys, ha estat l’aparador per a diverses produccions catalanes, entre elles, la guanyadora de l’Ós d’Or el 2009, La teta asustada, de Claudia Llosa, produïda per Oberon Cinematogràfica.
FETEN (Gijón, 24 febrer-1 març)
18 companyies catalanes participaran a la Feria Europea de Artes Escénicas para Niños y Niñas, FETEN, que tindrà lloc a Gijón, entre els dies 24 de febrer i 1 de març i que enguany celebra la 22a edició.
La fira FETEN, a més de ser un mercat d’intercanvi de les arts escèniques, és també un espai d’exhibició d’espectacles, fòrum de debat i on hi tenen també cabuda altres activitats paral·leles, com ara presentacions de llibres o exposicions. Reuneix uns 450 programadors, principalment de l’Estat espanyol, però també d’altres punts d’Europa.
Les companyies catalanes que participaran a la fira són: Forani Teatre, Justo Thaus, Zipit Company, Cia. La Mandarina, Cia. Passabarret, Afónix Producciones & Pep López, Cia. Pep Bou, Cia. La Favorita, Únics Produccions, Centre de Titelles de Lleida, Ateneu Popular Nou Barris, Laitrum Teatre, Mimaia Teatro, Guillem Albà & Always Drinking Productions, Engruna Teatre, L’Avalot Teatre, Toc de Fusta i Itnineraria.
NOTA: Per fer entrevistes a les companyies i empreses catalanes que participen als festivals, us podeu posar en contacte amb l’Oficina de Comunicació del Departament de Cultura.