La Comissió Europea ha anunciat avui en roda de premsa, a càrrec de la vicepresidenta Neelie Kroes, els dos projectes pilot guanyadors de la iniciativa FET Flagship.
 
Els dos projectes guanyadors són Graphene Flagship (Graphene Science and technology for ICT and beyond) i  HBP-PS (The Human Brain Project). Les dues iniciatives s’han escollit d’una llista de sis projectes per un panell d’experts que inclou científics de primer nivell, professors, premis Nobel i representants de la indústria. Els projectes guanyadors seran finançats durant 10 anys amb una dotació de 1.000 milions d’euros cadascun. El finançament es farà a parts iguals entre la Comissió Europea, la indústria i els estats membres.
 
Graphene Flagship
 
El projecte grafè està liderat des de la Chalmers University of Technology de Suècia, pel professor Jari Kinaret. El consorci central del projecte està format per nou institucions europees, entre elles l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN). L’investigador de l’ICN que participa en el projecte del Grafè és el Doctor Stephan Roche, professor de recerca d’ICREA, cap del grup de recerca teòrica i computacional en nanociències. Al projecte hi participen 623 grups de 32 països, una vintena dels quals pertanyen a institucions catalanes, entre elles els Centres CERCA (IRB, ICFO i ICN2), universitats com la UAB, la UB i la UPC i entitats com el Parc Científic de Barcelona i el Centre Català del Plàstic. Entre els investigadors hi ha quatre ICREA.
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha afirmat que “per Catalunya representa una important oportunitat, pel finançament associat per desenvolupar el projecte, però també per les aplicacions futures. Les regions europees estan elaborant les seves estratègies d’especialització intel·ligent, alineant recerca, sectors innovadors i teixit industrial. Les capacitats de Catalunya  ens poden fer optar a ser un dels futurs “graphene valleys” d’Europa”.
 
 
 
El grafè, nova substància obtinguda per manipulació de la matèria a escala atòmica i molecular, és un cristall bidimensional ultrafí derivat del grafit. Es poden crear amb ell els objectes més fins del món, és el material conegut més dur i també millor conductor que el coure.
 
Més informació: www.graphene-flagship.eu
 
The Human Brain Project
 
El projecte Human Brain pretén explorar el cervell, aplicar el coneixement obtingut a la lluita contra les malalties d’aquest òrgan però també a desenvolupar noves tecnologies de supercomputació. El projecte crearà una nova instal·lació europea en xarxa que simularà un cervell humà i n’explotarà els resultats.
 
El projecte està liderat pel professor Henry Markram de l’EPFL  (École Polytéchnique Fédérale de Lausanne), i també hi participen fins a 10 investigadors catalans de la Universitat Pompeu Fabra, de la Universitat de Barcelona, de l’IRB i del Barcelona Supercomputing Center, entre ells 2 investigadors ICREA.
 
Els resultats s’aplicaran al desenvolupament de tecnologies informàtiques, modelat i supercomputació necessàries per simular i comprendre el cervell humà, emular les interaccions que s’hi donen a diferents nivells i que determinen la cognició i el comportament, i desenvolupar eines per diagnòstic i tractament de malalties neurològiques, impulsar noves tecnologies computacionals de baixa energia amb intel·ligència artificial i fins i tot noves generacions de robots intel·ligents.
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha subratllat el pes de Catalunya en la ciència europea remarcant-ne “el seu lideratge com a  pol de coneixement del sud d’Europa. Una mostra és la participació en els consorcis centrals de cinc dels sis projectes pilot avaluats”.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 238