Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern inicia els tràmits d'harmonització de diferents articles del Codi civil per garantir una major claredat en la seva aplicació

query_builder   29 gener 2013 14:36

event_note Nota de premsa

El Govern inicia els tràmits d'harmonització de diferents articles del Codi civil per garantir una major claredat en la seva aplicació

 
  • La iniciativa legislativa, que persegueix seguir millorant tècnicament el dret civil propi, plantejarà modificacions puntuals que afectaran els llibres primer, segon, quart i cinquè, per superar algunes disfuncions detectades, com aspectes no regulats o de difícil interpretació o compliment
 
 
El Consell Executiu ha aprovat avui els tràmits previs a l’Avantprojecte de llei de modificació dels llibres primer, segon, quart i cinquè del Codi civil de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa legislativa és fer una primera tasca d’harmonització de diferents articles que, des de la seva entrada en vigor, han suscitat algun dubte o controvèrsia a la comunitat jurídica a l’hora d’aplicar-los. Amb una major claredat de les normes, el Govern vol evitar conflictes d’interpretació i, al mateix temps, facilitar la tasca als operadors jurídics.
 
Amb l’inici de la tramitació de l’avantprojecte de llei l’Executiu recull les diferents aportacions dels operadors jurídics que havien detectat algunes deficiències i disfuncions, ja sigui per manca de regulació d’algunes institucions, discordances entre alguns preceptes, imprecisions o problemes d’interpretació o de difícil compliment. Així, es guanyarà coherència i es reforçarà encara més el principi de seguretat jurídica.
 
Un exemple és la necessitat de regular la vacatio de les lleis –el període al final del qual les normes esdevenen vigents–, que no està prevista a la legislació actual. La reforma que ara impulsa el Govern recollirà aquesta figura a les disposicions generals del llibre primer del Codi civil de Catalunya. Igualment, s’ha considerat convenient afegir al llibre cinquè una pràctica reconeguda per la jurisprudència en relació amb l’extinció de censos per prescripció.
 
Els canvis proposats a l’avantprojecte de llei afecten el llibre primer del Codi civil de Catalunya (2002), relatiu a les disposicions generals i que serveix de base per regular la resta de llibres; el llibre segon (2010), que va actualitzar el dret de família; el quart (2008), sobre successions, que va permetre actualitzar i adaptar aquesta matèria a la realitat actual; i el cinquè (2006), relatiu als drets reals.
 
La Comissió de Codificació de Catalunya també està treballant en la reforma de determinats preceptes sobre la propietat horitzontal inclosos al llibre cinquè. Paral·lelament, també està en procés d’elaboració un avantprojecte de llei que derogarà els últims articles vigents de la compilació del dret civil català, regularà el contracte de compravenda i establirà l’estructura del llibre sisè del Codi civil de Catalunya, relatiu a les obligacions i els contractes, que suposarà la culminació de la tasca de codificació del dret civil propi de Catalunya.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia