Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern aprova el Projecte de llei d'accessibilitat per reforçar la cohesió social

query_builder   29 gener 2013 14:41

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Projecte de llei d'accessibilitat per reforçar la cohesió social

 
  • El text pretén aconseguir una societat més inclusiva, que garanteixi l’autonomia i la igualtat d’oportunitats, especialment per al mig milió de catalans amb discapacitat reconeguda
 
  • Durant tot el procés d’elaboració el Govern ha comptat amb la necessària col·laboració del col·lectiu de persones amb discapacitat
 
El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei d’accessibilitat, que pretén aconseguir una societat inclusiva i accessible, que garanteixi la màxima autonomia, la no-discriminació i la igualtat d’oportunitats per a tothom, especialment per a les persones que presenten discapacitats. El text, impulsat pel Departament de Benestar Social i Família en l’anterior legislatura, comença amb l’aprovació avui de la seva tramitació parlamentària.
 
Catalunya va ser capdavantera a l’Estat espanyol en la regulació i la implementació de mesures d’accessibilitat amb l’aprovació l’any 1984 del primer decret de supressió de barreres. Des de llavors, han anat sorgint diverses disposicions normatives vigents en aquesta matèria. Aquesta normativa ha suposat un avenç important, però amb el pas dels anys, encara hi ha persones amb discapacitat física, sensorial o intel·lectual, així com persones grans o amb alguna altra discapacitat funcional que viuen situacions de desigualtat d’oportunitats, de discriminació i de dificultats en la participació social i en l’exercici dels seus drets, a causa de l’existència de barreres físiques, arquitectòniques o d’actituds,
 
La coexistència de tants textos normatius en dificulta l’aplicació per part dels professionals. És en aquest sentit que el Projecte de llei d’accessibilitat que avui ha aprovat el Govern simplifica tota la normativa existent en aquesta matèria. A més, el text desplega tota la diversitat de disposicions d’accessibilitat i, alhora, unifica, coordina i estableix els criteris d’aplicació, execució i control de la norma, d’acord amb els principis de proporcionalitat i d’ajustos raonables. Per garantir-ne el compliment i l’aplicació correcta de la legislació, el text també preveu un règim de sancions i infraccions.
 
El projecte de llei també preveu impulsar un pla de formació adreçat a tècnics i agents que intervenen en els àmbits relacionats amb l’accessibilitat, així com mesures de difusió a la societat en general.
 
Les persones amb discapacitat, una prioritat del Govern
 
L’aprovació del Projecte de llei d’accessibilitat respon a la prioritat del Govern de la Generalitat d’aconseguir una societat catalana més inclusiva i accessible. Aquest text pretén garantir l’autonomia de les persones, evitar la discriminació i propiciar la igualtat d’oportunitats per a tothom, especialment per a les persones que tenen discapacitats.
 
Segons les darreres dades de què disposa el Departament de Benestar Social i Família, el juny de 2012 a Catalunya hi havia 476.468 persones amb una discapacitat reconeguda, una xifra que supera el 6% del total de la població.
 
 
Persones amb discapacitat a Catalunya, per edat i sexe
 
< 15
16-19
20-34
35-44
45-54
55-64
65-74
> 75
TOTAL
Homes
11.288
3.915
19.781
27.552
36.250
44.552
44.098
45.455
232.891
Dones
6.351
2.418
13.542
21.462
33.924
46.866
46.434
72.580
243.577
TOTAL
17.639
6.333
33.323
49.014
70.174
91.418
90.532
118.035
476.468
 
Persones amb discapacitat, per grau i sexe
 
33%-64%
65%-74%
> 75%
TOTAL
Homes
135.163
55.969
41.759
232.891
Dones
131.177
62.575
49.825
243.577
TOTAL
266.340
118.544
91.584
476.468
 
 
Per a moltes d’aquestes persones, l’existència de barreres no els permet fer una vida normalitzada, la qual cosa els deixa en situació de desigualtat i de discriminació social.
 
A banda, l’increment de l’esperança de vida per sobre dels 80 anys de mitjana, ha comportat que Catalunya tingui més d’un 16% de persones majors de 65 anys i un 10% de majors de 75. Estudis de l’ONU calculen, a més, que un 75% de les discapacitats sorgeixen en la vida adulta i que la prevalença de les discapacitats augmentarà significativament a causa de l’envelliment,
 
 
L’oportunitat de les noves tecnologies
 
El projecte de llei preveu  l’àmbit de l’accessibilitat des d’una perspectiva més integral. A diferència de la normativa actual, que té una visió principalment centrada en la supressió de barreres arquitectòniques, s’hi incorporen i es desenvolupen altres aspectes, com l’accessibilitat dels productes i serveis o les condicions perquè la comunicació –entesa en sentit ampli– sigui accessible per a persones amb discapacitats sensorials.
 
I és que, a banda de simplificar en un únic text tota la normativa vigent, el Projecte de llei d’accessibilitat actualitza aquesta legislació a les especificats del segle XXI. Cal tenir en compte que els propers anys es preveu una activitat important de rehabilitació, adequació, manteniment i incorporació de noves tecnologies, tant a les llars com als espais públics. Una oportunitat que cal aprofitar per incloure les condicions d’accessibilitat que acompanyin l’evolució i la transformació de la societat.
 
En els darrers anys les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) han avançat fins a esdevenir essencials per a les persones amb discapacitat visual i auditiva per dur a terme una vida normalitzada i poder relacionar-se, formar-se, treballar i gaudir de l’oci, el lleure i de la cultura en totes les seves vessants.
 
En relació amb l’urbanisme, les edificacions, els mitjans de transport i la resta d’elements de l’entorn, el projecte de llei estableix les condicions que han de complir les noves accions, però també posa l’èmfasi en la transformació de l’entorn existent per garantir la màxima autonomia personal i la participació de les persones amb discapacitat a la societat. A més, el text també destaca la importància dels plans d’accessibilitat dels municipis, i de l’Administració de la Generalitat, com a eina per aconseguir la progressiva eliminació de barreres arreu de Catalunya.
 
Per a l’elaboració d’aquest document, el Govern ha comptat durant tot el procés amb la necessària participació i col·laboració dels representants dels col·lectius de persones amb discapacitat.
 
 
L’accessibilitat, una estratègia global
 
Tant el Parlament de Catalunya com les Corts espanyoles i les institucions europees han ratificat la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, la UE va elaborar l’Estratègia europea sobre la discapacitat 2010-2020 amb l’objectiu que totes les persones amb discapacitat poguessin gaudir dels seus drets i beneficiar-se plenament de la seva participació en l’economia i en la societat europees.
 
La comunitat internacional ha reconegut expressament que, en un entorn accessible i amb absència de barreres, les persones amb discapacitat milloren significativament les seves habilitats i la seva autonomia, incrementen la seva participació i l’autogestió en la vida diària i social, s’eviten situacions de marginació i es redueix la seva dependència de tercers.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia