Recerca i Universitats

El Govern i les universitats catalanes acorden formar part del nou sistema d'indicadors U-Multirank de la Comissió Europea

Els nou sistema, que avaluarà la qualitat i la competitivitat, està participat per 500 universitats internacionals i els primers resultats es coneixeran l'any vinent

query_builder   31 gener 2013 16:24

event_note Nota de premsa

El Govern i les universitats catalanes acorden formar part del nou sistema d'indicadors U-Multirank de la Comissió Europea

Els nou sistema, que avaluarà la qualitat i la competitivitat, està participat per 500 universitats internacionals i els primers resultats es coneixeran l'any vinent

Les 12 universitats catalanes, amb l’impuls del Govern a través del Consell Interuniversitari, avaluaran la seva qualitat i competitivitat amb el nou sistema d’indicadors U-Multirank impulsat per la Direcció General d’Educació i Cultura de la Comissió Europea. Aquest sistema de valoració, al qual s’hi han adherit voluntàriament 500 universitats internacionals, està dissenyat amb diversos paràmetres per tal d’oferir una informació rigorosa i més flexible, amb l’objectiu de reflectir la diversitat de situacions de les universitats, sobretot europees.
 
Aquest acord s’ha pres avui en la primera Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) de l’any 2013 presidida pel conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. A la reunió han participat el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà; el secretari general del CIC, Claudi Alsina; el director general d’Universitats, Lluís Jofre; el director general de Recerca, Josep M. Martorell; els rectors de les 12 universitats catalanes, públiques i privades, i els presidents dels Consells Socials de la UB, la UAB i la URV.
 
La qualitat i prestigi de les universitats es mesura, en bona part, per la seva posició en els sistemes de rànquings internacionals com el QS World University Ranking, el Times Higher Education (THE) o l’Academic Ranking World Universities (ARWU), entre d’altres. Aquests rànquings serveix sovint als alumnes per seleccionar entre diferents opcions i sovint aquesta és la font la que utilitzen els mitjans de comunicació per informar sobre la qualitat del sistema català d’universitats.
 
El nou sistema d’indicadors europeu U-Multirank, que s’aplicarà només a les universitats presencials, es fonamenta en els següents aspectes:
 
·         Multidimensionalitat. El nou indicador analitzarà diversos àmbits com la docència i l’aprenentatge; la recerca; la transferència de coneixement; la internacionalització i les relacions amb el territori.
 
·         Adaptabilitat a l’usuari. L’U-Multirank deixa la decisió sobre la rellevància dels diferents àmbits al criteri i les necessitats de l’usuari.
 
·         Orientat als stakeholders. Els agents implicats en el sistema universitari participen en el desenvolupament dels indicadors i de les funcions del sistema.
 
·         Diversitat de les institucions. L’excel·lència d’una universitat no es mesura exclusivament segons uns criteris determinats, sinó que tindrà en compte els diferents perfils existents. A la vegada, proveirà informació a diferents nivells, ja sigui institucional o de camps concrets. D’aquesta manera es farà visible la diversitat dels diferents perfils d’universitats existents.
 
La presència de les universitats catalanes en el projecte U-Multirank potenciarà la seva visibilitat internacional i permetrà emprendre accions per maximitzar-ne la presència en els rànquings internacionals. També ajudarà a refermar el seu posicionament estratègic en el sistema d’educació superior de Catalunya.
 
El sistema U-Multirank inicia aquest any una primera fase amb la participació voluntària de 500 universitats europees i internacionals. Els primers resultats es donaran a conèixer l’any vinent.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat U-Multirank

Comunicat U-Multirank
PDF | 237