• El cap de l’Executiu explica que aquest ha estat el missatge que ha traslladat al rei en la reunió que avui han mantingut al Palau de la Zarzuela
 
  • Artur Mas ha presidit aquesta tarda l’entrega del Premi Ramon Llull, que ha guanyat la periodista i escriptora Sílvia Soler
El president Artur Mas lliurant el premi a Sílvia Soler, acompanyat del president del Grup Planeta
El president Artur Mas lliurant el premi a Sílvia Soler, acompanyat del president del Grup Planeta
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat aquesta tarda que l’entrevista que ha mantingut avui amb el rei Joan Carles, al Palau de la Zarzuela, tenia el propòsit de “donar un senyal clar de la voluntat de diàleg i entesa” que té Catalunya, perquè, tal com ha assegurat, “el diàleg hi ha de ser sempre”. “Hi ha d’haver fermesa en les conviccions i en els projectes, però sobre la base del diàleg i la capacitat d’entesa”, ha reblat el president. 
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha desitjat que la trobada amb el monarca també hagi estat una “base constructiva i pedagògica” per entendre la realitat de Catalunya, ja que ha remarcat que “anar-nos a explicar ho haurem de fer sempre”.
 
Durant l’entrevista, Artur Mas també ha comentat al rei fins a quin punt l’estat autonòmic, amb uns desequilibris importants de repartiment de dèficits, està “quedant-se sense aire suficient per poder oferir una bona base de l’Estat del benestar”. Una realitat, ha subratllat, que “és un risc molt gran per al país”.
 
“El fet que l’estat autonòmic, a casa nostra la Generalitat, no pugui acabar de complir del tot bé aquesta funció de donar consistència plena a l’estat del benestar, inclosa la cultura, mina les bases de país, i per això hem d’actuar tant com puguem per intentar resoldre aquesta situació”, ha assegurat Mas.
 
Per aquest motiu, el president ha demanat de nou que els dèficits públics de les administracions “es reparteixin de manera equitativa” i que, si Europa dóna més marge d’actuació a l’Estat espanyol, “és molt important i fóra molt just que dins l’Estat es reparteixi l’esforç de reducció dels dèficits de manera més equilibrada i proporcional”.
 
 
33è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull
 
El president ha fet aquestes declaracions durant l’acte de lliurament del 33è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que s’ha celebrat aquest vespre al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. La periodista i escriptora Sílvia Soler ha estat la guanyadora d’enguany amb l’obra L’estiu que comença. El premi, que convoca Editorial Planeta, està dotat amb 60.000 euros i es va crear l’any 1981 per contribuir a estimular la creació literària en català i a impulsar-ne la difusió.
 
Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha remarcat que els valors de Catalunya “estan molt entroncats en la tradició cultural”, una realitat que ha subratllat que “no podem perdre mai, com a referents ni com a substrat del país”. “Ara que hi ha tants dubtes respecte a la qualitat i els valors del país, lligar-los amb la nostra tradició cultural, que ve de Ramon Llull i passa per Espriu, i tants altres, ens interessa de manera molt especial”, ha assegurat.
 
El president ha subratllat que la creació cultural “ajuda a la qualitat del país” i també a la seva “promoció i projecció, des del punt de vista de la creació de riquesa”, i que cal que ara aquesta doble vessant es posi en valor. “En aquest moment en què necessitem que tot el tema econòmic vagi endavant, tots aquells sectors on Catalunya pot tenir un valor afegit, i al mateix temps, una especialització, són sectors que els hem d’anar cuidant i sobretot valorant”, ha emfatitzat el president, subratllant que això implica “donar-los prestigi, projecció social i estima social”.
 
En el seu parlament, el cap de l’Executiu també ha volgut fer un agraïment al Grup Planeta per la seva dilatada trajectòria de “promoció de la cultura” i alhora de “creació de riquesa i projecció econòmica”. “Aquelles empreses que estan a casa nostra, que han estat capaces d’obrir-se de portes enfora i situar-se de manera molt interessant als mercats exteriors, com és el cas de Planeta, a més de projecció autonòmica ens donen capitalitat i ens situen al món”, ha destacat.
 
Artur Mas ha agraït al Grup Planeta aquest compromís amb Catalunya i amb la cultura catalana i ha assegurat que “és una empresa arrelada a tota la història econòmica del nostre país i esperem que ho serà durant molts més anys”.
 
L’acte ha comptat també amb la presència del president del Grup Planeta, José Manuel Lara; del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del cap del Govern d’Andorra, Antoni Martí Petit, entre d’altres autoritats.
  

2  

Imatges

President Mas

President Mas 479

Lliurant el premi

Lliurant el premi 416

1  

Vídeos

Vídeo íntegre del lliurament del 33è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull