• El conseller de Cultura ha agraït la feina feta a totes aquelles persones que han participat en el procés a títol individual i a la Comissió de la Dignitat. Ha agraït tambe tota la feina que des de l’Arxiu Nacional s’ha fet per identificar quins eren els documents que calia que tornessin a Catalunya
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha valorat positivament la sentència del Tribunal Constitucional que desestima el recurs interposat per la Junta de Castellà i Lleó contra la llei que garanteix el retorn dels anomenats Papers de Salamanca, la llei 21/2005, de 17 de novembre de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històric
 
Mascarell ha explicat que al final la raó s’acaba imposant  “el sentit de la raó s’havia de donar als catalans i a tot el que hi havia darrera la voluntat de recuperar aquests papers.  Ens sembla que es una bona noticia i que per fi s’ha fet justícia”.
 
El conseller ha afirmat que amb aquesta sentència “per fi una de les grans perversitats del franquisme s’ha reparat, pensem que una de les idees de fons que tenia la dictadura era impedir que la memòria dels catalans estés en mans dels seus ciutadans. Sembla que aquella actitud nostàlgica d’un passat superat ha quedat definitivament vençuda i crec que avui es un dia positiu i important per nosaltres”.
 
El conseller ha celebrat que “una memòria que va quedar truncada, uns textos, uns llibres, uns objectes propietat d’unes persones a les quals va ser arravatada per la força dels vencedors estarà definitivament en mans dels seus legítims propietaris”.
 
Mascarell ha destacat que amb aquesta sentència, la Llei de 2005 queda ratificada: “Tinc la impressió que moltes de les qüestions de caràcter simbòlic que hi ha al darrera en aquest conflicte dit Dels Papers, per nosaltres conflicte de la Dignitat, han quedat resolts”.
 
El conseller de Cultura ha expressat que espera “que el ministre, espero que el secretari d’estat i que tota aquella gent que té responsabilitat a nivell estatal es doni per al·ludit i entengui que no hi ha cap motiu per no anar de pressa en el retorn de la documentació”.
 
Mascarell ha agraït la feina feta a totes aquelles persones que hi han participat en el procés a títol individual i a la Comissió de la Dignitat. També ha agraït tota la feina que des de l’Arxiu Nacional s’ha fet per identificar quins eren els els documents que calia que tornessin a Catalunya.