Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat: recomanacions per gaudir del Carnestoltes 2013 amb seguretat

query_builder   5 febrer 2013 10:01

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: recomanacions per gaudir del Carnestoltes 2013 amb seguretat

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), amb motiu de les diferents festes de Carnestoltes que s’organitzen arreu de Catalunya, amb rues, cercaviles i festes de massiva concurrència, ha elaborat, conjuntament amb diferents institucions implicades en la seguretat i gestió de les emergències, així com en la mateixa organització de les festes, un seguit de consells de seguretat per preveure i evitar situacions de risc.
 
 
Per això, la DGPC va organitzar una reunió per establir uns consells i recomanacions mínimes per al públic, participants de la rua i municipis que celebrin el Carnestoltes durant l’any 2013.
 
Així, el dia 31 de gener es van reunir al Departament d’Interior, representants dels municipis de Vilanova i la Geltrú, Terrassa, Sitges, Badalona i Rubí, Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya, Associació de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i Bombers de l’Ajuntament de Barcelona, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), ADIF, Renfe, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, TMB Metro, Autoritat del Transport Metropolità, Direcció General de Transports i Mobilitat i la pròpia Direcció General de Protecció Civil.
 
De la reunió en va sortir un document amb consells de diferents tipus: per al públic, per als participants en les rues i pels municipis implicats, que s’ha enviat des del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, a tots els municipis i consells comarcals del país.
 
 
Consells i recomanacions per al PÚBLIC
 
  • Abans d’anar a l’esdeveniment:
 
Estigueu atents a les informacions oficials que emetin les autoritats i també a les que apareguin als mitjans de comunicació o als transports públics.
 
Informeu-vos bé dels llocs per on ha de passar la rua i seguiu les recomanacions dels organitzadors i dels serveis d'ordre.
 
Porteu aigua en ampolles de plàstic.
 
Aneu a peu o en transport públic per arribar a les desfilades i a les festes, amb l’objectiu de garantir la mobilitat i evitar el col·lapse del trànsit.
 
Travesseu carrers, vies ferroviàries i carrils pels passos habilitats per fer-ho.
 
Tingueu molta cura a les andanes de les estacions quan hi hagi molta aglomeració de persones.
 
Als trens i a les estacions: Utilitzeu els passos habilitats per canviar d’andana. No us apropeu a la vora de l’andana. No obstaculitzeu els recorreguts d’evacuació ni les sortides d’emergència. No intenteu entrar ni sortir del tren després del senyal acústic de tancament de les portes.
 
Amb el vostre vehicle: No estacioneu en doble fila. Respecteu els guals, les voreres, els jardins i altres zones de vianants.
 
Tingueu localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació dels recorreguts i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.
 
Informeu-vos a l’arribada d'on es localitzen els serveis preventius sanitaris.
 
Si aneu acompanyats o en grup, acordeu prèviament un punt de referència on trobar-vos en cas que us separeu o us perdeu.
 
Si aneu amb menors d’edat, porteu-los a collibè o de la mà. Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb discapacitat.
 
Porteu la documentació al damunt. En el cas de menors d’edat, gent gran i discapacitats psíquics, prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i procureu que la portin en un lloc visible, per si es perden.
 
Tingueu cura dels vostres objectes personals.
 
En concentracions massives a l'exterior, si teniu la sensació d'estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu trobar una via d'evacuació.
 
No pugeu a les baranes, reixes o altres elements inestables que puguin ser perillosos.
 
Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblideu els vostres objectes personals.
 
No conduïu cap vehicle si heu pres begudes alcohòliques o no us trobeu en condicions de conduir, d’aquesta manera eviteu posar en risc la vostra vida i la dels altres.
 
  • En cas d’emergència
 
Si necessiteu atenció sanitària, demaneu-la en els punts d’assistència corresponents (cal estar alerta als llocs i motius que poden provocar accidents i col·laborar, en la mesura que es pugui, per procurar no ser afectats).
 
Davant de qualsevol situació d’emergència, mantingueu la calma, truqueu al 112 i aviseu els serveis d’emergència.
 
No utilitzeu el mòbil per fer trucades ni enviar fotos o vídeos personals a les zones amb molta concentració de persones, per impedir el col·lapse de les línies telefòniques i, en conseqüència, facilitar la comunicació amb els serveis d’emergència.
 
Dirigiu-vos a les sortides pels llocs indicats i sense aturar-vos. Mai, en cap cas, torneu enrere.
 
Eviteu cridar, córrer o empènyer les altres persones, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per la gran quantitat de gent que s’hi pot haver concentrat.
 
No us atureu davant les sortides o vies d’evacuació.
 
Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu el familiar, amic o persona coneguda, informeu-ne els serveis d’emergència.
 
  • Consells i recomanacions en el transport públic
 
Per a un millor confort i seguretat dels usuaris, cal seguir en tot moment les indicacions del personal de servei de l’estació. Estigueu atents a la megafonia.
 
Mantingueu la calma durant les cues d’accés i a les andanes.
 
Està totalment prohibit llençar petards, bengales o objectes a l’estació, a les vies i a dins dels vagons.
 
No es pot entrar a l’estació amb begudes alcohòliques, llaunes ni ampolles de vidre.
 
En el cas que necessiteu ajuda, comuniqueu-ho a informació o al personal de l’estació o truqueu al 112.
 
No travesseu les vies, cal utilitzar els passos habilitats.
 
No us assegueu a les andanes, utilitzeu les àrees de descans habilitades.
 
Repartiu-vos al llarg de tota l’andana per a una major fluïdesa.
 
Deixeu baixar les persones del tren abans de pujar-hi vosaltres.
 
No us atureu davant dels accessos per evitar aglomeracions.
 
Els aparells d’emergència del tren s’han d’utilitzar només i exclusivament per a aquesta necessitat.
 
No intenteu accedir o sortir del tren després del senyal acústic de tancament de les portes.Abans i durant la celebració de l’esdeveniment
 
Igualment, i com a novetat, s’ha elaborat una sèrie de consells pels participants a les rues, relatius a les revisions dels vehicles que hi participen, vies de sortida i evacuació, espai entre carrosses, etc., i també pels municipis organitzadors de les festes: autoritzar i ajustar els horaris dels actes als horaris dels serveis de transports públics, evitar que s’aturin vehicles en les vies d’evacuació, assegurar que les dimensions dels espais on es desenvoluparà la festa tenen prou capacitat per acollir l’afluència de persones prevista i la possibilitat de limitar-ne l’accés, etcètera.
 
Cal recordar que en cas d’emergència s’ha de trucar al telèfon 1-1-2, indicant de forma entenedora el vostre nom, el lloc on us trobeu i què succeeix.  
 
També cal insistir que en cap cas aquests consells i recomanacions substitueixen les obligacions d’elaborar la planificació municipal d’emergències ni els Plans d’Autoprotecció que estableixi la normativa vigent en matèria de protecció civil.