Direcció General de Comunicació

Taxes justicia

El Govern recorrerà davant del TC la llei espanyola que regula les taxes de l'Administració de justícia

query_builder   5 febrer 2013 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern recorrerà davant del TC la llei espanyola que regula les taxes de l'Administració de justícia

  • D’acord amb el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, l'Executiu entén que la norma envaeix competències de la Generalitat i suposa un impediment desproporcionat per accedir a la justícia
 
El Consell Executiu ha aprovat avui interposar un recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional contra els articles que van de l'1 a l’11 de la Llei 10/2012, de 20 de novembre, per la qual es regulen determinades taxes en l’àmbit de l’Administració de justícia i de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, impulsada pel Govern de l’Estat.

El Govern entén que la quantia de les noves taxes judicials espanyoles, notablement més alta que les que estaven vigents fins ara, pot suposar un impediment desproporcionat per accedir a la justícia. L'Executiu considera que això pot vulnerar el dret fonamental a la tutela judicial efectiva que reconeix l’article 24.1 de la Constitució espanyola.

D’altra banda, el Govern adverteix que la llei espanyola pot acabar envaint les competències en matèria de justícia que corresponen a la Generalitat de Catalunya. La nova norma atribueix implícitament a la definició del fet imposable de la taxa judicial “l’exercici de la potestat jurisdiccional” en un sentit molt ampli, no només a jutges i magistrats, membres del Ministeri Fiscal i secretaris judicials, sinó també a tots aquells altres serveis materials i personals al servei de l’Administració de justícia. Aquests darrers, competència exclusiva de la Generalitat.

Així ho ha determinat el Consell de Garanties Estatutàries al dictamen preceptiu emès el 17 de gener passat a petició del Govern i en el qual també apreciava la inconstitucionalitat de l’article 4.1.f, relatiu a les exempcions a la taxa.

A més de la possible vulneració de competències i del greuge que suposen aquestes taxes en l’accés a la justícia, l’Estat recaptaria sobre un àmbit competencial propi de la Generalitat sense saber si aquesta contribució repercutiria finalment a Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia