Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de l'Alerta PROCICAT per l'episodi de vents generalitzats

query_builder   7 febrer 2013 12:19

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de l'Alerta PROCICAT per l'episodi de vents generalitzats

 • Les previsions per vent indiquen que durant el dia d’avui seguirà bufant amb força i a partir de la matinada començarà a millorar la situació fins tancar-se l’episodi de forts vents demà al matí
 • El pla NEUCAT es manté en Prealerta i demà al matí està previst que pugui nevar a les Terres de l’Ebre en cotes baixes
 • El pla INUNCAT es troba en Prealerta pel risc d’onades superiors als 2,5 m a l’Alt i al Baix Empordà des d’avui a la tarda fins la mitja nit de demà
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les fortes ventades que afecten gran part del territori i que es mantindran durant tot el dia d’avui. Les ratxes fortes aniran perdent intensitat a partir de la matinada i està previst que l’episodi de forts vents finalitzi demà divendres al matí.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les ratxes de vent, que podran superar el llindar dels 90 km/h, es seguiran donant de forma generalitzada a tot el territori tot i que el perill més fort afecta les comarques del Pirineu i Prepirineu. A partir de la matinada l’episodi anirà perdent intensitat.
 
Avui el vent bufarà de component nord i les ratxes més fortes s’enregistraran a cotes elevades.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció, especialment pel que fa a fixar bé o retirar objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 52 trucades relacionades amb l’episodi de vents durant el dia d’ahir (a partir del vespre no s’ha rebut cap trucada). La majoria de les trucades, originades per objectes a la calçada, s’han fet des del Barcelonès i el Baix Llobregat.

El Servei Català de Trànsit (SCT) recomana, en la conducció per les zones on es registren fortes ratxes de vent:
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
 • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
PREALERTA DEL PLA NEUCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la prealerta el Pla especial d’emergències per nevades NEUCAT pel risc de nevades, que durant el dia d’avui poden afectar l’extrem Nord-Oest de Catalunya l’Alt Empordà i demà pel matí a les Terres de l’Ebre.
 
Segons la previsió del SMC, està previst que al llarg del dia d’avui, a causa del fort vent a cotes elevades del Pirineu es produirà el fenomen del torb. A l'Alt Empordà, durant les hores centrals del dia, es possible que nevi per sobre dels 200 metres, i la neu podrà agafar per sobre dels 500 m amb gruixos poc significatius.
 
De cara a demà, al terç sud del país, durant la primera meitat del dia, s'esperen precipitacions amb una cota de neu que podrà baixar esporàdicament fins els 400 metres.
 
Escoles o rutes de transport escolar afectades per les nevades
Degut a les nevades el Departament d’Ensenyament ha informat de les següents afectacions. Aquest matí s’han anul·lat 51 rutes de transport escolar i se n’han vist afectades 4 més, afectant 537 alumnes en total. A banda, dues escoles rurals han tancat avui: Espluga de Serra  a Tremp (Pallars Jussà)  i l’escola Vall Fosca a La Torre de Cabdella (Alta Ribagorça).
 
 
Detall de les rutes afectades:
 
ALTA RIBAGORÇA
2 rutes i 7 nens afectats
 • Ruta Gotarta - Pont de Suert,  no s'ha arribat a Gotarta però els 3 nens afectats els han portat els pares.
 • Ruta   Casos - Pont de Suert  els nens de  Sarroqueta  els 4 alumnes afectats els han portat els pares.
 
 
ALT URGELL
4 rutes anul·lades i 39 nens afectats
 • Ruta Bescaran - Seu   7 alumnes
 • Ruta Estamariu - Seu  10 alumnes
 • Ruta Cabó - Organyà 8 alumnes
 • Ruta Vilanova de Banat - Seu 14 nens
 
Línies afectades però no suspeses 2 amb 22 alumnes afectats
 • Ruta Lles  els nens de Martinet  (8) no han pogut anar a l'escola
 • Ruta Argestues - Seu. No s'ha fet el transport a la primera parada de Noves de Segre (14 afectats)
 
 
PALLARS JUSSÀ
8 rutes cancelades a causa de la neu i del gel. 59 nens afectats.  
 • Ruta Aulàs-Espluga de Serra
 • Ruta Torre de Tamúrcia-Campament Areny
 • Ruta Pobellà-La Plana
 • Ruta Estavill- La Plana
 • Ruta Montcortés-La Plana
 • Ruta Aguiró - La Pobla
 • Ruta Rivert- La Pobla
 
PALLARS SOBIRÀ
Tot el transport escolar anul·lat. Son 39 rutes i 410 alumnes (233 de Primària, 142 d’ESO i 35 de Batxillerat)
 
Afectacions viàries derivades de la neu (12.00 h)
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu està tallada la BV-4024 a Guardiola de Berguedà (accés coll de Pal), la C-28 per accedir al port de la Bonaigua, entre Vaquèira i La Peülla i la C-142b d’accés al Pla de Beret. És obligatori circular amb cadenes a Esterri d’Àneu a la C-13, la C-147 i la C-28z, a la C-28 entre Casa Sastrada i Esterri d’Àneu i entre Vielha i Vaquèira, a la N-230 entre Vilaller i Vielha, a la L-500 i L-501 a Vall de Boí, L-504 a Llavorsí , L-510 a Alins, a la LV-4241 de Guixers a Coll de Jou, a la C-462 a Coma i La Pedra, a la C-563 entre Tuixent i Gósol i a la GI-402 a Gombrèn.
 
A més els vehicles pesants de tercera categoria tenen el pas restringit a diversos trams de la N-260: entre Isòvol i Adrall, entre Planoles i Toses, de Sort a Adrall i entre Toses i Puigcerdà. En aquests dos darrers trams també són obligatòries les cadenes. També calen equipaments especials i els vehicles de tercera categoria no poden circular a la N-141 a Bossòst.  Els usuaris poden seguir l’evolució d’aquestes afectacions per neu al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm i al compte de Twitter @transit.
 
En cas de conducció amb neu l’SCT recomana tenir en compte els següents consells:
 • Conduir amb suavitat.
 • No frenar bruscament.
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
 • Augmentar la distància de seguretat.
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
 • No avançar si no és necessari.
 • Portar les cadenes per si són necessàries.
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
PREALERTA DEL PLA  INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en situació de prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió del mal estat de la mar, amb possibilitat d’onades superiors als 2,5 metres a l’Alt i Baix Empordà a la mitjanit.
 

Es recomana fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
Podeu consultar més consells sobre les nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades
 
Podeu consultar més consells sobre les afectacions per l’estat de la mar a: www.gencat.cat/interior/inundacions
`