• Artur Mas ha inaugurat aquest matí, a Sant Gregori, un centre de dia i l’ampliació d’una residència per a discapacitats intel·lectuals, en la qual s’han invertit prop de 4 milions d’euros
  • El cap de l’Executiu situa Catalunya com a “referent en la defensa dels drets de les persones més vulnerables de la societat”
  • Prèviament a Palafolls, el president ha inaugurat també una empresa de reciclatge que dóna feina a discapacitats intel·lectuals
 
Inauguració centre de dia i ampliació residència els Roures
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest migdia “el dret de tothom a tenir la màxima autonomia personal possible i a decidir el seu futur personal, familiar i col·lectiu”, i ha reclamat que els països “també tenen dret a decidir el seu màxim autogovern i el seu futur, i contra això no hi ha normes, ni lleis, ni constitucions, ni interpretacions possibles, és un tema de voluntat de la gent i de drets que tothom hauria de protegir”.
 
El cap de l’Executiu s’ha referit així a la decisió presa aquest migdia pel Govern espanyol de demanar al Consell d’Estat un informe previ a la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya. Artur Mas ha fet aquestes declaracions en el decurs de l’acte inaugural del Centre de dia i de l’ampliació de la Residència Els Roures, que ha presidit aquest migdia al municipi de Sant Gregori.
 
En el decurs del seu parlament, el cap de Govern ha agraït la tasca dels educadors del centre i dels professionals en general que treballen en l’atenció a les persones perquè “estan aconseguint que, malgrat la situació de dificultats, les coses no vagin perdent qualitat”. “Un país civilitzat i de qualitat no es mesura pels quilòmetres de carreteres o per la seva arquitectura sinó per la seva capacitat d’atendre bé aquelles persones que ho necessiten”, ha afegit.
                 
En aquest sentit, el president Mas ha subratllat que en aquests darrers temps “Catalunya ha aconseguit situar-se com a referent en l’atenció a les persones discapacitades”, tot i assegura que “no som on hem de ser i ens queda molt per endavant”. Artur Mas ha posat en relleu que des del Govern s’estan fent esforços i en aquesta línia ha citat l’avantprojecte aprovat recentment pel Consell Executiu per actualitzar les barreres arquitectòniques.
 
Pel president català l’objectiu és que “Catalunya continuï sent un punt de referència del que ha de ser una societat que s’aprecia a ella mateixa i es protegeix i, sobretot, que defensa els drets fonamentals de les persones més vulnerables de la nostra societat”.
 
L’acte inaugural ha comptat també amb l’assistència de la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; de l’alcalde de Sant Gregori, Jordi Noguer; del director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Lanaspa, i la gerent del Consorci, Anna Solés.
 
 
Prop de 4 milions d’euros d’inversió
 
Les obres del centre de dia i l’ampliació de la Residència Els Roures, gestionats pel Consorci Sant Gregori, han suposat una inversió de prop de 4 milions d’euros, finançats per la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació Joan Riu.
 
El nou centre de dia compta amb 1.197m², distribuïts en dues plantes, on es desenvolupen les activitats estrictament diürnes. L’edifici té una sala d’hidroteràpia, una aula de motricitat, una aula d’estimulació sensorial, una aula d’art teràpia, una sala per a cures personals i l’espai necessari per als educadors amb vestuaris i banys adaptats. En aquest equipament hi ha també el Centre d’Atenció Especialitzada (CAE), del qual formen part 12 usuaris externs. Així doncs, el nou centre de dia atén un total de 84 persones adultes, 72 que viuen a la Residència i 12 del CAE.
 
Pel que fa a la residència, va ser inaugurada per primera vegada l’any 1992. Compta amb més de 1.600m² i ha estat remodelada de forma integral per  modernitzar i millorar la distribució dels espais existents, afavorint així el confort dels usuaris. Actualment, atén un total de 72 persones amb discapacitat intel·lectual greu o molt greu amb necessitat de suport extern.
 
El Consorci Sant Gregori està constituït pel Departament de Benestar Social i Família, l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació Privada Joan Riu. A banda de la residència i el centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual Els Roures, el Consorci també gestiona l’escola d’educació especial Joan Riu, la residència infantil Joan Riu i un servei de valoració i orientació (CAD).
 
 
Recuperacions El Vilar, empresa amb valor social
 
Prèviament a l’acte de Sant Gregori, el president Mas s’ha desplaçat aquest matí a Palafolls, on ha inaugurat l’empresa “Recuperacions El Vilar”, dedicada al reciclatge de paper i cartró, i que dóna feina a 15 persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental.
 
En el seu parlament, el president ha posat l’èmfasi en la necessitat “que el país es vagi assabentant i que es vagi filtrant que hi ha un munt de coses que funcionen bé malgrat les dificultats”, i ha remarcat que “allò que és bàsic s’està atenent”. En aquest sentit, Artur Mas ha insistit que “la migradesa dels recursos que tenim i l’atribució injusta del dèficit dins de l’Estat ens obliga a prioritzar en allò que és fonamental i no ha de quedar desatès”.
 
Artur Mas ha afirmat que el seu Govern “és al costat de les persones que creen feina” i ha defensat la trajectòria dels Centres especials de treball, que ha dit “són, de llarg, un referent a l’Estat i al sud d’Europa”.A Catalunya hi ha entre el 30 i el 40% dels centres especials de treball i això és mèrit de la societat catalana en el seu conjunt que està mobilitzada i conscienciada perquè en aquí les coses siguin diferents”, ha reblat.
 
Recuperacions El Vilar neix de la suma d’esforços d’Aspronis i Tirgi, dues entitats que proporcionen serveis laborals i assistencials a persones amb discapacitat intel·lectual. Aspronis, amb 45 anys d’història, atenen més de 300 persones amb discapacitat intel·lectual i desenvolupament (DID) a la comarca de la Selva i al nord del Maresme. Tirgi, amb seu a Celrà, dóna feina a 40 persones d’ambdós col·lectius en tasques de serveis integrals de residus i els ofereix també suport assistencial a nivell professional i domèstic.
 
A més del president, en el decurs de l’acte han intervingut el gerent d’Aspronis, Francesc Durà, i l’alcalde de Palafolls, Valentí Agustí. També hi eren presents la presidenta d’Aspronis, M. Dolors Oms; el gerent de Tirgi, Esteban Vilar, i el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Fernando Brea.
 
 
 

3  

Imatges

Fotografia del president visitant l'empresa de reciclatge Recuperacions el Vilar

Fotografia del president visitant l'empresa de reciclatge Recuperacions el Vilar 443

Fotografia del president saluda a treballadors de l'empresa Recuperacions El Vilar

Fotografia del president saluda a treballadors de l'empresa Recuperacions El Vilar 616

Fotografia inauguració Residència i Centre de Dia Els Roures

Fotografia inauguració Residència i Centre de Dia Els Roures 473