Cultura

El diari 'La Publicitat' es pot consultar en línia a través del portal ARCA

query_builder   11 febrer 2013 17:04

event_note Nota de premsa

El diari 'La Publicitat' es pot consultar en línia a través del portal ARCA

La Publicitat, una dels diaris de més llarga durada de la història de la premsa catalana, es pot consultar íntegrament dins el portal cooperatiu Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA), que coordina i impulsa la Biblioteca de Catalunya i que compta amb 301 títols de publicacions completes amb un total d’1.168.462 pàgines.
 
La Publicitat, coneguda popularment com La Publi, ha esdevingut una capçalera de referència per a l’estudi de la nostra societat. Va aparèixer durant 60 anys, entre el 1878 i el 1937. El diari va canviar de capçalera diverses vegades, degut a diferents circumstàncies. Les de més durada van ser La Publicidad, quan el diari era escrit en castellà, i La Publicitat, quan va ser adquirida per Acció Catalana que la va editar íntegrament en català. La seva tendència política va variar al llarg de la seva vida des del Partit Democràtic de Castelar passant pel de Lerroux, l’Esquerra Catalana i finalment Acció Catalana. En totes les seves etapes tingué destacats  col·laboradors tals com Apel·les Mestres, Frederic Soler (Pitarra) Antoni Rovira i Virgili, Francesc Macià, Josep Pla, Pompeu Fabra, Josep Carner i Josep M. de Sagarra, entre molts d’altres de renom.
 
La digitalització, realitzada pel Parlament de Catalunya a partir de la col·lecció en microfilm de l’Arxiu Històric de la Ciutat i publicada a ARCA per la Biblioteca de Catalunya, constitueix una mostra més dels beneficis de la col·laboració institucional per al coneixement, la investigació i l’accés a la cultura.
 
ARCA
 
ARCA és un portal d'accés obert que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana. És un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) que vol possibilitar la consulta sobre les publicacions periòdiques completes. Els usuaris podran accedir a les col·leccions senceres de les publicacions sense haver de perdre temps i esforços en la seva localització i consulta a diferents institucions; recuperar i preservar el patrimoni hemerogràfic català; incrementar els continguts catalans a Internet en accés obert, testimoni de la història, de la societat i de les manifestacions artístiques de Catalunya al llarg de diferents èpoques; i promoure la cooperació entre institucions per completar les col·leccions, millorar els serveis, compartir recursos i rendibilitzar les col·leccions documentals.