Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat baixa a prealerta el pla PROCICAT per forts vents

query_builder   12 febrer 2013 19:19

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat baixa a prealerta el pla PROCICAT per forts vents

 • També està vigent la fase més baixa (avís) del pla NEUCAT fins la finalització a la matinada de l'episodi de nevades a la vessant Nord del Pirineu i del pla INUNCAT per possibles onades superiors als 2,5 metres a l'Alt i baix Empordà a partir de la mitjanit
 • Protecció Civil recomana molta precaució en els desplaçaments sobretot a les zones afectades pel fort vent i la neu
 
 
Prealerta Pla PROCICAT per fortes ventades
 
Protecció Civil de la Generalitat baixa d’Alerta a Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per fortes ratxes de vent, ateses les previsions meteorològiques i a que no s’han produït afectacions rellevants.
 
Segons els Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el vent bufarà de component nord, especialment a cotes altes del Pirineu i Prepirineu. L’episodi s’allargarà fins a la matinada de dijous dia 14 de febrer quan afectarà les comarques de la demarcació l’Alt Pirineu i Aran i també l’Alt Empordà.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut 96 trucades entre ahir i avui per incidències provocades pel vent. La majoria d’aquestes han tingut origen a la demarcació de Tarragona i sud de Barcelona. Per comarques: Baix Camp (15 trucades); Tarragonès (11); Alt Penedès (10); Baix Penedès (8) i Baix Llobregat (9).
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 11.30. hores fins les 18.00 hores, 18 avisos, que fan un total de 37 avisos durant tot l’episodi. Les Regions d’Emergències en què s’ha treballat en aquests 18 avisos han estat: Girona (3), Tarragona (5), Metropolitana Sud (6), Metropolitana Nord (1), Lleida (2)  i Terres de l’Ebre (1)
 
D’altra banda, l’Escola Carme Guasch (amb 340 alumnes escolaritzats) de Figueres, ha tancat el centre aquesta tarda,  a causa de la forta tramuntana. A les 12.53 s’ha requerit als Bombers de la Generalitat (1 vehicle), per fer un sanejament de façana a l’escola, al carrer Jaume Segarra de Figueres. L’avís ha estat per la caiguda de part de la cornisa d’un mòdul prefabricat i s’ha retirat l’altre part. De comú acord amb un tècnic municipal, per precaució s’han suspès les classes de la tarda.
 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT), en situacions de fort vent, recomana extremar la precaució en la conducció i seguir aquests consells viaris:
 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
 
 
Avís del pla NEUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat, es manté l’avís del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT, per la previsió de nevades, restringides únicament al vessant nord del Pirineu Occidental (Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà). Recordem que l’Avís és la situació de risc més baixa que contempla el pla d’emergències.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que la situació ha millorat i que en aquests moments com a conseqüència de la neu està tallada la BV-4024 a Guardiola de Berguedà per accedir al Coll de Pal i per risc d'allaus la C-28 entre Vaquèira i La Peülla i, a més, cal circular amb cadenes a la C-28 de de La Peülla a Casa Sastrada. 
 
Els usuaris poden seguir l’evolució d’aquestes afectacions viàries per neu al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm i al compte de Twitter @transit. En cas de conducció amb neu l’SCT recomana tenir en compte els següents consells:
 
 • Conduir amb suavitat.
 • No frenar bruscament.
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
 • Augmentar la distància de seguretat.
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
 • No avançar si no és necessari.
 • Portar les cadenes per si són necessàries.
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
Protecció Civil de la Generalitat també recorda:
 
 • Fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 • fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació i del twitter @meteocat. Davant del fred intens, recordeu també els consells per a l’ús correcte d’estufes i calefactors
 • Extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través del twitter @transit
 • Davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions
 • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
 
Consulteu tots els consells de nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades 
 
 
Avís del pla  INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en situació d’Avís el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió del mal estat de la mar, amb possibilitat d’onades superiors als 2,5 metres a l’Alt i Baix Empordà a partir de la mitjanit. Recordem que l’Avís és la situació de risc més baixa que contempla el pla d’emergències.
 
Pel que fa als embassaments, segons la informació facilitada per Endesa Generación, continuen les maniobres ordinàries de desguàs a les preses de Flix, Riba-Roja i Mequinensa. Les maniobres ordinàries que s’estan realitzant encara comporten que el cabal del riu Ebre sigui superior a l’habitual.
 
Els cabals a la sortida dels embassaments són el següents:
 • Mequinensa: 1.400 m3/s
 • Riba-Roja: 1.400 m3/s
 • Flix: 1.400 m3/s
 
A més, en els propers es reforçarà el seguiment de l'evolució dels cabals fluvials a la vessant nord (Garona) a partir del desgel dels importants gruixos de neu acumulats durant els últims dies.

Es recomana fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
Podeu consultar més consells sobre les nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades
 
Podeu consultar més consells sobre les afectacions per l’estat de la mar a: www.gencat.cat/interior/inundacions