Cultura

Carme Solé Vendrell dóna part del seu fons a la Biblioteca de Catalunya

query_builder   14 febrer 2013 16:24

event_note Nota de premsa

Carme Solé Vendrell dóna part del seu fons a la Biblioteca de Catalunya

  • Mitjançant la donació del fons, format per 163 dibuixos, s’enriqueix el patrimoni d’il·lustracions de la Biblioteca de Catalunya amb l’obra d’una de les dibuixants catalanes més conegudes en l’àmbit internacional 
  • El conseller Mascarell destaca la importància de Solé Vendrell en la història de la il·lustració a Catalunya, així com la seva transcendència internacional
 
Carme Solé Vendrell
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit avui l’acte de donació de part del fons de la il·lustradora i pintora Carme Solé Vendrell a la Biblioteca de Catalunya. El fons donat, format per 163 dibuixos, enriqueix el patrimoni d’il·lustracions de la Biblioteca de Catalunya amb l’obra d’una de les dibuixants catalanes més conegudes arreu del món.
 
Han participat en l’acte de donació la pintora Carme Solé Vendrell;  la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra; i el director de la Unitat Gràfica de la biblioteca, Francesc Fontbona.
 
En el transcurs de l’acte, el conseller Mascarell ha destacat la importància de la il·lustradora en el patrimoni cultural català i internacional: “És difícil entendre com s'ha anat construint l'imaginari català sense tenir present la importància de la il·lustració des del segle XIX. Carme Solé Vendrell forma part d'aquesta història de la il·lustració, hi té un paper destacat i alhora és una artista amb un marcat vessant internacional”.
 
Mascarell ha ressaltat el compromís amb la societat de la il·lustradora i la seva generositat a l’hora de donar la seva obra : “Els artistes com la Carme Solé Vendrell tenen en el seu talent el seu patrimoni, i tot i així, fan donacions”.
 
Mitjançant la donació es garanteix que l’obra de Carme Solé Vendrell es conservi adequadament i sigui possible la seva consulta, promoció i divulgació de manera conjunta amb la resta de l’obra de la il·lustradora que forma part del patrimoni de la Generalitat de Catalunya.
 
En aquest sentit, Solé Vendrell ha destacat que aquesta donació respon al seu desig que “ tots els originals es conservin junts i en les condicions adients per evitar el seu deteriorament”. Solé Vendrell també ha subratllat la importància de la il·lustració en el imaginari infantil.
 
Entre els originals de llibres donats es troben algunes de les seves obres més icòniques: el seu primer llibre “Què són les mongetes” del 1968; “Foc”, llibre de 1r nivell de llengua catalana, o “Tereseta que baixava les escales”, de Salvador Espriu, del 1986.
 
 
L’obra donada està formada per 163 dibuixos originals de diferents tècniques sobre paper, que pertanyen a 8 llibres diferents:
 
  • Què són les mongetes / Amèlia Benet; il·lustrat per Carme Solé Vendrell. Barcelona : Teide, 1968. (Avui sabreu) 
  • El Llop, el garrí, l'ànec i l'oca / adaptació de Maria Teresa Codina, Marta Mata i Maria Eulàlia Valeri; dibuixos de Carme Solé. Barcelona: La Galera, 1971. (Contes populars; 6).
  • Aquest fa les sopes / selecció preparada per M. Eulàlia Valeri i Assumpció Lisson ; dibuixos de Carme Solé. Música M. Teresa Giménez. Barcelona: La Galera, 1971. (Primeres Lectures. Llegim, cantem i juguem; 1).
  • Rotllo, rotllo / selecció preparada per M. Eulàlia Valeri i Assumpció Lisson; dibuixos de Carme Solé; música de M. Teresa Giménez. Barcelona: La Galera, 1971. (Primeres lectures. Llegim, cantem i juguem; 4).
  • Cargol treu banya / selecció preparada per M. Eulàlia Valeri i Assumpció Lisson; dibuixos de Carme Solé; música de M. Teresa Giménez. Barcelona: La Galera, 1971. (Primeres lectures. Llegim, cantem i juguem; 2).
  • Foc: 1er nivell / text: Montserrat Correig ... [et al.]; il·lustracions: Carme Soler. Barcelona: Casals, 1975. (El Penell).
  • Pels camins de la història d’Igualada. [Barcelona]. Dalmau, Antoni. Abadia de Montserrat, 1985. Premi de la Crítica Serra d'Or 1985.
  • Tereseta que baixava les escales / Salvador Espriu; dibuixos: Carme Solé i Vendrell. [Barcelona] : Abadia de Montserrat: Caixa de Barcelona. Obra Social, 1986. (El Tinter dels clàssics; 11)
  
 

Carme Solé i Vendrell
 
Il·lustradora i pintora (Barcelona, 1944).
 
Va estudiar pintura a l’Escola Massana de Barcelona. Va editar el seu primer llibre el 1968, i des d’aleshores ha il·lustrat més de 700 títols entre àlbums i llibres de text. El 1981 va publicar The boy with the Umbrella (El nen del paraigües), el seu primer llibre com a autora del text i de les il·lustracions. Posteriorment ha publicat altres títols, entre els quals destaca Jon's Moon (La lluna d’en Joan), títol que la va situar entre els il·lustradors de referència a nivell internacional.
 
Els seus llibres han tractat temàtiques molt diverses, i s’adrecen a diferents grups d’edat, explorant sempre noves tècniques i estils. Ha publicat en diversos països, com ara el Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, EUA, Canadà, Noruega, Països Baixos, Dinamarca, Brasil, Taiwan, Japó i Corea.
 
Entre les seves exposicions, destaquen les antològiques a Taiwan el 1997 i a Barcelona l’any 2001.
 
El 1981 va col·laborar en la sèrie de dibuixos animats Víctor & Maria per a la productora King Rollo Films, basada en el protagonista del conte Bear in the air (Un ós nuvolós).
 
És sòcia fundadora de l’Associació professional d’Il·lustradors de Catalunya. Col·labora regularment amb diferents revistes per a infants, com Pomme d’ApiCavall FortTretzevents i Cricket and Ladybug. També fa treballs de cartellisme, animació, escenografia, dramatúrgia i direcció de teatre.
 
Ha impartit cursos d’il·lustració a Barcelona, Mèxic DF, Venècia, Rio de Janeiro, Taiwan i Nova York. Ha pronunciat conferències i ha participat a trobades professionals arreu del món. Ha format part de diversos jurats internacionals.
 
Ha estat distingida amb nombrosos premis, entre els quals destaquen: Janusz Korczak (1979), Premio Nacional de Ilustración (1979), Catalònia (1984), Critici in Erba (1992), Octogone la Fonte (1992)i la Creu de Sant Jordi (2006).
 
Des de l’any 1992 compagina la seva activitat amb la pintura, on destaquen els seus retrats d’infants, Nens del mar i Nens de la guerra. El 2004, l’Ajuntament de Barcelona li va encarregar un mural per la pau, Ibtihal, per al Fòrum de les Cultures 2004.
 
Actualment prepara diverses exposicions i l’edició del seu proper treball d’il·lustració. 
 
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia: Acte de donació del fons de Carme Solé Vendrell a la BC

Fotografia: Acte de donació del fons de Carme Solé Vendrell a la BC
JPG | 5745

Dossier de premsa: Donació del fons de Carme Solé Vendrell a la Biblioteca de Catalunya

Dossier de premsa: Donació del fons de Carme Solé Vendrell a la Biblioteca de Catalunya
PDF | 420