
FruitMap és un projecte liderat conjuntament pel Departament, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i Afrucat, i que compta també amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i d’Agroseguro.
És el resultat de la recerca duta a terme per un equip tècnic format per especialistes en clima, agronomia i sòl amb l’objectiu de crear un instrument útil a l’hora de planificar futures plantacions de fruita a Catalunya.
El resultat de l’estudi es plasma en un seguit de mapes d’aptitud que classifiquen els territoris de Catalunya segons la seva idoneïtat per a la producció de fruita dolça, idoneïtat que es fonamenta en la consecució d’una producció òptima qualitativament i quantitativa i el més sostenible possible pel que fa a la utilització d’inputs en el procés productiu.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, juntament amb el president de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya Afrucat, Francesc Argilés, ha presidit avui, a Lleida, la inauguració de la jornada de presentació del programa FruitMap, Mapa d’aptitud per a la producció de fruita dolça a Catalunya.
El treball pren com a punt de partida les característiques de les principals varietats fructícoles que es planten a Catalunya, l’Atles Climàtic Digital de Catalunya i el Mapa de Sòls de Catalunya, i a partir d’aquesta informació crea i combina un seguit de variables agroclimàtiques i edàfiques que permet la classificació dels territoris. Es tracta d’un projecte viu que s’anirà actualitzant en el temps amb les noves dades que afecten l’esmentada aptitud.
Així, el conseller s’ha congratulat de presentar aquesta nova eina, “imprescindible per a la fructicultura moderna a Catalunya, que ens ajudarà a tots plegats a millorar i impulsar el subsector agrari de més pes dins de la producció agrícola de Catalunya, com a clar exponent de l’agricultura mediterrània”. Josep Maria Pelegrí ha incidit en la importància d’aquesta nova eina per a “un sector en auge”, i en aquest sentit, ha recordat que “Catalunya ha esdevingut un dels principals exponents d’Europa en la producció de fruita dolça, el nostre potencial resulta evident davant de competidors fins no fa gaire tan forts com França o Itàlia; i respecte a l’Estat Catalunya produeix el 35% dels préssecs i nectarines (367.887 t), el 55% de les peres (182.114 t), i el 69% de les pomes (255.154 t)”.
En aquest punt, Pelegrí ha insistit en què “hem de ser internacionals o no serem; en els darrers anys, les empreses de fruita catalana han fet un salt qualitatiu important pel que fa a la producció, la transformació i la comercialització, i les exportacions cap al món són un clar exemple de la bona i necessària internacionalització de la nostra economia, però encara ens queden moltes coses a fer per a enfortir un subsector capdavanter com aquest. Cal encara més esforços en matèria de recerca, innovació i desenvolupament del producte, des del punt de vista productiu, transformador i comercial, per a què aquesta producció fructícola tingui entrada en tots els mercats mundials i els consumidors internacionals sàpiguen apreciar la qualitat de la nostra fruita. I ens hem pogut posicionar als mercats, ara esdevé un repte d’una magnitud considerable mantenir-nos-hi. Ja diu la dita popular que és tant o més difícil mantenir-s’hi que arribar-hi”.
El conseller també s’ha referit a la necessitat de ser referents pel que fa l’adaptació als mercats, i ha remarcat que “avui en dia, una producció perible i variable com la de la fruita dolça s’ha d’ajustar a les tendències i demandes del mercat, que són molt estrictes i que obliguen els productors i les centrals fructícoles a canvis i renovacions constants. En aquest sentit, resulta vital l’adaptació dels productors a les demandes del mercat per a poder col·locar les nostres excel·lents produccions i garantir, així, una major competitivitat i dinamització econòmica de la fructicultura catalana”.
Josep Maria Pelegrí ha assenyalat que “les exportacions hortofructícoles lideren bona part de les exportacions agroalimentàries de Catalunya, per la qual cosa són clau per al nostre futur en un context de crisi econòmica”, i ha afegit que “és imprescindible que comercialitzem cada vegada millor el producte, acomodant-nos constantment a la demanda, al mateix temps que fem de la reconversió varietal una de los nostres armes per a fer front als reptes comercials. I FruitMap pretén ajudar al sector a avançar-se a les necessitats, a la demanda del consumidor i dels mercats, a partir d’ara ha de ser un autèntic manual de capçalera de les nostres polítiques en matèria fructícola”.
En aquesta línia, Pelegrí també s’ha congratulat de l’èxit aconseguit amb els plans de reconversió varietat de la fruita dolça a Catalunya, que ha considerat “una bona eina i un instrument molt eficient per a l’esmentat objectiu de renovació i impuls tant del sector com de les exportacions. La reestructuració varietal ha permès assolir, l’any passat, la xifra de 400.000 tones entre préssecs, nectarines i fruita plana, superant així la producció total, per exemple, de tot França”.
Per tot plegat, com ha remarcat el conseller, des del Departament “no hem dubtat en cap moment a donar suport al projecte FruitMap, que ens ha portat a aquest “Mapa d’aptitud per a la producció de fruita dolça a Catalunya”, mitjançant la participació de gent de la direcció general d’Agricultura i Ramaderia i de l’IRTA. I ho hem fet perquè creiem que aquest Mapa ens permetrà perfeccionar encara més la producció, atès que ens facilitarà quines són les millors opcions varietals productives en cada zona d’acord amb el sòl i el clima”.
Josep Maria Pelegrí també ha recordat la propera inauguració, al maig, del Centre de fruita de Gardeny, FruitCentre, que concretarà la investigació fructícola de l’IRTA. “En definitiva m’estic referint a projectes en què el Departament hi creu fermament perquè són projectes que demana el sector, perquè aquest s’hi implica i participa, tècnica i econòmicament, i perquè aquest Govern no deixarà en cap moment de donar suport a projectes amb esperit emprenedor i amb uns objectius econòmics. Tot plegat ens situa com a pioners a nivell europeu en producció de fruit en tots els àmbits (sanitat, gestió de les explotacions, reconversió varietal, ....), entre el Top ten, en el referent mundial, pel que fa també a recerca en matèria de fruita fresca. La investigació és sens dubte el camí de futur de la fructicultura del nostre país”.
Finalment, Pelegrí ha agraït la col·laboració i la implicació del sector en el projecte FruitMap i s’ha congratulat d’haver-lo compartit aquest projecte, impulsat per Afrucat, amb institucions de prestigi com la UAB i Agroseguro. Es tracta, doncs, ha afirmat el conseller “d’un treball científic rigorós, realitzat per diverses entitats relacionades amb el sector agrari; el projecte es mereixia aquesta implicació col·lectiva, per la importància d’un subsector com el de la fructicultura i tot el que comporta i té associat, com és la pròpia producció, el potencial exportador, la recerca+desenvolupament+innovació (R+D+i) i la sanitat, entre altres coses. Ha pagat la pena haver fet aquest camí, que sens dubte portarà un futur millor. L’excel·lència en la producció de fruita ha de ser el nostre objectiu i la implicació col·lectiva amb la que s’ha dut a terme aquest projecte és una mostra que, quan les coses es fan amb una voluntat i consens, el resultat és esperançador”, ha conclòs.
2